Geplaatst op 22 december 2016

Collectie Zeeuws Museum ook online te bewonderen

Twee weken geleden lazen we dat het Zeeuws Museum een nieuwe website heeft, waarop je bijna de gehele museale collectie kunt bekijken. Vandaag hebben we de site verkend, door te zoeken op ‘Middelburg’. Dat levert 1900 treffers op. Als je beperkt op ‘Alleen met beeld’ houd je er 575 over.

Er zitten prachtige items tussen. Veel munten en penningen, maar ook schilderijen, huishoudelijke artikelen en aardewerk. Als je de foto’s beter wilt bekijken blijkt wel dat het systeem niet altijd ideaal is. Een brief is te klein om te lezen en je kunt die maar één keer vergroten. Dan valt een deel van de afbeelding buiten het beeld. Schuiven met het plaatje, of downloaden is niet mogelijk (dat komt nog, lazen we later).

Hoe dan ook een bezoek waard. Een mooi initiatief dit!

www.zeeuwsmuseum.nl/nl/search

De aquarel is getiteld ‘Slikpoort te Middelburg’, van Jacob Huijbrecht Hollestelle, en is gemaakt in 1894. Meer daarover op Middelburg Dronk:

“De Zuiddampoort werd, evenals de tweede Noorddampoort, gebouwd in de 14de eeuw en stond ter hoogte van de Dwarskaai/Haagepreekgang – restanten van deze poort werden blootgelegd bij rioleringswerken aan de Dwarskaai in maart 2003 – de Zuiddampoort werd ook wel Slijkpoort genoemd. De Slijkpoort werd ook in 1588/89 afgebroken en in 1639 herbouwd aan de Westelijke Havendijk. Deze poort brak men in 1721 weer af en bouwde op dezelfde plaats een derde versie. Aan die derde Slijkpoort wordt gerefereerd in een oude Middelburgse uitdrukking die men gebruikte bij zeer mooi weer: “Je zou het land uitgaan en het slikpoortje binnenkomen.” Maar eigenlijk moet het “Je zou de Dampoort uitgaan en de Slijkpoort binnenkomen” zijn, aangezien de (Noord)Dampoort aan de ene kant van het havenkanaal lag en de Slijkpoort aan de andere. In de buurt van die derde Slijkpoort lagen de herbergen Havenzigt en Even Buiten – beide herbergen verdwenen, evenals de Slijkpoort (afgebroken in 1842), bij de aanleg van het kanaal door Walcheren.”


Delen op