Geplaatst op 26 november 2019

Bijzonder: hoe objecten uit de collectie van het Zeeuwsch Genootschap gedigitaliseerd worden

Toegegeven: toen we die houten schep vorige week zagen liggen, in het depot van het Zeeuws Museum, waren we niet meteen onder de indruk. Even later legde Maaike Roozenburg echter uit dat dit Zeeuwse object ongeveer 1200 jaar oud is. We wisten niet wat we hoorden!

We waren bij het museum op bezoek om te kijken hoe objecten uit de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen door studenten van de TU Delft worden gescand en omgezet naar digitale, 3D-objecten. Maaike is dit jaar fellow bij het Genootschap. Vanuit die rol begeleidt ze het project, waarbij ook nauw wordt samengewerkt met University College Roosevelt. Hoe dat precies allemaal zit kun je nalezen via de links onderaan.

Het filmpje:

youtu.be/ruzi877SykA

We vonden het bijzonder, om dit eens te kunnen zien. Er werd ook net gewerkt aan de digitalisering van een Chinees beeldje uit 1821, getiteld ‘Model van jongeman met uitwas aan ribben’. Ook best intrigerend. En niet zomaar een object, want er werd goed in de gaten gehouden of we niet al te dichtbij kwamen. We verzuimden meer te vragen over de achtergrond ervan, maar zie: daar is de nieuwe website van het Zeeuws Genootschap dan weer heel handig voor:

kzgwonline.nl/records/model-van-jongeman-met-uitwas-aan-ribben

Tof toch, dat er zo wordt samengewerkt tussen de TU en de UCR en tussen het museum en het genootschap? Soms zijn we spillen in onderzoeken en projecten zonder het te beseffen!

www.internetbode.nl/regio/middelburg/282982/ontwerper-maaike-roozenburg-verbindt-zich-aan-zeeuws-genootschap-

kzgw.nl/wp-content/uploads/2019/09/Zeeland-285-LR.pdf

cargocollective.com/maaikeroozenburg

www.kabk.nl/docenten/maaike-roozenburg

Met dank aan: Karina Leijnse, Ron Leeuwenburg, Willemijn Elkhuizen en Berus Naagen, Lisa, Coen, George en Joris


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg