array(10) {
 [0]=>
 int(34311)
 [1]=>
 int(34312)
 [2]=>
 int(34313)
 [3]=>
 int(34314)
 [4]=>
 int(34315)
 [5]=>
 int(34316)
 [6]=>
 int(34317)
 [7]=>
 int(34318)
 [8]=>
 int(34319)
 [9]=>
 int(34320)
}

De Helm als vrijplaats

Weet je nog, dat plan voor een leslokaal in de openlucht? De crowdfunding voor dat plan kan nog wel een zetje gebruiken, want met nog 2 weken te gaan is er nog maar 30% van de benodigde 6000 euro binnengehaald.

We vinden het plan leuk genoeg om er aandacht aan te besteden maar moeten ook zo eerlijk zijn te melden dat we er zelf niets aan hebben bijgedragen. Het is mooi dat er verbindingen met de stad worden gezocht, en De Helm is er zeer geschikt voor, maar we voelen zelf niet de neiging erin te investeren.

Maar dan die Helm zelf. Dat pleintje is zo mooi en heeft enorm veel geschiedenis. In de 16e eeuw zat daar al de gelijknamige herberg, en ernaast was het pleintje van Dronkers, waar de boeren van Walcheren altijd hun wagens stalden. Op foto’s van begin 20e eeuw zie je gekke dingen als je inzoomt. Een merkwaardige silo of tank, en gekke houten gebouwtjes achter Sint Joris, de voorloper van Café Bommel.

En dan de nieuwere geschiedenis. Nog goed weten dat ambtenaren er gewoon altijd hun auto’s parkeerden. Je dat verhaal herinneren van een marktkoopman die iedere week rond een uur of zeven in de ochtend zijn grote behoefte in hetzelfde hoekje van het plein deed. Al die stappers, die op dat pleintje gingen piesen, blowen, vrijen of vechten. Het werd op zeker moment gewoon een soort van slogan: “hey, ga je even mee naar de Helm?”.

Gekkigheid allemaal. Maar een ding is zeker: het is maar goed dat die beelden bij de bankjes op het pleintje niet kunnen praten. Die hebben meer gehoord en gezien dan wie ook. Het leslokaal moet een ode aan het vrije denken worden, maar de Helm? Dat was altijd al een vrijplaats!

http://geefonderwijs.nl/projecten/metamorfose-lokaal
http://middelburgdronk.nl/wiki/De_Helm
https://wijzijndestad.com/2016/10/29/ucr-zoekt-verbinding-met-de-middelburgers/

Historische foto’s: beeldbanken Zeeuws Archief, ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Middelburg Dronk

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Rauwe Soep! Een nieuw Middelburgs festival
Rauwe Soep! Een nieuw Middelburgs festival

Rauwe Soep! Als het gaat om nieuwe samenwerkingsverbanden in Middelburg zijn we één en al oor. Dat is gewoon tof voor de stad. Rauwe Soep, een mini-festival dat a.s. zondag […]

16 nov 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Gemeente Middelburg draagt bij aan behoud Oostkerk
Gemeente Middelburg draagt bij aan behoud Oostkerk

Als het gaat om de uitgaven van de overheid verschillen we met z’n allen nogal eens van mening, maar niet als het gaat over de Oostkerk, toch? Die kerk is […]

16 nov 2016
Afbeelding #000 voor het verhaal Te koop aangeboden: Splendid in de Langeviele
Te koop aangeboden: Splendid in de Langeviele

Aangeboden: Splendid in de Langeviele. Van de Facebookpagina vandaag: “Heb je altijd al een (aparte) winkel willen hebben? Dan is nu je kans. Ik zoek (na 25 jaar) een opvolger […]

16 nov 2016