array(1) {
  [0]=>
  int(19901)
}

Bewonersconsultatie: Marie Swenne over Plan Molenwater

In de berichtgeving over Plan Molenwater gaat het regelmatig over de samenwerking binnen het project met de bewonerswerkgroep, maar wie zijn die omwonenden nu eigenlijk, die samen met de gemeente, de landschapsarchitect en andere betrokkenen meedenken over de plannen?

Een van die mensen is Marie Swenne, die sinds twee jaar in de Leliestraat woont. Ze hoefde niet zo nodig op de foto, maar we waren van harte welkom om kennis te komen maken bij haar thuis, recht achter Schouwburg Middelburg.

Swenne vertelde dat ze eigenlijk al jaren betrokken is bij ontwikkelingen in Middelburg die van invloed zijn op het landschap. Behalve buurtbewoonster is ze ook een vriendin van de natuur en het groen in de stad en daarbij is ze fysisch-geograaf van beroep. Ze bestudeert, kortgezegd, de fysische of natuurkundige processen die het landschap vormen en hebben gevormd. Met zo’n achtergrond is Marie prima in staat om inhoudelijke feedback te geven op de plannen voor het Molenwater en, waar nodig kritiek.

En kritisch kan Marie Swenne zonder meer zijn. Eind jaren 80 maakte ze deel uit van een groep mensen die zich verzette tegen de plannen van de Gemeente Middelburg om een nieuwe wijk te bouwen in de omgeving van het Brigdamse Padje. Dat verzet wierp vruchten af, want de nieuwbouwplannen gingen uiteindelijk niet door. “Dat was hier mijn eerste wapenfeit”, glimlacht ze. De plannen voor de Schouwburg en het Molenwaterpark volgde ze aanvankelijk slechts zijdelings, totdat er een uitnodiging van de Gemeente op de deurmat viel, waarin gerept werd over bewonersconsultatie.

Swenne las de brief met enige scepsis, want ze voelde er weinig voor om als een soort ‘excuustruus’ te fungeren, maar nadat ze zich goed had ingelezen en laten informeren door andere betrokkenen besloot ze ze mee te doen. Het was een goed idee, vond ze. Ze zag er voldoende kansen in. Als mens vindt ze het ook belangrijk dat er dingen gebeuren die de stad verder brengen. “Je moet niet steeds achterom kijken en blijven zeuren over fouten in het verleden. Daar schiet je niet veel mee op.” Inmiddels heeft Swenne zes bijeenkomsten met de bewonerswerkgroep bijgewoond. Ze heeft er een goed gevoel over. In de groep zitten volgens haar verrassend veel omwonenden die expertise of kennis van zaken hebben.

Natuurlijk zijn er ook dingen die ze persoonlijk liever anders zou zien, maar ze beseft ook dat je niet altijd ontkomt aan enige opoffering. Op de plattegrond wijst ze op een paar specifieke bomen die ze graag behouden zou zien, maar die waarschijnlijk toch moeten verdwijnen. “Leuk is dat niet, maar het architectenbureau doet dat echt in alle redelijkheid en beargumenteert de keuzes ook. Dat vind ik belangrijk.” Vervolgens legt ze uit dat er samen met de architect meerdere opties zijn doorgenomen, waarbij ook is gekeken naar voorbeelden uit andere steden, zoals Park Valkenberg in het centrum van Breda. De gemaakte keuzes hadden onder meer te maken met vraagstukken over de begrenzing van het geheel, de lijnen binnen het park, enzovoort.

Mevrouw Swenne heeft in de loop van de tijd veel waardering voor de architect gekregen. Ze heeft het gevoel dat ze echt gehoord is binnen de werkgroep. Er waren natuurlijk ook meningsverschillen, die ertoe leidden dat sommige mensen de groep verlieten: zo gaat dat nu eenmaal. Ze heeft ook veel waardering voor de mensen die voor elkaar hebben gekregen dat het Molenwaterpark behouden blijft. Jammer en verdrietig dat het in de interactie met die groep echt is fout gelopen. Maar nu zitten we anno 2018, en hebben te maken met een nieuwe situatie. Dan kun je, vindt Swenne, maar het beste constructief zijn en niet blijven hangen in oud zeer. Zelf is ze als betrokkene vooral blij over al het groen dat behouden blijft, of dat terugkomt voor het groen dat nu moet wijken.

Bovenal is ze blij dat het park nu de opknapbeurt krijgt die het verdient. “Zoals het er nu bij ligt is ook niet goed. Het is gewoon niet mooi en het bevat allerlei onveilige elementen. Goed dat het nu eindelijk gaat gebeuren!”

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De Stad als achtergrondje op je telefoon
De Stad als achtergrondje op je telefoon

Dol op Middelburg en toe aan een nieuw achtergrondje op je telefoon? Speel dan eens met Alvar Carto! Je maakt er gratis een mooi kaartje van de stad mee, voor […]

24 mrt 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Wil La Cubanita zich in Middelburg vestigen?
Wil La Cubanita zich in Middelburg vestigen?

Goed, als totale nitwits hadden we dus nog nooit gehoord van La Cubanita. Dat is een tapasketen die groeit als een malle in Nederland. Check dit: http://www.missethoreca.nl/horeca/artikel/2017/05/horeca-top-100-2017-nummer-34-la-cubanita-proeflokaal-bregje-101270558 Waarom we daarover […]

24 mrt 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Rondvaart Middelburg terug in de Middelburgse wateren
Rondvaart Middelburg terug in de Middelburgse wateren

Van de week riepen we nog dat de Middelburgse lente begint met de gratis ijsjes van A Domani XL, maar als Rondvaart Middelburg weer ontwaakt uit de winterslaap is het […]

24 mrt 2018