array(3) {
  [0]=>
  int(57699)
  [1]=>
  int(57698)
  [2]=>
  int(57697)
}

Daarom luiden de klokken van die Lange iedere vrijdag

Het is al jaren een veelgestelde vraag in Middelburg: waarom luiden op vrijdag toch altijd de klokken, om 12.50 uur?

Het antwoord staat op de website van Gemeente Middelburg:

“Het luiden van de klok van de Lange Jan heeft te maken met een wekelijkse gebedsdienst voor de vrede. Een internationaal netwerk van kerken doet mee aan deze actie: het Coventry-beraad.

De Engelse stad Coventry is in de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk gebombardeerd. Coventry had de pech dat de fabrieken, het eerste doelwit van de Duitsers, zich midden in de stad bevonden. Bij het ergste bombardement, dat van 14 november 1940, kwamen 568 mensen om. De kathedraal werd volledig verwoest. Na de oorlog werd hij weer opgebouwd. Boven op de toren is het ’spijkerkruis’ opgericht, vervaardigd van spijkers, die afkomstig zijn uit het oude dak van de kerk. Dit Cross of Nails is nu de betekenisdrager van hoop. De Middelburgse Nieuwe Kerk is ook in het bezit van het Cross of Nails.

Na de oorlog heeft Coventry contact gezocht met andere steden, ook in Duitsland, die onder bombardementen hadden geleden. Uit die contacten ontstond het Coventry-beraad, een uitgebreid netwerk van kerken die zich inzetten voor vrede. Elke vrijdag rond lunchtijd, daarom luidt de klok om 12.50 uur in Middelburg, organiseren ze een kleine gebedsdienst.”

Wij wisten inmiddels wel dat de klokken luiden als een herdenking, maar we hadden ons niet gerealiseerd dat er ook daadwerkelijk een gebedsdienst wordt gehouden, iedere week.

Johan de Koning van het Stadspastoraat bevestigde het via de mail: “elke vrijdagmiddag om 13.00 u tot 13.20 u wordt in de Nieuwe Kerk in Middelburg het gebed voor vrede en verzoening gebeden. Het is nu een wereldwijd fenomeen dat zich niet beperkt tot kerken. Het vredesgebed is enorm actueel, door de oorlog in Oekraïne. Maar eerlijk is eerlijk: de afgelopen decennia was er oorlog in allerlei landen. Na conflicten moeten mensen weer verder. Liefst samen. Duurzaam gekoesterde wrok werkt ontwrichtend. Moeizaam bereikte vrede en verzoening werkt heilzaam. En hopelijk ook preventief. Wees welkom en bid mee.”

Johan stuurde ook een foto mee van onze eigen Cross of Nails, waarvoor dank.

Volgende verhalen

Afbeelding #002 voor het verhaal In Memoriam: Ko Goossen
In Memoriam: Ko Goossen

“Een mooi leven kwam ten einde op een mooie zomerdag” Ach, we lezen zojuist dat Ko Goossen vorige week is overleden. Ko, geboren in 1937, was een grote ondernemer in […]

29 jun 2022
Afbeelding #000 voor het verhaal Spijtig: Grubleddim stopt in de Lange Geere
Spijtig: Grubleddim stopt in de Lange Geere

Ah, wat jammer: de winkel Grubleddim, aan Lange Geere 4, is gestopt. Op de Facebookpagina van de winkel legt Francis Groen uitgebreid uit waarom de winkel het niet heeft gered. […]

29 jun 2022
Afbeelding #006 voor het verhaal Denkend aan Holland ook te gast in Middelburg
Denkend aan Holland ook te gast in Middelburg

De filmploeg van het televisieprogramma ‘Denkend aan Holland‘ wil nog niet al te veel prijsgeven over de uitzending over Zeeland, die in augustus zal worden uitgezonden, maar de wens om […]

29 jun 2022