array(4) {
  [0]=>
  int(8635)
  [1]=>
  int(8636)
  [2]=>
  int(8637)
  [3]=>
  int(8638)
}

Capriccio! Kennismaken met stadsorganist Margaretha Christina de Jong

Wat hadden wij een leuke en bijzondere woensdagmiddag deze week! Waarom? Omdat we kennismaakten met de stadsorganist van Middelburg, Margaretha Christina de Jong! Het jaar is nog maar net begonnen, maar het zou ons niet verbazen als deze ontmoeting eindigt in onze top 10 van 2020.

Natuurlijk, we hadden dat prachtige orgel in de Nieuwe Kerk al vaker staan bewonderen, en zeker: we hadden heus wel eens iets gehoord en gelezen over Margreeth (haar volledige naam gebruikt ze vooral als componist en als organist/docent) maar om nu te zeggen dat we goed geïnformeerd waren.?Nee dus, integendeel.

Op Margreeth zelf komen we volgende week terug. Ze heeft al zó veel bijzondere dingen gemaakt en gedaan dat we er graag een aflevering van de serie ‘Zij zijn De Stad’ aan wijden. Voor nu leggen we de focus op het bezoekje aan de Nieuwe Kerk.

Het filmpje is vrij lang, maar ook in dit geval vonden we nog meer knippen zonde. In de eerste minuten vertelt Margreeth meer over dat bijzondere orgel, laat ze zien hoe je op zo’n machtig instrument speelt en gunt ze ons een inkijkje in de elementen áchter de schermen, zoals die enorme blaasbalg en die vele pijpjes die bij het orgel horen. We waren diep onder de indruk van het vernuft achter dit ‘apparaat’ uit 1954 (met een kast uit 1693). We hadden er geen idee van dat er zó veel mee kan!

En wat helemaal mooi was: normaal gesproken krijgen we relatief snel wegtrekkers van orgelmuziek. Alsof Margreeth dat al aanvoelde op voorhand begon ze met met een eigen, luchtige compositie, Capriccio in Jazz. Ze vertelde dat ze de mensen daar vaak vrolijk mee krijgt, en kinderen rustig. Dat geloven we direct. Ons had ze ook meteen te pakken. Diezelfde avond en de ochtend erop zat het melodietje nóg in ons hoofd.

Na afloop fietsen we ook nog even mee naar het mooie huis van de familie Clement/de Jong, in de Singelstraat. Daar pikten we een glimp mee van de rest van de familie. Echtgenoot Albert Clement was te druk op dat moment, maar twee vrolijke dochters kwam zichzelf wel even voorstellen. Heel het gezin zit diep in de muziek, dat is wel duidelijk. Ook dáár waren we oprecht van onder de indruk.

We sloten de middag af in het tuinhuisje van Margreeth, waar ze haar stukken in alle rust componeert. Die stukken gaan letterlijk heel de wereld over. Ze heeft recent nog twee contracten getekend bij grote Duitse uitgevers van bladmuziek. Maar ze repeteert ook in het tuinhuis. Op de valreep waren we er nog getuigen van hoe ze met behulp van een computer een orgel dat ergens in Duitsland staat kan simuleren. Dan komt ze niet voor verrassingen te staan als ze daar speelt, over een paar weken. Buitengewoon!

Je zal ons nu niet opeens horen roepen dat we groot liefhebbers van orgelmuziek zijn, maar wat we woensdag hoorden vonden we oprecht mooi en nu we weten hoe complex het is om zo’n instrument te bespelen is onze bewondering voor deze sympathieke dame groot. Het is gewoon topsport, inderdaad.

Bedankt Margreeth!

Video:
https://youtu.be/qML2KgzXMcQ

Meer lezen of luisteren?

Website:

https://margreethdejong.nl/

Capriccio in Jazz:
http://www.contrebombarde.com/concerthall/music/24184

Samen met Albert Clement:

https://youtu.be/0QmTZ3pVV1M

Margreeth in 1989:

https://www.youtube.com/watch?v=anMJbJpMe_o

Over het orgel:

http://www.orgelsinzeeland.nl/navigatie_plaats_middelburg_nieuwekerk.htm

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De kunstenaars van MAS/GHL in Middelburg: Koen Beekman
De kunstenaars van MAS/GHL in Middelburg: Koen Beekman

Zoals afgelopen zondag beloofd komen we in een korte reeks terug op de kunstenaars die werken in het pand van Ghl/mas Middelburgse Atelier Stichting/ Geloof Hoop en Liefde, in de […]

11 jan 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal De kunstenaars van MAS/GHL in Middelburg: Nanda Runge
De kunstenaars van MAS/GHL in Middelburg: Nanda Runge

Ont·heemd (bijvoeglijk naamwoord): uit de vertrouwde omgeving verjaagd of weggevoerd. ‘Ontheemd’ is momenteel het sleutelwoord in het werk van Nanda Runge, die als kunstenaar ook al een jaar of zeven, […]

12 jan 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Middelburgse wijken in hun jonge jaren
Middelburgse wijken in hun jonge jaren

Altijd fascinerend om terug te zien: Middelburgse wijken in hun jonge jaren. Foto’s: diverse fotografen, waaronder Jaap Wolterbeek en Jacqueline Midavaine. Bron: Beeldbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

12 jan 2020