array(8) {
 [0]=>
 int(20953)
 [1]=>
 int(20954)
 [2]=>
 int(20955)
 [3]=>
 int(20956)
 [4]=>
 int(20957)
 [5]=>
 int(20958)
 [6]=>
 int(20959)
 [7]=>
 int(20960)
}

Aan tafel! Of hoe je 50 jaar niet in 5 uur kunt samenvatten

Als je op zoek bent naar verhalen hoef je nooit ver te zoeken. Er zijn veel Middelburgers (en Walchenaren) die we graag eens zouden ontmoeten. Om naar hun verhalen te luisteren. Om dingen te leren begrijpen en te kunnen duiden. Om te lachen. Informatie van internet plukken is super, maar valt in het niet bij het persoonlijk gesprek, zo simpel is dat.

Nick van Raaij, Rob Maaskant en hun liefdes Marleen en Gusta zijn ook van die mensen. We hebben geen lijstje aangemaakt, maar als die er wél zou zijn dan stonden zij in de top 10. We zien ze al jaren voorbij komen op allerlei legendarische foto’s uit de jaren 60 en daarna. Ze speelden in talloze bands en theatergezelschappen, én ze waren en zijn betrokken bij allerlei initiatieven op het gebied van kunst en cultuur, zowel in Zeeland als ver daarbuiten.

Op Facebook boomden we met Niek en Robert al regelmatig over al dat moois maar die persoonlijke kennismaking? Die liet op zich wachten tot gisteravond. Nick en Rob zijn onlangs begonnen met het in kaart brengen van 50 jaar eigenzinnigheid en vonden het ook daarom een mooie gelegenheid ons uit te nodigen in Nieuw- en St. Joosland, waar beide families wonen, op dezelfde dijk dan ook nog. Marleen had een heerlijke pan Stoof gemaakt en wij mochten aanschuiven. Een feestje!

Laten we het er voor nu maar op houden dat het overweldigend was. Overweldigend gezellig, leerzaam en leuk. De schroom, voor zover die er al was, viel na een minuutje van ons af. Het voelde bijna alsof we al jaren over de vloer komen daar. In die vijf uur kwamen er al zoveel mooie namen en gebeurtenissen voorbij dat het ondoenlijk is die even samen te vatten. Om over die 50 jaar nog maar te zwijgen. We luisterden naar een LP van St. Juttemis, kletsten over oneindig veel Walcherse dwarsverbanden, over muziek, kunst en over zowel fijne als nare instituten. Over het leven. En we (her-) ontdekten gaandeweg dat we ook nog eens samen hebben gewerkt, toen Schouwburg Middelburg een groepje kroegtijgers inhuurde om te helpen bij de opbouw van Cirque Plume.

Aan het bekijken van oude foto’s en filmpjes zijn we nog niet eens toegekomen. Oh ja, we zagen nog wel een krantje van een Duits festival waar de mannen speelden met grote namen als (The) Moody Blues. En we liepen de namen op de hoezen van St. Juttemis door. Maar al die andere dingen liggen nog in ’t verschiet. We gaan hier hoe dan ook een vervolg aan geven, misschien zelfs wel een serie van maken. Rob heeft zelf plannen om samen met zijn zoon Paco Maaskant een documentaire te gaan maken over hetzelfde onderwerp.

Wordt vervolgd, kortom. Voor nu genieten wij nog even na van die eerste vijf uur. Die vijftig jaar zijn voor later.

Historische foto’s: diverse fotografen, waaronder Wim Riemens. Bron: Rob Maaskant op Facebook

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zanzibar Middelburg breidt uit naar de Vlasmarkt
Zanzibar Middelburg breidt uit naar de Vlasmarkt

Op 4 december 2017 sloot woksnackbar Amy’s & Ta aan Vlasmarkt 7. Het nieuws van de sluiting kwam voor velen onverwacht. Maar wat is de nieuwe bestemming van dat pand […]

7 feb 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburgers: Rob Roosdorp
Middelburgers: Rob Roosdorp

Deze week in de Middelburgse & Veerse Bode, in het kader van Façade 2017 van CBK Zeeland: Rob Roosdorp. Rob Roosdorp (1946) is voor veel Middelburgers een bekend gezicht. Van […]

7 feb 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Haar van Boven: Dick, Harrie en Annet herenigd in de Gortstraat
Haar van Boven: Dick, Harrie en Annet herenigd in de Gortstraat

Vorige week kwamen we Harrie en Annet tegen in de Gravenstraat, waar hun oude kapsalon Scissors net was leeggeruimd. Sinds gisteren zijn ze weer herenigd met Dick Igounet van ‘Haar […]

7 feb 2018