Wat is er veel gebeurd bij CitySeeds Middelburg, sinds ons laatste bezoekje in december 2018! De drie percelen tussen de flats van de Driewegenhof zijn nu veel rijker gevuld dan toen, er zijn kassen bijgekomen en nog veel meer.
De organisatie heeft nu ook een appartement op de begane grond van de Meanderflat in bruikleen gekregen van Woongoed, waar werkkleding en gereedschap bewaard kunnen worden, en waar alle vrijwilligers samen koffie kunnen drinken.
Secretaris Nico Landsman vertelde er afgelopen vrijdag weer enthousiast over, net als drie jaar geleden, maar hij benadrukte ook dat de behoefte aan extra vrijwilligers en gebruikers nog steeds groot is. Mensen komen en gaan nu eenmaal. Nico gaf aan dat echt iedereen welkom is, van mensen die nul ervaring hebben met tuinieren tot mensen die er juist veel van weten, of die dingen willen coördineren. Als die zich melden kunnen de werktijden van CitySeeds er zelfs op aangepast worden, als dat nodig is.
Maar is het dan wel leuk, om als beginner te gaan helpen, op de percelen van de organisatie? Natuurlijk wel! Je kunt het ook gewoon zien als een kans om een moestuin bij te houden, zonder dat het je geld kost. Je deelt de opbrengsten natuurlijk wel met anderen, maar dat is toch juist mooi? ‘Van geven word je rijker’ is niet voor niets de slogan van dit initiatief.
Nico wees ons ook op vrijwilliger Ran Kok, een oud-student van University College Roosevelt, die nu een tweede tussenjaar heeft en zich maximaal inzet voor CitySeeds. Hem is gevraagd of hij een plan kon maken om de betrokkenheid van omwonenden en andere Middelburgers te vergroten. Dat plan heeft hij inderdaad gemaakt. Een van de projecten is het planten van een zogenoemd voedselbos, samen met leerlingen van Archipelschool Het Element.
Binnenkort gaat hij er in de klassen mee aan de slag. De kinderen leren dan onder meer wat er zoal eetbaar is, en hoe je zo je eigen voedselbos kunt inrichten. Dat kleine bos wordt vervolgens geplant, op het perceel waar nu al een paar grote kastanjes staan. Bij dat planten wordt ook rekening gehouden met de toekomst. Op termijn moet juist daar ook weer meer speelruimte voor kinderen komen, omdat die in de loop van de tijd plaats heeft moeten maken voor de tuinen van CitySeeds.
Ran houdt zich ook bezig met het project ‘Buurtcompost’, waarbij als pilot onder meer compost wordt ingezameld door UCR-studenten die in het Bagijnhof wonen. Over verbinding gesproken!
Het is mooi om te zien allemaal. En tof om te horen dat iemand als Erik Loontjes dit project steunt, en dat het reuze meevalt met vandalisme en andere ellende. Het is echt niet zo dat heel de buurt er staat te schoffelen, maar omwonenden bellen wel als ze onraad zien. Dat helpt.
Cityseeds is gewoon echt een goed initiatief, dat aandacht en steun verdient. En vrijwilligers dus.