array(4) {
  [0]=>
  int(6117)
  [1]=>
  int(6118)
  [2]=>
  int(6119)
  [3]=>
  int(6120)
}

Boek: Mensen en Monumenten in Middelburg – Jacques Cats

We zijn hier niet van de boekrecensies, maar over het nieuwe boek van Jacques Cats, ‘Mensen en Monumenten in Middelburg’ willen we toch graag een paar dingen zeggen.

Verzamelaars van boeken over Middelburg weten het: er zijn in de loop van de tijd enorm veel titels over onze stad uitgebracht. Toch is nog lang niet alles belicht en er zijn altijd weer nieuwe ontwikkelingen en invalshoeken, daar weten wij alles van.

Jacques Cats weet daar ook alles van, dat kan bijna niet anders. Als je gaat graven in de geschiedenis van Middelburg en Zeeland kom je zijn naam binnen de kortste keren tegen. Als je op zijn naam zoekt in een bibliotheekcatalogus krijg je 75 titels voorgeschoteld. Zoek je op zijn naam in de Krantenbank Zeeland, dan krijg je meer dan 5000 treffers. Cats was dan ook jarenlang journalist, onder meer als stadsverslaggever van Middelburg. We zouden graag nog eens een middag met deze man kletsen, al was het maar omdat we nog veel van hem kunnen leren.

Dat merkten we ook weer toen we gisteren door dit boek bladerden. Natuurlijk, op die 125 pagina’s kwamen we ook feiten en weetjes tegen die ons al bekend waren, maar ook allerlei dingen die we nog niét wisten. Het leuke van dit boek is dat oude en nieuwe verhalen op een laagdrempelige manier zijn samengebracht. De teksten lezen weg als een trein, en zijn zeer rijkelijk voorzien van foto’s, zowel van oudgedienden als Aart van Belzen, als van de wat jongere honden als Paco Maaskant en Gianni Tahitu. De zoon van Jacques, HP Cats, heeft er op zijn beurt ook een mooie mix van gemaakt in de vormgeving. Mede daardoor is het ook een boek geworden dat het prima doet op salon- en leestafels.

Wat we zelf extra leuk vinden: alle bekenden in dit boek. We zagen een mooi stuk over Karel Cap Van Dalen Middelburg en zijn liefde voor de stad, en over mensen als stadsgids Willem van den Broeke, stadsbeiaardier Janno Den Engelsman en Karel Meertens, die we onlangs zelf nog bezochten in dat mooie pand op de Dam. Zelfs makker Rob van Hese wordt nog geciteerd als oud-torenwachter, in de ‘special’ over de Lange Jan, die onderdeel uitmaakt van dit boek. Leuk, leuk, leuk!

En zo weten we ook weer dat we met Wij zijn De Stad maar al te vaak niet bijster origineel zijn. Neem nu die rubriek ‘De Achterkant van De Stad’. We kwamen op dat idee door het boek ‘De Helaasheid der dingen’, van Dimitri Verhulst (“maar een trein vergeef je veel, omdat het een trein is. In tegenstelling tot een auto rijdt hij langs de achterkant van de wereld.”). En wat lezen we nu in het boek van Jacques Cats?

“In 1997 stelde de kunstmanifestatie ‘De Verborgen Stad’ de achterkant van Middelburg centraal en kregen steegjes, straatjes en pleintjes die meestal aan het oog onttrokken blijven, extra aandacht.”

Lekker dan! Maar wat geeft het ook? Internet was er toen nog maar net, en mensen die het anno 2020 leuk vinden om de stad beter te leren kennen waren er toen misschien nog niet eens. Ook daarom is het altijd zinvol om lokale verhalen te blijven verzamelen, vertellen en te delen, zowel digitaal als op papier.

‘Mensen en Monumenten in Middelburg’, (softcover, 128 pagina’s) is vanaf vandaag mei bij De Drvkkeryte koop voor €18,95. Het boek is ook rechtstreeks bij de auteur te bestellen via jacquescats@zeelandnet.nl

Bij de tweede foto: Jacques Cats biedt wethouder J. Aalberts het eerste exemplaar aan van zijn boek. (Foto: Myriam Drost)

Meer over Jacques Cats:

https://zoeken.krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2003-06-28/edition/null/page/25

Het persbericht over het boek:

https://wijzijndestad.com/wp-content/uploads/2020/05/Mensen-en-Monumenten-in-Middelburg-Jacques-Cats.pdf

Andere boeken van Cats:

https://www.worldcat.org/search?q=au%3ACats%2C+Jacques.&qt=hot_author

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De Middelburgse Horeca en de coronacrisis: Hard & Ziel
De Middelburgse Horeca en de coronacrisis: Hard & Ziel

Gistermiddag waren we te gast bij Hard en Ziel, waar we eerder dit jaar al hadden willen gaan buurten, mede omdat er veel meer werd georganiseerd op muzikaal gebied dan […]

4 mei 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Zee(uw)post: Pieternelle van de Velde uit Middelburg veegt haar broer de mantel uit (3 mei 1664)
Zee(uw)post: Pieternelle van de Velde uit Middelburg veegt haar broer de mantel uit (3 mei 1664)

Over het project Zee(uw)post schreven we al vaker. Omdat projectleider Johan Francke bij zijn onderzoek regelmatig op grappige, smeuïge of zelfs vrijpostige brieven stuit leek het ons aardig om in […]

4 mei 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Weekmarkt Middelburg van deze week weer compleet - deels naar Plein 1940
Weekmarkt Middelburg van deze week weer compleet – deels naar Plein 1940

Vanaf aanstaande donderdag zijn de kramen en wagens met non-food terug op Weekmarkt Middelburg. Om extra ruimte te creëren wordt ook gebruik gemaakt van Plein 1940. Daar zullen tien kramen te […]

5 mei 2020