Geplaatst op 29 november 2016

Comfort Shoes in de Korte Noordstraat: de winkel sluit, maar de praktijk niet

“Opheffingsuitverkoop”. Als je die aankondiging ziet verschijnen in een etalage schrik je. Het betekent tenslotte meestal dat een winkel ermee gaat stoppen. Sinds vrijdag is die tekst ook te lezen bij Comfort Shoes in de Korte Noordstraat. Wij wonen in de buurt bij de eigenaars van die winkel, Jacoline en Hans Schonis, en mochten gistermiddag even langskomen om foto’s te maken (en te lenen). Aan de keukentafel deden ze hun verhaal.

Het klopt inderdaad dat de winkel zelf gaat stoppen. Jacoline heeft die de afgelopen 13 jaar met veel plezier gerund. De zaken gingen nog steeds heel aardig, maar van groei was geen sprake meer. Ze beseft dat er nog kansen liggen in de combinatie met een webwinkel, maar na een tijdje wikken en wegen besloot ze dat ze daar niet voor te gaan. Een goede webstore is prijzig en je moet je bedrijf helemaal anders inrichten bovendien. Jacoline kiest dan liever voor een nieuwe wending. Die ruimte is er ook. Het pand aan de Noordstraat is eigendom en de winkelruimte zal na de opheffingsuitverkoop worden verhuurd.

Maar: het werk van de familie Schonis behelst meer dan de winkel alleen! Hans is orthopedisch adviseur schoentechniek en maakt in de werkplaats achter de winkel nog steeds schoenen op maat, in dienst van Livit (www.livit.nl) dat het oude familiebedrijf rond 2000 overnam. Dat werk blijft hij gewoon doen, vanuit zijn praktijk in het Gasthuis in Middelburg. Achter de winkel is ook nog een praktijkruimte voor pedicure, verzorgd door Yvonne Dingemanse uit Zoutelande. Ook die praktijk blijft gewoon bestaan!

Jacoline had ook nog een paar oude foto’s voor ons opgezocht, die we aan de keukentafel samen bekeken. Toen Hans die zag kwam hij lekker op dreef. Hans is met recht een jongen van de buurt, die is geboren in het huis boven de winkel. Hij kent alles en iedereen rondom de Korte Noordstraat en herinnert zich veel details. Hij vertelde dat zijn opa J.C. Schonis, in 1923 vanuit Brabant naar Zeeland kwam. Hij vestigde zich als schoenmaker eerst aan het Groenewoud in Vlissingen, omdat in de havenstad het meeste werk was. In 1927 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie in Middelburg. Eind jaren 30 ging Hans’ vader in de zaak, samen met oom Nico. Die heren zie je op de mooie zwart-wit foto van de winkel.

Hans begon zelf in de winkel van zijn vader toen hij 16 was, eind jaren 70. Het waren de gouden tijden van orthopedisch schoeisel. In de hoogtijdagen werkten in de winkel en werkplaats soms wel 13 mensen. In die periode werd ook het pand aan Korte Noordstraat 19 aangekocht en bij de zaak getrokken. Dat was eerder het café/cafetaria van de families Brandes en Jansen. Na het overlijden van vader Schonis in 1984 nam Fred, de broer van Hans de zaak over, Hans deed dat vervolgens rond 1998. Jacoline ging de winkel draaien na de overname door Livit.

Aan dat uurtje praten met Hans zouden we nog wel een paar alinea’s kunnen wijden. Over hoe familieleden de oorlog beleefden in Nazi-Duitsland. Over die prostituee die eind jaren 70 actief was in de Lambrechtstraat. Over Garagebedrijf De Delta in diezelfde straat. Over de Volkswagen van Groentenboer Dees. En over de wederopbouw van het huis waar wij nu zelf in wonen, nota bene. Het lijkt wel of Hans het halve huizenblok hier onderhanden heeft genomen, in de loop van de jaren! Maar we ronden af. Als je meer wilt weten kun je het Hans en Jacoline ook gewoon zelf vragen.

Zij verdwijnen niet uit het straatbeeld.
En zo hoort het ook, want deze mensen zijn De Stad!�

Gerelateerd:
wijzijndestad.com/2016/04/19/historisch-middelburg-fotos-uit-de-collectie-van-jacoline-schonis/


Delen op