Vorige week maakten we op het terras kennis met Dominique d’Haens, een geboren Zeeuw die, na jaren in de Randstad te hebben gewoond, weer terug is in Zeeland. In 2019 verhuisden hij en zijn vrouw Anne naar de Rouaansekaai. De twee (her-) vonden hun draai hier al snel. Ze zijn inmiddels zo verliefd op Zeeland en Middelburg dat ze er niet eens meer over piékeren om terug te keren naar de Randstad. Dat is altijd weer leuk om te horen.
Maar dat was niet de reden om al na enkele minuten een afspraak te maken met Dominique. Dat deden we omdat hij vertelde dat hij, uit liefhebberij, thuis zogenoemde Sloe Gin maakt. Van dat drankje hadden we nog nooit gehoord, daarom waren we meteen nieuwsgierig. “Kom gerust langs, binnenkort”, zei Dominique. Met alle plezier.
Eenmaal thuis begrepen we pas dat we hem nog verkeerd hadden verstaan ook. Hij sprak Sloe uit als ‘slow’, dus wij waren in de veronderstelling dat het ging om ‘langzame gin’, wat dat dan ook mocht wezen. Een misvatting. Sloe is de Engelse benaming voor sleedoorn. En Sloe Gin? Dat is feitelijk geen gin, maar een likeur op básis van gin.
Het wordt gemaakt door de bessen van de sleedoorn lange tijd te laten weken (macereren) in Gin, al dan niet met toevoeging van vruchtensap. In het Verenigd Koninkrijk wordt het drankje al eeuwen gemaakt en gedronken, zeker in de periode rond Kerst. In Nederland is het minder bekend, maar de drank wint wel aan terrein. Het is namelijk niet alleen lekker in de winter; je kunt er ook prima cocktails mee maken.
Dominique stookt dus zelf niets. Dat zou ook niet eens mogen. De gin wordt gemaakt door The Holy Spiritus in Sint Jansteen, Dominique maakt er Sloe Gin van. De vaten laat hij minstens een jaar staan. Na een jaartje of vier experimenteren had hij op zeker moment de gouden combinatie van ingrediënten te pakken en besloot hij de likeur, in kleine oplagen, op de markt te brengen onder de naam Captain Sloe. Of hij daarmee de eerste producent van Sloe Gin in Zeeland en Middelburg is weten we niet zeker, maar die kans is wel aanwezig.
Dominique doet dit alles gewoon in zijn vrije tijd, naast zijn werk, maar heeft Captain Sloe vorig jaar wel in laten schrijven bij de KvK. Hij heeft geen slijtersvergunning dus de verkoop van de flessen verloopt nu via een paar bevriende slijterijen. In Zeeland heeft momenteel alleen ‘Kijk op Drank‘ in Goes het. Als er ondernemers zijn die een verkooppunt willen zijn van Captain Sloe, of het bijvoorbeeld op de kaart willen zetten, dan houdt Dominique zich aanbevolen. We denken dat het wel goed zal komen. We kregen een fles cadeau, met toestemming die te laten proeven op het terras. Dat viel in de smaak. Een aanwezige chocolatier zag er meteen een mooie bonbon in, drie anderen wilden weten waar de Captain kunnen bemachtigen.
Aan het mooie pand aan de Rouaansekaai komen we nu eens niet meer toe. Daar hopen we later nog eens op terug te komen. Het pand, genaamd ‘De Vogel Fenix’, is een fraai monument, met een geweldige tuin. In de directe omgeving zie je mooie staaltjes ‘achterkant van de stad’. Dominique begon ook nog eens over de geschiedenis van het huis. Het schijnt dat in het dak hout is verwerkt dat eerder in een schip zat, ook met de naam ‘de vogel Fenix. In een Hongaarse online museum vond hij het schip uiteindelijk op een schilderij. Dat verdient een vervolg, toch?
Dominique en Captain Sloe zijn te vinden op Instagram.
Meer lezen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sloe_gin
https://en.wiktionary.org/wiki/sloe
https://www.zeeland.nl/verkeer-en-openbaar-vervoer/realisatie-knooppunt-sloeweg/sloeweg-waar-komt-de-naam-sloeweg-vandaan
https://theholyspiritus.com/