array(8) {
 [0]=>
 int(4409)
 [1]=>
 int(4410)
 [2]=>
 int(4411)
 [3]=>
 int(4412)
 [4]=>
 int(4413)
 [5]=>
 int(4414)
 [6]=>
 int(4415)
 [7]=>
 int(4416)
}

Atelier Lutz: schilderijrestauratie in de Sint Pieterstraat in Middelburg

We bezochten de afgelopen jaren al aardig wat ateliers in Middelburg, maar een atelier waar schilderijen gerestaureerd en geconserveerd worden nog nooit. Eerlijk gezegd wisten we niet eens dat de stad zo’n atelier hééft.

Nu weten we dat wel. Woensdag waren we een uurtje te gast bij Atelier Lutz aan Sint Pieterstraat 21. Mensen die Atelier Lutz opzoeken via Google c.s. zijn wellicht verbaasd dat ze dan een ander huisnummer in beeld krijgen, namelijk 41. Daar is een simpele verklaring voor: dat is het adres waar eigenaar Ronald Lutz woont. Op nummer 21 huurt hij de benedenverdieping alleen, om rustig te kunnen werken.

Het was leuk, om kennis te maken met Ronald. Het is een echte vakman, die met veel enthousiasme vertelt over zijn werk, dat hij overigens nog niet eens zo heel lang doet. Op zijn website legt hij zelf uit hoe dat zit.

Hoe vakkundig hij is hoorden we vorige week toevallig ook van Annelien Tange van Lieve Hemel. Zij had net een beschadigde spiegel met een mooie oude lijst laten restaureren door Ronald. Ze was erg tevreden met het resultaat. In het filmpje legt Ronald uit hoe hij te werk gaat. Zijn uurtarief is altijd hetzelfde, maar sommige restauraties zijn wel veel arbeidsintensiever dan andere. Het is maar net om wat voor soort schilderij het gaat, en om welke soort beschadigingen.

Het reinigen van een doek is uiteraard iets heel anders dan retoucheren en herstellen. Maar juist dat reinigen is direct goed zichtbaar. Als een lijst altijd in een huis met rokers of walmende kachels en kaarsen heeft gehangen lijden schilderijen daar flink onder. Ronald maakt ze weer als nieuw, echt. Wát een kleurverschillen!

Mensen die meer willen weten van Atelier Lutz mogen altijd even naar binnen lopen, als ze in de buurt zijn. Of gewoon even bellen natuurlijk. Wij denken dat wij er ook nog wel eens terug zullen keren. Ronald krijgt namelijk ook regelmatig mooie Middelburgse werken aangeboden. Altijd interessant!

Video: op YouTube.

Meer lezen:

http://www.atelierlutz.nl/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg vanuit de lucht, 31 juli 2020
Middelburg vanuit de lucht, 31 juli 2020

Middelburg vanuit de lucht, 31 juli 2020. Foto: Willem Hamer.

2 aug 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Koopzondag en Kunstroute Middelburg - 2 augustus 2020
Koopzondag en Kunstroute Middelburg – 2 augustus 2020

Bijna iedereen weet: op de eerste zondag van de maand is het koopzondag en Kunst en Cultuurroute Middelburg. Zo ook bij Gerdi Zwaan in de Schuitvlotstraat. Zojuist hebben we deze […]

2 aug 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Uit de boze bubbel: #Middelburg op Instagram, juli 2020
Uit de boze bubbel: #Middelburg op Instagram, juli 2020

Boze bubbels, woeste meningen en ontevredenheid: je hoeft er niet lang naar te zoeken op internet. Naar de liefde voor de schoonheid van de stad gelukkig ook niet. #Middelburg op […]

3 aug 2020