array(1) {
  [0]=>
  int(17163)
}

Bewonersconsultatie deel 3: Kees van der Vlugt over Plan Molenwater

Hij werkt voor natuur en landschap in Zeeland. Op sociale media maakt hij zich al jaren hard voor het behoud van alles wat groeit en bloeit, zowel binnen als buiten onze provincie. En dat blijft niet onopgemerkt. Recent haalde hij de krant bijvoorbeeld nog, met zijn tweets over de bomenkap in Oostkapelle. Kees van der Vlugt houdt van de natuur, daar kan geen twijfel over bestaan. Kees zat ook in de bewonerswerkgroep van Park Molenwater. Hoe heeft hij het samenspel tussen de Gemeente Middelburg, de architect en de bewoners ervaren?

Zodra we een plekje hebben gevonden aan een tafeltje in het Molenwaterpark begin ik over de online activiteiten van Kees. Het voert te ver om hem een Twitteractivist te noemen maar betrokken bij de Zeeuwse natuur en het Zeeuwse landschap is hij inderdaad. Was dat ook de reden waarom hij zich aansloot bij de bewonerswerkgroep van Plan Molenwater?

Nee dus.

“Ik raakte min of meer bij toeval bij de werkgroep betrokken. Ik woon sinds drie jaar in de Branderijmolengang en ging samen met enkele buren mee naar een inloopavond over de verbouwing van de schouwburg. Als buurtbewoner was ik natuurlijk wel benieuwd naar alle plannen. Pas die avond begreep ik dat hier ook de herininrichting van het Molenwaterpark bij betrokken werd. Dát vond ik als buurtbewoner interessant, maar ook als bioloog én als liefhebber van de Middelburgse cultuurhistorie. Toen de Gemeente op zoek bleek te zijn naar deelnemers voor de werkgroep meldde ik me aan. Maar dus wel op persoonlijke titel, niet vanuit mijn werk.”

Heb je drie jaar terug voor deze buurt gekozen vanwege het Molenwaterpark?

“Niet specifiek, maar het vele groen in de directe nabijheid van m’n huis sprak me wel aan, ja. Ik ben opgegroeid in Wolphaartsdijk en woonde vervolgens een tijd in Utrecht. Door toeval kwam ik geheel ongepland terug in Zeeland. Maar nu ben ik blij dat ik weer terug ben. Het bevalt me uitstekend hier”.

Beviel het traject met de bewonerswerkgroep je ook?

“Jazeker. Toen de gemeente met die vraag kwam zag ik dat er veel belangstelling voor was uit de buurt. Dat vond ik mooi. Je zag in de beginfase dat veel betrokkenen vooral bezig waren met hun eigen belangen en stokpaardjes. Toen we in kleine groepjes een eerste rondje deden door het park, samen met de architect en de wethouder, kwamen de gekste dingen naar voren en soms wel hele vreemde voorstellen. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat het architectenbureau en de gemeente dat goed hebben opgepakt en begeleid. Je zag initieel verzet geleidelijk veranderen in begrip en in bereidwilligheid samen te werken.”

En is er ook iets gedaan met jouw persoonlijke inbreng?

“Zeker. Ik heb tijdens een bijeenkomst bijvoorbeeld aangekaart dat ik bang was dat de nieuwe boompjes die volgend jaar worden aangeplant van die kleine zullen zijn, die nauwelijks groeien, zoals die op de Rouaansekaai. Dat heeft de landschapsarchitect opgepakt, zag ik later in een van zijn presentaties.”

Ben je tevreden over het eindresultaat?

“Ik heb er een goed gevoel over! Al is het wel even afwachten hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. De plannen zien er goed uit, maar hoe zal de afwerking zijn? Is er straks nog wel voldoende geld om alles uit te voeren? Maar het komt vast goed. Daarnaast zijn er ook nog wel dingen waar ik me persoonlijk zorgen om maak, of die ik wat minder vind. Neem nu die drie grote populieren voor de schouwburg die weg moeten: zal die vierde vrijstaande populier, die veel bewoners wilden behouden, het daarna dan wel redden? Die staat dan vol in de wind. Dit heb ik ook aangekaart bij een van de inloopavonden. Er blijft gelukkig ook genoeg behouden. Als je het plaatje écht voor je wil zien zou je eigenlijk 30 jaar vooruit moeten kunnen kijken.

Het is sowieso een goede zaak dat Middelburg heeft nagedacht over de verschillende manieren waarop je zo’n park opnieuw kunt inrichten en dat ze daarbij ook rekening hebben gehouden met de ecologische aspecten. Ik hoopte op een ontwerp waar jong en oud van kan genieten, met leuke natuurwaarden in een stedelijke omgeving. Van mij hoeft het geen strak park te worden en mag het op diverse plaatsen best wat dichter groeien. Ik heb het gevoel dat er nu een ontwerp ligt waar dit allemaal in mogelijk is. Dat zeg ik zowel als buurtbewoner en als bioloog, ja, haha.”

WRC (Water Resilient Cities)
De gemeente Middelburg heeft een Europese subsidie van bijna 710 duizend euro ontvangen voor de aanleg van waterbuffers (bovengronds of ondergronds) in het Molenwaterpark en de omgeving van het nieuwe winkelcentrum Dauwendaele. Meer informatie is hier te vinden.

Gerelateerd:

Bewonersconsultatie: Marie Swenne over Plan Molenwater

Bewonersconsultatie deel 2: Ernst Sjouke over Plan Molenwater

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zinderzomer: Middelburg op Instagram juni-juli 2018
Zinderzomer: Middelburg op Instagram juni-juli 2018

En de mooie stad zindert zachtjes voort. Er wordt gezocht naar plekjes die verkoeling bieden, maar van stilstand is geen sprake. Er is folklore en kunst, er zijn evenementen. Een […]

17 jul 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburg als decor voor jonge fotografen
Middelburg als decor voor jonge fotografen

We vinden het geweldig, als we mensen los zien gaan met het maken van foto’s in Middelburg. De laatste twee jaar zien we behalve veel mensn uit Duitsland en België […]

17 jul 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Jan de Vlieger over zijn eerste maanden als directeur van De Drvkkery
Jan de Vlieger over zijn eerste maanden als directeur van De Drvkkery

Dit jaar viert De Drvkkery het 20-jarig jubileum, maar de boekhandel was vorig jaar ook veel in het nieuws. Dat had natuurlijk alles te maken met de verkoop van de […]

17 jul 2018