array(5) {
  [0]=>
  int(66553)
  [1]=>
  int(66550)
  [2]=>
  int(66551)
  [3]=>
  int(66552)
  [4]=>
  int(66554)
}

De avonturen van Beer Bartel: een oproep van De Drvkkery

Maar natuurlijk kennen we die grote beer van De Drvkkery, maar we hadden er geen flauw idee van dat die er al van meet af aan staat, en dat hij nog een naam heeft ook. Bartel, aangenaam.

Eerder deze maand plaatste het team van de winkel een oproep: omdat de winkel dit jaar 25 jaar bestaat willen de medewerkers graag een expositie inrichten met foto’s van of bij Bartel. Het is namelijk een geliefde spot voor kiekjes, ook selfies. Zelf hebben er alleen toevallige beelden van, zoals die, die we namen tijdens het booktok-event vorig jaar.

Het Bartelverhaal van Suzanne de Jong
Maar beelden en verhalen zijn er zeker, weten we nu. Vorige week kregen we een mailtje van Balletschool Suzanne de Jong. Ze wilde graag een verhaaltje met ons en jullie delen. “Wat bijna niemand weet is dat Beer Bartel echt van Schouwburg Middelburg naar Nieuw en St. Joosland is vervoerd, achterop een Mini Cooper met spanbanden vastgezet. Ook de ontmoeting met de rode katten is waargebeurd.”

Komt ‘ie:

Beste Bartel,

Toen ik in september 1990 met mijn balletschool begon. Wilde ik gelijk een voorstelling geven. Dit gebeurde op 20 april 1991. We mochten toen Bartel gebruiken en hem in de spotlights zetten. Hierbij wat foto’s van een videoband en ik kon het niet laten een verhaaltje te schrijven.

De avonturen van Beer Bartel

Het was een mooie dag op 20 april 1991. Het zonnetje scheen door de etalage en verwarmde de boekenwinkel Fanoy. Beer Bartel genoot van de zonnestralen. Maar hij wilde ook een keer echt stralen, je weet wel, zoals echte sterren doen. Hij pakte zijn knapzak en ging voor het eerst de mooie stad Middelburg verkennen.

Genietend van de kloostergangen, de Lange Jan en de mooie gedichten die op gevels staan. Op de Dam kwam hij een meisje tegen. Hij vertelde haar dat hij zo graag een keer wilde stralen. Het meisje zei: “Dat kan ga met mij mee ik moet vanavond in de schouwburg dansen”. Ik heet Bartel zei de beer. Wat is jou naam? Mijn naam is Mara zei het meisje. Kom dan lopen we door de Molstraat dan zijn we zo bij de schouwburg.

Mara zette de pas erin en Beer Bartel volgde volgzaam. Aangekomen bij de schouwburg begonnen de ogen van Bartel al te stralen. Mag ik hier optreden? vroeg hij verontwaardigd. Ja natuurlijk zei Mara. Kom we mogen via de artiesten ingang naar binnen. Bij elke stap het trapje op voelde het alsof hij vleugels kreeg. Binnen gekomen in het theater keek hij zijn ogen uit.

Wow, zei Bartel met een trillende stem: mag ik hier vanavond optreden? Vroeg hij nogmaals. De middag vloog voorbij. Oefenen op het toneel een poedertje op zijn glanzende vacht. Beer Bartel was er klaar voor.

De theaterzaal stroomde vol met publiek. Een beetje zenuwachtig was hij wel maar Mara zei: gewoon genieten Bartel en gaf hem een knipoog. En daar stond hij midden op het toneel met allemaal danseresjes om hem heen. Stralend in de spotlights. Het applaus was overweldigend. Een glimlach van oor tot oor en een diepe buiging makend. Mara gaf Beer Bartel een dikke knuffel en fluisterde in zijn oor: jij was echt het stralende middelpunt.

Trots en voldaan ging Beer Bartel op een stoel zitten en vroeg zich af. Hoe kom ik thuis? Dick en Anja liggen al te slapen en ik zou maandag pas weer thuiskomen. Terwijl hij aan het piekeren was vroeg Mara kom je met ons mee dan kan je bij ons blijven slapen?

Bij het opstaan verstuikte Beer Bartel zijn enkel. O nee, hoe kom ik nu bij jullie thuis? Geen probleem zei Oom Pepino. Ik doe de kofferbak van mijn Mini Cooper open, kom klim erin en we rijden naar Mara’s huis. Wat een avontuur vele toeschouwers hadden nog nooit een beer op een auto zien staan. Jazeker hij was weer het stralende middelpunt.

Strompelend ging hij het huis binnen. Pfff nu lekker uitrusten. Hij plofte op de bank, Bartel zat goed en wel toen hij werd besprongen door 2 rode katers. Garfield en Rodi vroegen boos: wat doe jij in ons huis? Hij vertelde het hele verhaal aan de toch wel aardige rode katers en samen vielen ze gemoedelijk in slaap op de bank. Wat een avontuur en Oom Pepino had Beer Bartel belooft hem maandag weer terug te brengen naar zijn huis. Waar hij met veel warmte werd verwelkomd door Dick en Anja.

Een dikke knuffel voor Bartel

Liefs Suzanne de Jong

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #002 voor het verhaal Bedankt, Jelmer Oskam!
Bedankt, Jelmer Oskam!

Wááát? Is het vandaag echt de allerlaatste werkdag van Jelmer Oskam bij De Drvkkery? Ja dus. Toen we recent hoorden dat hij zou gaan vertrekken noteerden we deze dag meteen […]

4 mrt 2022
Afbeelding #000 voor het verhaal Barbara bedankt! Een icoon van de Drvkkery gaat met pensioen
Barbara bedankt! Een icoon van de Drvkkery gaat met pensioen

Zij is de Stad! Vandaag werkt Barbara Uriot voor de allerlaatste keer in De Drvkkery. Vanaf morgen is ze met pensioen. We zouden liegen als we zouden beweren dat we […]

15 jul 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal John van der Horst over Free Record Shop Middelburg en andere platenzaken
John van der Horst over Free Record Shop Middelburg en andere platenzaken

Oude foto’s van Middelburgse winkels: die ontvangen we maar wat graag! John van der Horst las het verhaal over Andre de Meij in de Drvkkery en kwam vervolgens in de […]

17 dec 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Over de Drvkkery in 1998 en muziek kopen in Middelburg vóór die tijd
Over de Drvkkery in 1998 en muziek kopen in Middelburg vóór die tijd

Bij de map met foto’s van Trefcenter uit 1987, die we hier vorige week deelden, zat ook een mapje met foto’s van De Drvkkery, uit de tijd dat Andre de […]

14 nov 2017

Volgende verhalen

Afbeelding #020 voor het verhaal De achterkant van De Stad Middelburg juli 2022-februari 2023
De achterkant van De Stad Middelburg juli 2022-februari 2023

Wij zijn De Stad! Ja, die voorkanten van Middelburgse gebouwen zijn vaak prachtig en bekend, maar ken je de achterkant van de stad ook een beetje? Hier weer 42 kiekjes, […]

21 feb 2023
Op zondagmiddag ga je naar…MOEDERS!

Op zondagmiddag ga je naar…MOEDERS! Jawel! We hebben een nieuw evenement in Middelburg! Op zondagmiddag 5 maart a.s. is in Schutters de eerste editie van Moeders!, een gratis feestje dat […]

22 feb 2023
Afbeelding #012 voor het verhaal Skin Doctors Middelburg omgetoverd tot Skin & Beauty Experts
Skin Doctors Middelburg omgetoverd tot Skin & Beauty Experts

We schrijven niet iéder jaar over onderneemster Tamara Bosman maar sinds onze eerste bezoek, in 2016, kwamen we vaak bij haar terug, omdat er nu eenmaal regelmatig grote veranderingen zijn […]

23 feb 2023