array(18) {
 [0]=>
 int(32845)
 [1]=>
 int(32849)
 [2]=>
 int(32853)
 [3]=>
 int(32856)
 [4]=>
 int(32860)
 [5]=>
 int(32864)
 [6]=>
 int(32868)
 [7]=>
 int(32871)
 [8]=>
 int(32875)
 [9]=>
 int(32879)
 [10]=>
 int(32883)
 [11]=>
 int(32889)
 [12]=>
 int(32894)
 [13]=>
 int(32898)
 [14]=>
 int(32902)
 [15]=>
 int(32906)
 [16]=>
 int(32909)
 [17]=>
 int(32911)
}

De familie van den IJssel is de stad

De familie van den IJssel (Robby en Willy) woont al jaren in het pand aan Damplein 40-42, de voormalige tabakswinkel van Verhage. Maar volgende maand gaan ze verhuizen. Het pand en de tuin zijn simpelweg te groot om goed te blijven onderhouden, nu beiden iets ouder worden.

Dochter Rebecca van den IJssel nodigde ons uit om even te komen kijken bij de ‘kelderopruiming’ die de familie deze maand houdt (ook vandaag, bijvoorbeeld). Daar hadden we wel oren natuurlijk. Wij kenden het pand alleen van die kleine voorkamer, waar we, toen we nog in de brugklas van de Sint Pieterstraat zaten, wel eens shag moesten halen voor de docenten Muziek en Engels, Dreessen en Daamen.

Gisteren zagen we voor het eerst hoe groot en hoe diep het pand in werkelijkheid is. Indrukwekkend. Juist op het moment dat wij binnenkwamen stonden de nieuwe bewoners met Robby te kletsen. Het bleken Middelburgers te zijn die na allerlei omzwervingen op Walcheren weer terug wilden naar de geboortestad. Dat hun oog juist op dit pand viel kunnen we goed begrijpen. Het is echt een supertof pand. Op websites als Funda kun je, op het moment van schrijven, desgewenst ook de foto’s van de bovenverdieping nog zien.

Rebecca leidde ons nog even rond over de begane grond. Prachtig vonden we het. Ook de tuin achter het huis zagen we nu eindelijk eens. In het midden staat daar een enorme Taxus uit 1850. Die neemt wel wat zicht en zon weg, maar geeft de tuin ook een hele rustieke uitstraling. Even dachten we nu ook de oude ‘bioscoopingang’ van seksboetiek Eros te zien, maar dat bleek een misvatting. De gang beneden eindigt in een soort L-vorm, in een hele oude keuken. Die ruimte ligt dus pal achter het pand van de voormalige buurman.

De familie zegde ons toe ons later nog te voorzien van oude foto’s. Die zullen met name interessant zijn voor Middelburg Dronk, omdat Robby en Willy (ook samen met broer Rudi en schoonzus Carla) jarenlang diverse zaken hadden in de stad. De Don Quichotte en café Het Koper Galjoen op het Damplein bijvoorbeeld, maar ook restaurant de Abdij op het Abdijplein. Er zijn nog talloze foto’s en items van. Onnodig te zeggen dat wij ons daar zeer voor aanbevolen houden. Het is Middelburgs erfgoed van de bovenste plank!

We vergaapten ons ook nog even aan een complete ‘Odyssee’ die in de oude winkel te koop staat. Die gameconsole kenden we, als liefhebbers, helemaal niet. Het blijkt te gaan om een Duitse Versie van de Magnavox Odyssey, die al in 1972 op de Markt kwam (https://nl.wikipedia.org/wiki/Magnavox_Odyssey). Nog ouder dan Pong van Atari. En werkend! Waanzinnig toch?

Het was een leerzaam en vermakelijk bezoekje, kortom. De familie van den IJssel is De Stad!

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Promiss keert terug in Middelburg
Promiss keert terug in Middelburg

Nog meer Spuit Elf-nieuws uit de Lange Delft. Op nummer 29, waar lang geleden Souvenirhuis De Maan was gevestigd, wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de basisinrichting van een […]

6 aug 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Geen botsauto’s meer op de Middelburgse kermis
Geen botsauto’s meer op de Middelburgse kermis

En toch missen we iets…Na al die jaren zijn de botsauto’s verdwenen. Opmerkelijk! Gerelateerd: De Kermis is geen vetpot meer

6 aug 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Een restyling voor De Tuinen, ook in Middelburg
Een restyling voor De Tuinen, ook in Middelburg

Hela! Een feestje bij De Tuinen, waar wij niets van wisten? Toen we vanochtend langs de zaak liepen werden we nieuwsgierig, van al die ballonnen. Even navraag doen dus. Inmiddels […]

6 aug 2016