Toch nog even over die grote personeelstekorten overal. Dat blijft een groot probleem. In Middelburg en Zeeland, maar ook in de rest van Nederland, en Europa. Vorige maand vroegen we ons af of daar niet iets ludieks op valt te verzinnen, maar dat is lastig. Er zijn gewoon té veel vacatures, in bijna alle branches.
We merkten vorige keer al op dat er al snel wordt geroepen om hogere lonen. Begrijpelijk, maar wij willen dan altijd weten wat mensen elders verdienen. We vragen het soms gewoon aan mensen. Onze indruk is vaak dat er maar weinig jobs zijn die echt veel beter worden betaald dan andere. Zoek online maar eens op wat een maaltijdbezorger van 18 jaar oud verdient, of een vakkenvuller, bijvoorbeeld.
Maar het is niet altijd even transparant. Bedragen worden niet altijd vermeld in vacatureteksten, medewerkers praten niet altijd graag over hun salaris, en vergelijken is soms lastig omdat de een het netto presenteert, de ander bruto. En dan hebben we het nog niet eens over de vraag hoe hárd je ergens moet werken, of je onregelmatige uren draait en toeslagen krijgt, enz.
Juist vanwege het bovenstaande vonden we het interessant om deze week een persbericht van Bomont te lezen. Dat bedrijf heeft recent de salarissen van alle verkoopmedewerkers met 9,36 procent verhoogd. Als 18-jarige krijg je daar nu 10,06 euro per uur, vanaf 20 jaar 14,69 euro. Dat is bruto, waarbij wel moet worden opgemerkt dat je op die leeftijd nog niet veel belasting betaalt.
Tegelijkertijd zagen we deze week een vacatureflyer van Brasserie de Huifkar. Daar staan de uurlonen ook gewoon in vermeld. Daar krijgt een 18-jarige 8 euro per uur. Maar let op: dat is dan weer netto. In de horeca kun je vaak ook rekenen op fooi. Bij de Huifkar komt dat neer op 1 to 2 euro extra per uur.
Wij vinden het mooi, dat Bomont en de Huifkar er zo duidelijk over zijn. En of het nu hoog of laag is? Het is in ieder geval hoger dan de minimumlonen, en voor ons gevoel ook prima in vergelijking met grote werkgevers uit de retail en horeca. Maar misschien hebben we het mis hoor. Laat het dan gerust weten in een reactie, mét het uurloon erbij.
Zelf werkten we overigens ook een paar jaar in zowel de horeca als de retail. In die tijd verdienden we in de transportsector inderdaad ook al meer. Maar heel veel meer was dat niet, en we moesten er harder en langer voor werken bovendien. Nu we erover nadenken: onze slechtst betaalde banen ooit waren misschien ook de gezelligste. Nooit spijt van gehad, hoe dan ook.