array(22) {
 [0]=>
 int(31389)
 [1]=>
 int(31390)
 [2]=>
 int(31391)
 [3]=>
 int(31392)
 [4]=>
 int(31393)
 [5]=>
 int(31394)
 [6]=>
 int(31395)
 [7]=>
 int(31396)
 [8]=>
 int(31397)
 [9]=>
 int(31398)
 [10]=>
 int(31399)
 [11]=>
 int(31400)
 [12]=>
 int(31401)
 [13]=>
 int(31402)
 [14]=>
 int(31403)
 [15]=>
 int(31404)
 [16]=>
 int(31405)
 [17]=>
 int(31406)
 [18]=>
 int(31407)
 [19]=>
 int(31408)
 [20]=>
 int(31409)
 [21]=>
 int(31410)
}

Beter Gemutst: op bezoek bij Ellen Bimmel

Veel ondernemers die een winkel of praktijk beginnen doen dat in een pand dat ervoor bestemd is, in een winkelkern, maar er zijn ook mensen die een andere weg bewandelen en hun zaak geleidelijk ‘vanuit huis’ opbouwen, al dan niet als onderneming naast een vaste baan elders. Ellen Bimmel is zo’n mens. Ellen startte vorig jaar in haar eigen woonhuis aan Noordsingel 148 het winkeltje ‘Beter Gemutst’, waar ze hoeden en mutsen verkoopt, en zogenoemde kleurenanalyses verzorgt.

Ellen was, na Sara Thijs en Loes Beenhakker, de derde vrouw met wie we een afspraakje hadden in maart. We kwamen met haar in contact via haar zoon Johannes, die sommigen van ons wellicht kennen van zijn werk bij Peter Christ en in de Herberg. Ook de echtgenoot van Ellen is voor veel mensen geen onbekende: Bert Bimmel is inderdaad die makelaar wiens naam je regelmatig op te koop staande panden ziet prijken. Ellen zelf werkt al jaren in de palliatieve zorg, of in gewone mensentaal: ze werkt als verpleegster in Sint Jans hospice De Casembroot aan de Nassaulaan. Toen we dat hoorden vroegen we uiteraard meteen of dat werk een beetje is vol te houden. Zo’n baan draait immers om het doorlopend begeleiden van mensen die afscheid van het leven moeten nemen. Ellen ontkende niet dat het werk soms moeilijk is, maar voor zover we het begrepen doet ze het toch met plezier, ook omdat het dankbaar werk is. Mensen die meer willen weten over dát aspect van Ellen kunnen we de korte film ‘Dat is ’t geweun, klaer!’ aanbevelen, die ook op Vimeo is te vinden.

Maar sinds een half jaar doet Ellen dus ook iets luchtigers: Beter Gemutst. Die winkel heeft Ellen ingericht in een kamer die naast de eigen woonkamer is gelegen. Als je voor het pand staat kun je goed zien dat dit deel in het verleden een afzonderlijk huis was, dat de familie Bimmel er later bij heeft getrokken. Eenmaal binnen voelt het ook als een woonkamer met luie stoelen bij een klassieke kachel, een grote eet- of leestafel, en meer van zulke elementen. Het is een winkel waar je eerder bent geneigd te gaan zitten dan te blijven staan.

Als je zegt dat Beter Gemutst hoeden en mutsen verkoopt doe je de winkel eigenlijk tekort, want bij Ellen kun je ook terecht voor bandana’s, petten en baretten. Op de website van de winkel wordt het aanbod dan ook omschreven als ‘hoofdbedekkingen’. Het assortiment is misschien niet overweldigend groot, maar wel heel afwisselend. Het lijkt ons in ieder geval wel dat vrouwen die een zwak hebben voor hoofddeksels er iets van hun gading moeten kunnen vinden. Ellen geeft haar winkel nog iets extra’s mee door ook kleurenanalyses te verzorgen. Met een kleurenanalyse wordt, met behulp van een daglichtlamp, gekeken welke kleuren er goed passen bij je huid, haar en ogen. Ellen gebruikt die analyses voor kledingadvies op maat, maar ze geeft ook workshops op dat gebied.

Maar uiteindelijk hebben we over die analyses nauwelijks gesproken, omdat de goedlachse Ellen nog iets moois voor ons in petto had: oude familie-albums met schitterende foto’s, én twee videobanden in VHS-formaat, met beelden van Middelburg in de jaren 50, die werden opgenomen door Adri Jobse, die op de Punt woonde. Omdat we zelf geen videospeler meer hebben, hebben we de banden doorgespeeld naar Omroep Zeeland, in de hoop dat men daar de films wil digitaliseren. We hebben er nog niets van vernomen, maar we zijn zeer benieuwd naar het materiaal, dat we graag online delen zodra het beschikbaar komt. Wordt hopelijk snel vervolgd!

http://www.betergemutst.nl
en
http://www.hospicemiddelburg.nl

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Corry en Louis zijn De Stad
Corry en Louis zijn De Stad

Zij zijn De Stad! Wie kent Corry Filius en Louis Filius nu niet? Louis drumt al een jaartje of 50 in allerlei Walcherse bands, Corry is geboren in de verdwenen […]

26 apr 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Feest bij Hans Anders
Feest bij Hans Anders

Ballonnen bij Hans Anders in de Langeviele! Hebben ze daar een feestje soms? Jazeker! De zaak is afgelopen week verbouwd en gerestyled en werd vandaag feestelijk heropend. We hebben vijf […]

30 apr 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Alles danst bij Inspiratiekamer No.7
Alles danst bij Inspiratiekamer No.7

Vanmiddag namen we een kijkje bij de opening van Inspiratiekamer No. 7 in de Korte Geere. Dit is de nieuwe winkel van Miranda van der Poel, die we nog kennen […]

3 mei 2016