array(9) {
 [0]=>
 int(7110)
 [1]=>
 int(7111)
 [2]=>
 int(7112)
 [3]=>
 int(7113)
 [4]=>
 int(7114)
 [5]=>
 int(7115)
 [6]=>
 int(7116)
 [7]=>
 int(7117)
 [8]=>
 int(7118)
}

Circus Boltini in Middelburg, 1972

Het circus. Tot diep in de jaren 80 kon een beetje stad of dorp er op rekenen dat er minstens een keer per jaar een circus neerstreek in de stad. Nu is het een zeldzaamheid geworden. Voorstellingen met wilde dieren zijn in Nederland sinds 2015 verboden. Misschien is het dan ook geen toeval dat het enige bericht in onze archieven over een circus in Middelburg, uit datzelfde jaar dateert.

Een van de circussen die in de jaren 70 vaak naar Middelburg kwam is het circus van Toni Boltini. Ton Veldman stuurde ons een mooie foto uit 1972, van een olifant die ter promotie door de Lange Delft werd geleid. Reden genoeg om toch weer even in de Beeldbank Zeeland te kijken. Zoeken op Boltini levert twintig foto’s op, waarvan we de drie uit oktober 1961 het opmerkelijkst vinden. Medewerkers van het circus namen een een beer mee naar het Badstrand in Hart van Vlissingen en namen na afloop een verfrissend drankje op het terras van Brittannia. Unreal!

Toni Boltini hield het in 1980 voor gezien, maar er is nog opvolging! Kijk maar eens op de pagina van Circus verhuur Pammy Boltini. Op de fotopagina kun je prachtige beelden uit het verleden vinden. Op de website ook een stukje geschiedenis. We citeren:

“Toni Boltini werd op 22 februari 1920 geboren in Eindhoven. Hij is begonnen als artiest in het reizend variététheater van zijn vader, waarmee zij de kermissen bereisden.”

“Een uitvinding van Toni Boltini, zijn complete hydraulische circustent, welke plaats bood aan 7000 personen. Deze gigantische circustent van 100 bij 55 meter werd binnen anderhalf uur opgebouwd. Hij presteerde het om wekenlang achter elkaar één dag te spelen in een gemeente, daarbij middag en avond voorstellingen gevend. ’s Avonds na de voorstelling afbouwen, ’s nachts rijden naar de volgende plaats, ’s morgens vroeg opbouwen en dan om drie en acht uur weer voorstellingen geven. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat dit mogelijk was.”

“In 1980 hield Toni Boltini het voor gezien, hij verkocht zijn circus en kocht een groot pret- en recreatiepark te Naarden. Tijdens zijn reizen heeft hij zijn tweede vrouw Pammy ontmoet, uit dit huwelijk is een zoon: Angelo geboren. Die zo het laat aanzien in de voetsporen van zijn vader zal treden.”

Meer foto’s in de Beeldbank Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland:

https://digitaal.dezb.nl/beeldbank/?q=boltini&mode=gallery&view=horizontal

Foto’s oude kaartjes: Hermen Mulder:

Foto opslagplaats Boltine De Punt: Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Website Pammy Boltini – historie:

https://www.circusboltini.nl/historie

Foto’s Pammy Boltini Facebook:

https://www.facebook.com/pg/circusboltini/photos/

Slideshow oude sfeerbeelden Toni Boltini op YouTube:

https://youtu.be/aUO_bwjfhkU

Gerelateerd:

https://wijzijndestad.com/verhalen/het-middelburg-van-peter-consemulder-circus-in-de-stromenwijk/

https://wijzijndestad.com/verhalen/circus-belly-wien-in-middelburg/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Mooi Middelburg, door de lens van Gijs Koole
Mooi Middelburg, door de lens van Gijs Koole

Waanzinnig, deze foto van Gijs Koole Fotografie​! Hij maakte ‘m een tijdje geleden al, maar deelt hem nu pas online. Bedankt Gijs!

3 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Casa de Sorpresas wordt Rubleddim
Casa de Sorpresas wordt Rubleddim

Vraag ons niet waarom, maar we hebben deze week al een paar keer gedacht aan een onderschrift bij een foto van de Middelburgse braderie in 1975. Op de foto, gemaakt […]

3 apr 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal StadsHelden #8 - Lynton Kwame
StadsHelden #8 – Lynton Kwame

Deel 8 van de gastrubriek ‘StadsHelden’, door Rob Marinissen. “Mag ik je wat laten lezen?” vraagt taxichauffeur Lynton Kwame als hij mij een paar weken geleden thuis afzet. Lynton is […]

3 apr 2020