Er stonden voor gisteren meerdere afspraken in de agenda. Die leken ons allemaal interessant, daar niet van, maar er zat er een tussen waar we extra nieuwsgierig naar waren, namelijk een kennismaking met de Middelburgers Robert Peerlings en Frans Laurentius. Die twee heren kwamen we op het spoor dankzij de bemiddeling van Silvia Koning, van Bed & Breakfast Montancourt Middelburg. Robert woont een paar huizen verderop, aan de Rouaansekaai.
Directe aanleiding voor die bemiddeling was een project (met boek) van Robert en Frans, namelijk ‘Berlinghieri’s Geography Unveiled’ waarover je meer kunt lezen op https://berlinghieri.eu. Eind mei komen we daar uitgebreider op terug, maar geloof maar dat het een enorm project was en is, dat je niet in een paar zinnen kunt samenvatten. Denk aan oude kaarten en het begin van de boekdrukkunst. Denk aan watermerken en wetenschappelijk onderzoek. Denk aan verzamelaars en bibliotheken. Dat soort dingen. Maar dat is voor een volgend bericht dus.
Over zowel Robert als Frans is nog veel meer te vertellen. De een is orthodontist, de ander kunsthandelaar. Beiden doen daarnaast nog vele andere dingen. Het zijn van die mannen waar je veel van kunt opsteken. Een mooi voorbeeld daarvan kunnen we nu wel alvast delen.
Robert woont aan Rouaansekaai 9. Dat monumentale pand, en de renovatie ervan, is ook al een verhaal op zich. Het was in de negentiende eeuw het woonhuis van de schilder Cornelis Kimmel. Achteraf blijken we bekend met twee werken van die man, ‘Vertrek van Vrijwillige Schutterij van Middelburg’ (1830) en ‘Naar de Markt’ (1855). Hij was ook verbonden aan de Teeken Akademie Middelburg. Zie de links onderaan.
Maar Robert verwierf een paar jaar geleden zelf ook een schilderijtje van Kimmel, waarover niet al te veel details bekend zijn. Hij vermoedde dat het geschilderde tafereel zich afspeelde in Middelburg, maar wist dat niet zeker. Daarom vroeg hij lezers van De Wete, van Heemkundige Kring Walcheren, of zij het wellicht wél wisten. Helemaal zeker is het nog steeds niet, maar het lijkt erop dat het een schilderij is van de Nieuwe Haven, in de tijd dat werf De Volharding nog aan tussen Kousteensedijk en Blauwedijk was gevestigd.
Foto’s en schilderij zijn niet van hetzelfde jaar, maar kijk zelf maar eens. Wij rekenen het goed hoor, en jullie?
Het is hoe dan ook een prachtig schilderijtje!
Afbeeldingen: collectie Robert Peerlings, De Wete – Heemkundige Kring Walcheren, collectie Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen in de beeldbank van het Zeeuws Archief, Beeldbank ZB Bibliotheek van Zeeland en Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Meer over Kimmel: