Oproep: wie heeft er nog oude foto’s van het Molenwater, waarop de oude frietkraam tegenover Schouwburg Middelburg is te zien?
Er zijn nog talloze Middelburgse bedrijven waar we graag nog eens een mooi portret van zouden willen maken. Opgeschreven hebben we het nog nooit, maar het is een hele lijst.
Hoog op die lijst prijkt Frituur ’t Smulhoekje. Dat is in onze ogen een legendarische onderneming, die al vele jaren vele Middelburgers voorziet van de lekkerste friet en snacks. Onze herinneringen aan ’t Smulhoekje beginnen ergens begin jaren 80, toen we er als scholieren van de SSGM regelmatig een frietje scoorden, maar de geschiedenis van de zaak gaat veel verder terug, in zekere zin zelfs tot de jaren 30.
In die jaren begon Pieter van Luijk zijn frietkraam, die afwisselend op het Molenwater en op de Markt stond. In 1965, toen de frietwagen al eigendom was van Adriaan Nederhand, bijgenaamd Neus Narre, verhuisde de wagen naar de huidige locatie, waar de wagen op zeker moment een kiosk werd, die veel later weer werd gemoderniseerd tot de fraaie frietzaak die het nu is.
Het gekke is dat we van de voorloper van ’t Smulhoekje nauwelijks beelden hebben kunnen vinden. Het Molenwater werd duizenden keren gefotografeerd, tijdens het ringrijden bijvoorbeeld, of tijdens verbouwingen van de Schouwburg, maar gek genoeg bleef de frietkraam meestal buiten beeld. Nu de kleindochter van Adriaan, Sandra Kuijs-Leijnse, naar beelden vroeg, zijn we er nog eens goed voor gaan zitten. Tevergeefs. Vandaar deze oproep.
Het is misschien een aanloop naar meer. Dat portret van ’t Smulhoekje dus (zo misten we vorig jaar het afscheid van Abjan, en deden we nog nooit het verhaal van zijn opvolgers goed uit de doeken), maar wellicht ook eens een item over de frietkramen van de stad in het verleden. De zaken die vanaf begin 20e eeuw frites verkochten op de Markt hebben we al redelijk in beeld, maar wagens en kramen stonden overal. Bij bruggen, in buitenwijken en bij evenementen. Het is gewoon leuk om daar eens in te duiken. Vinden wij dan hè.
Maar nu eerst Neus Narre. Wie weet of heeft meer? We houden ons aanbevolen!
Foto’s: beeldbanken ZB Bibliotheek van Zeeland en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed