array(4) {
  [0]=>
  int(45687)
  [1]=>
  int(45686)
  [2]=>
  int(45689)
  [3]=>
  int(45688)
}

Aanwinst ZB: het vlaggenboek van Cornelis Vis

Tot september is in de schatkamervitrine van ZB, recht tegenover de klantenservice op de begane grond, een mooie aanwinst te bewonderen: Het vlaggenboek van Cornelis Vis. In dit filmpje vertelt de conservator bijzondere collecties, Marinus Bierens, er meer over.

Scheepsofficieren in de 17e en 18e eeuw legden voor zichzelf lijsten aan van vlaggenseinen, die ze onderweg bij passerende vaartuigen konden raadplegen. Vooral in tijden van oorlog was het van belang om op zee te kunnen zien wat de bedoeling van de ander was. Ze tekenden deze op in cahiers.

Eenmaal thuis lieten ze het aan beroepsschrijvers over om ze in het net af te schrijven. Een dergelijk handgeschreven document diende het gemak, maar was vooral ook een statussymbool. Ze zorgden daarom dat ze in duurzame en fraaie banden gebonden werden. Deze verzamelingen verschenen lange tijd niet in gedrukte vorm, omdat de vlaggen nauwkeurig ingekleurd moesten worden, en dit een dure onderneming was.

Van deze geschriften zijn er niet veel bewaard gebleven, of in openbare collecties terecht gekomen. In mei 2020 werd een zeldzaam Zeeuws exemplaar op een veiling aangeboden. Het was ooit eigendom geweest van een Zeeuwse vice-admiraal uit de 18e eeuw. Dank zij een speciale schenking van weldoeners, is ZB in staat geweest dit boekwerk te verwerven.

Het wordt hier in gesloten toestand vertoond, om een indruk te geven van de driekleurige leren band: rood marokijn leder, een groen middengedeelte, en met goudopdruk. Deze sierband is waarschijnlijk een product uit de Middelburgse boekbinderij van Jan Dane, destijds een van de grootste meesters in Nederland. In de vitrine vindt u tevens een andere boekband uit hetzelfde atelier, waaruit de gelijkenis optimaal blijkt. Een paar gefotografeerde pagina’s geven een indruk van de inhoud van het geheel.

Volgende verhalen

Afbeelding #001 voor het verhaal Molenwaterpapegaai
Molenwaterpapegaai

“Vanuit de lucht heeft het beschermd gebied in Park Molenwater een beetje weg van een prehistorische papegaai. Het park is al lekker groen.” Peter Sneltjes, Groep van Wij zijn De […]

30 mei 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Supping Zeeland: de groei van een groep
Supping Zeeland: de groei van een groep

Het is tof om te zien hoe snel Supping Zeeland groeit. Leon Joosse begon de groep eind maart, nu zijn er al 546 leden. De groep organiseert ook regelmatig groepstochten […]

30 mei 2021
Afbeelding #002 voor het verhaal Uber Eats van start in Middelburg vanaf 3 juni 2021
Uber Eats van start in Middelburg vanaf 3 juni 2021

Uber Eats komt naar Middelburg. De bestel- en bezorgdienst wordt aanstaande donderdag gelanceerd in Middelburg. Via de app van de dienst kan vanaf dan dagelijks eten worden besteld tussen 11 […]

30 mei 2021