array(17) {
 [0]=>
 int(7428)
 [1]=>
 int(7429)
 [2]=>
 int(7430)
 [3]=>
 int(7431)
 [4]=>
 int(7432)
 [5]=>
 int(7433)
 [6]=>
 int(7434)
 [7]=>
 int(7435)
 [8]=>
 int(7436)
 [9]=>
 int(7437)
 [10]=>
 int(7438)
 [11]=>
 int(7439)
 [12]=>
 int(7440)
 [13]=>
 int(7441)
 [14]=>
 int(7442)
 [15]=>
 int(7443)
 [16]=>
 int(7444)
}

Corona-update 19 maart: geloof niet alles wat je hoort of leest

Nee, we willen niemand de les lezen. Verwarring, onzekerheid, en angst: er is geen ontkomen aan in deze rare periode. Maar hoe tegenstrijdig en ingewikkeld de tsunami aan informatie soms ook is momenteel: we moeten er wel voor waken dat we niet alles meteen geloven en delen online. Niet alles is waar.

Wij hoorden of lazen vanochtend bijvoorbeeld dat de schappen van de Albert Heijn bijna leeg zouden zijn, dat meer dan de helft van de winkels vandaag dicht zou gaan of zijn, en dat het veel te druk zou zijn op Weekmarkt Middelburg.

Dat is niet wat we in de afgelopen anderhalf uur zelf hebben gezien. Een paar observaties van ons:

– In het algemeen is ‘ingetogen’ het eerste woord dat in ons opkomt. Eigenlijk iedereen was rustig, hield afstand en deed normaal.

– Zeker, er meer volk op de been dan op andere doordeweekse dagen, maar van grote drukte is geen sprake. Er waren vooral wat meer mensen bij de kramen op de Markt en bij de winkels in levensmiddelen.

– De schappen van de Albert Heijn waren gewoon goed gevuld, alleen bij de vleesafdeling zagen wat een paar gaten. Ook Spar City Middelburg was goed bevoorrraad. Glenn liet weten dat hij de aanloop wel mist, maar desondanks prima draait.

– Geen geduw of getrek op de weekmarkt, waar een flink deel van de ondernemers present was, vaak ook nog met handschoenen aan etc.

– De meerderheid van de winkels is nog steeds open, al zijn er sinds vandaag wel grotere zaken gesloten, zoals C&A, H&M, Dille & Kamille. Maar los van de horeca is vermoedelijk nog zo’n driekwart open. We hoorden wel dat sommige zaken later vandaag, of morgen, alsnog tijdelijk dichtgaan, zoals bijvoorbeeld Siebel Juweliers.

– Het is rustig in de stad, heel rustig. Natuurlijk krijgen veel ondernemers klappen. Wat dat betreft kunnen we alleen maar zeggen: steun ze waar en hoe je kunt, online, nu, of later, als de dingen weer normaliseren.

– Maar we hoorden we ook positieve geluiden vanochtend. We spraken Jan van De Drvkkery bijvoorbeeld. Ook daar is het veel rustiger dan anders, maar het loont nog steeds om open te zijn. Dat beaamde ook Henk van La Vaca Interieur, en Lisanne van Bib’s. Die laatste voegde eraan toe dat klanten soms zelfs speciaal nú om die kinderboeken komen, om zo ook de winkel te helpen. Mooi.

Enfin, niets is wat het lijkt, en alles verandert snel. Morgen kan het weer helemaal anders zijn. Het meest illustratief is misschien wel die eerste foto. ‘We never close’. Dat klinkt geruststellend, maar die winkel is dus wél dicht, ’s ochtends.

Tot de volgende update!

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Ook Middelburgs Abdij Bier Festival geannuleerd door coronacrisis
Ook Middelburgs Abdij Bier Festival geannuleerd door coronacrisis

Helaas, ook geen Middelburgs Abdij Bier Festival dit jaar. We kunnen zo zachtjes alle evenementen tot aan juli wel afschrijven 🙁 De organisatie schrijft: Beste lezer, Ons naderende ‘Nieuw-Zeeuws’ Abdij […]

20 mrt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Preview: de heropening van SoLow Middelburg aan Lange Delft 12
Preview: de heropening van SoLow Middelburg aan Lange Delft 12

De Lange Delft was helemaal leeg, tegen zessen vanavond, maar op nummer 12 was er nog volop beweging. Dat zal nu nog steeds wel zo zijn, want het team van […]

20 mrt 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Heel Middelburg klust
Heel Middelburg klust

Misschien heb je er deze week ook iets over gelezen: door de coronacrisis hebben veel mensen nu een andere agenda en wordt vrijgekomen tijd door zowel particulieren als bedrijven benut […]

20 mrt 2020