array(1) {
  [0]=>
  int(5862)
}

Anne van Riet: “Altijd dat vakantiegevoel”

Anne van Riet is grafisch ontwerper en art director. Zij verzorgt de vormgeving van het boek Middelburg – Gezicht van de stad, dat in november 2017 zal worden uitgebracht in het licht van de viering van 800 jaar stadsrechten. Anne nodigt iedere Middelburger uit om verhalen te delen. Over vroeger, over nu en over de toekomst.

“Natuurlijk is het eervol om een bijdrage te mogen leveren aan de totstandkoming van zo’n mooi boek. Het is ook een uitdaging. Ik vind het prachtig om een link te leggen tussen het verleden en het heden. Zo laat ik in de teksten de typografie van incunabelen, zeg maar boeken die voor 1500 werden gedrukt, terugkomen in de eerste letters van een paragraaf. Die combineer ik met een hedendaagse letter in de rest van de tekst. Die oude boekdrukkunst werkt heel inspirerend. Het is fantastisch om te zien hoe mooi die oude boeken na al die eeuwen nog steeds zijn. Ook de gebruikte afbeeldingen zijn een inspiratiebron. Katie Heyning verzorgt de beeldredactie van het boek. Met haar heb ik eerst alle illustraties die zullen worden gebruikt bekeken. Prachtig!

Het boek is nog niet af, maar er is wel al een dummy beschikbaar, die wordt getoond tijdens de lezingencyclus ‘Geschiedenis van Middelburg – 800 jaar stad’. Belangstellenden kunnen er nu al op intekenen. Het is niet het eerste boek waaraan ik heb mogen meewerken, nee. Onlangs mocht ik ‘De Nieuwe Delta’ voor de TU Delft ontwerpen, en vorig jaar het Bidbook voor de Gemeente Middelburg. Misschien heb ik daar deze opdracht wel aan te danken, wie zal het zeggen?

Mijn band met Middelburg is heel sterk. Ik ben in 1971 geboren in Den Haag, maar groeide vanaf 1973 op in Middelburg, eerst in de Griffioen, later in Klarenbeek. Op mijn 21e vertrok ik weer naar Den Haag maar na een aantal omzwervingen keerde ik hier in 2004 toch weer terug. Het was niet zo dat ik het niet naar mijn zin had in de Randstad maar ik miste de ruimte van de kleine stad waar ik was opgegroeid. Een van de mooiste dingen van Middelburg zijn die harde stadsgrenzen. Dat is het beeld uit mijn jeugd: het ene moment loop je nog midden in een woonwijk, even later op een b-weggetje tussen de knotwilgen, met in de verte de contouren van de vuurtoren van Westkapelle. Die vrijheid en dat weidse gevoel wilde ik ook voor mijn eigen kinderen. Kunnen ze net als hun moeder vroeger erop uit om suikerbieten te gaan pikken op het land, haha.

Ik mis Den Haag ook wel eens hoor, maar ik doe in die omgeving nog regelmatig klussen met een oude vriendin. Zo ver weg is het nu ook weer niet. En uiteindelijk kan het fijne multicultigevoel van de grote stad toch niet op tegen dat eilandgevoel van Walcheren. Altijd omringd door de branding, altijd dat vakantiegevoel. Ik zal je vertellen: soms doe ik bewust mijn boodschappen in een van de Walcherse dorpen, juist om dat vakantiegevoel te versterken. Héérlijk toch?”

 

Foto: Scherp Fotografie

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Dirk Kruyder: “Zeeland heeft de toekomst”
Dirk Kruyder: “Zeeland heeft de toekomst”

Dirk Kruyder is van 1973. Hij groeide op in Middelburg maar vertrok op zijn 21e naar de Randstad. Sinds 1997 woont hij in Amsterdam, waar hij eigenaar is van Camont, […]

22 mei 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Winkels Markt Middelburg gaan vaker en langer open
Winkels Markt Middelburg gaan vaker en langer open

Het is in een stad nog niet zo eenvoudig om de openingstijden van álle winkels op elkaar af te stemmen, maar met een beetje overleg kun je al een heel […]

24 mei 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Gemeente Middelburg start proef met gratis fietsparkeren op het Zusterplein
Gemeente Middelburg start proef met gratis fietsparkeren op het Zusterplein

Ah! Dit is een interessante proef van Gemeente Middelburg. Het Zusterplein wordt vaak genoemd als mogelijkheid om de druk van al die fietsen terug te dringen. We zijn benieuwd hoe […]

24 mei 2017