Geplaatst op 21 februari 2017

Beelden uit de oorlogsgeschiedenis van Toorenvliedt

Historie! Toen we eind vorig jaar door Piet de Bruin werden rondgeleid door Park Toorenvliedt spraken we natuurlijk ook nog over de bunkers die in het park liggen. Het park ontstond eigenlijk pas later. Van de website Traces of War:

“Nadat Toorenvliedt in 1948 aan de gemeente Middelburg werd verkocht overwoog men het park te bebouwen met woningen, maar het slopen van de bunkers bleek dusdanig duur dat gekozen werd voor de aanleg van een stadspark.

Toorenvliedt werd aangeduid als Stützpunkt ‘Brünhild’. Vanuit Toorenvliedt werden in 1944 ca. 9000 militairen aangevoerd. Naast commandant Generaal-Luitenant Wilhelm Daser, bestond de staf uit 13 officieren, 35 onderofficieren en 131 manschappen. Het aangrenzende ‘Vijvervreugd’ huisvestte de logistieke eenheden van de staf, waaronder de veldkeuken. Kasteel ‘Ter Hooge’ was ingericht als officiersmess en deed dienst als woning van de divisiecommandant.”

Nu zijn er gek genoeg helemaal niet zo veel foto’s uit die periode te vinden in de bekende beeldbanken, althans niet op de zoekterm Toorenvliedt. Via via kregen we echter een paar intrigerende afbeeldingen uit de collectie van Hans Sakkers, die we van hem mogen gebruiken online. Die beelden maken ons eigenlijk alleen nog maar nieuwsgieriger….

Meer lezen:

www.bunkerbehoud.com/projecten/toorenvliedt/inleiding-tvl.php

nl.tracesofwar.com/artikel/1472

nl.tracesofwar.com/artikel/14695/

Gerelateerd:

wijzijndestad.com/2016/12/03/piet-de-bruin-de-schatbewaarder-van-park-toorenvliedt/


Delen op