array(1) {
  [0]=>
  int(35865)
}

De cinema in Middelburg, toen en nu

In juni van 2014 zat Cinema Middelburg een jaar op de nieuwe locatie in de Kloveniersdoelen en maakte toen bekend dat er sinds de opening op 21 juni 2013 maar liefst 31% meer bezoekers op voorstellingen waren afgekomen dan een jaar eerder, toen de bioscoop nog in het Schuttershofcomplex was gevestigd. Nu kun je niet zomaar stellen dat het alleen die nieuwe zaal was, die zorgde voor de toegenomen belangstelling, maar de verhuizing speelde ongetwijfeld een grote rol. Een mooie nieuwe zaal, naast een fijn modern café, en dat dan in een gebouw dat al meer dan 400 jaar oud is: dat wil wel. De oude locatie had weliswaar ook een rijke geschiedenis (die net als de Kloveniersdoelen zijn oorsprong vindt bij de oude schuttersgilden van de stad Middelburg) maar de zaal daar had toch een heel andere uitstraling. Best gezellig, maar ook een beetje bedompt. Sommige mensen waren er dol op, maar het sfeertje was toch altijd een beetje apart.

Maar hangt ‘dat aparte’ nu eigenlijk wel samen met de locatie? Of hoort de sfeer ook gewoon een beetje bij de cultuur van het filmhuis en hangt het samen met het verschil tussen commercieel en artistiek? We weten dat eerlijk gezegd niet zo goed. Toen we eind jaren 70 in Middelburg kwamen wonen mochten we op zondagmiddag regelmatig naar het City Theater, in de zaal achter café-restaurant De Brasserie in de Lange Delft. Misschien was het omdat we nog zo jong waren, maar dat theater, waar we keken naar films met vier vuisten (Bud Spencer & Terence Hill) of een Volkswagen Kever (Herbie) in de hoofdrol, staat in ons geheugen gegrift als een échte bioscoop, van hetzelfde kaliber als het oude Alhambratheater in Vlissingen.

Toen De Brasserie en het Citytheater begin jaren 80 eenmaal waren verkocht aan het toenmalige Koninklijke Bijenkorf Beheer, die op deze locatie een HEMA wilden openen, gingen we een paar jaar lang helemaal niet meer naar de film, ook niet toen filmhuis Meccano werd geopend achter het gelijknamige café op het Damplein. We werden pas weer enthousiast toen in 1987 filmhuis Electro van start ging op de Markt.

Daar draaiden weliswaar ook allerlei cultfilms, waar ik als 16-jarige niet of nauwelijks naar taalde, maar je kon er ook kaskrakers als ‘Amsterdamned’, van Dick Maas gaan zien. De toenmalige directeur van het filmhuis, Leo Hannewijk, deed er voor die film van alles aan om publiek te lokken. In de PZC van 1988 staat nog een mooie foto van een man in kikvorspak, die nietsvermoedende buspassagiers in de abri voor de bios de stuipen op het lijf joeg. Noem het gerust guerrillamarketing avant la lettre.

We denken dat we van de theaters die we zelf hebben gekend Electro uiteindelijk toch het mooist vonden. Dat staat los van sfeer of gebouw. We vielen waarschijnlijk gewoon voor de centrale ligging, en voor die voorgevel die me ook echt aan een bioscoop deed denken. Maar wat zou het? Nu hebben we een prachtige cinema in ‘de Kloof’ en voor het commerciële werk een prachtig complex met uitbreidingsplannen in Vlissingen. We hebben niks te mopperen.

Zie ook:

http://middelburgdronk.nl/wiki/Electrobioscoop
en
http://middelburgdronk.nl/wiki/De_Brasserie

Foto Electro 1950 met VVV-molentje: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De kat is De Stad!
De kat is De Stad!

In de categorie ‘volkomen onbelangrijk maar o zo schattig’: De Kat is De Stad! Gisteren kregen we de tip van Samantha Jobse dat er al langere tijd een kat in […]

8 feb 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal De nieuwe eigenaar van de Sint Jorisdoelen in Middelburg
De nieuwe eigenaar van de Sint Jorisdoelen in Middelburg

De nieuwswaarde is beperkt maar omdat zoveel mensen het erover hebben vermelden we het toch: de heer Bernard is de nieuwe eigenaar van de Sint Jorisdoelen. De foto komt van […]

8 feb 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Op bezoek bij… Bootcamp Club Fitter Zeeland
Op bezoek bij… Bootcamp Club Fitter Zeeland

Vraag ons niet om uitspraken over de ledenaantallen van Nederlandse of Middelburgse sportverenigingen. Daar hebben we namelijk geen goed beeld van. Maar we hebben wel al een paar jaar het […]

8 feb 2017