Geplaatst op 15 november 2016

De Helm als vrijplaats

Weet je nog, dat plan voor een leslokaal in de openlucht? De crowdfunding voor dat plan kan nog wel een zetje gebruiken, want met nog 2 weken te gaan is er nog maar 30% van de benodigde 6000 euro binnengehaald.

We vinden het plan leuk genoeg om er aandacht aan te besteden maar moeten ook zo eerlijk zijn te melden dat we er zelf niets aan hebben bijgedragen. Het is mooi dat er verbindingen met de stad worden gezocht, en De Helm is er zeer geschikt voor, maar we voelen zelf niet de neiging erin te investeren.

Maar dan die Helm zelf. Dat pleintje is zo mooi en heeft enorm veel geschiedenis. In de 16e eeuw zat daar al de gelijknamige herberg, en ernaast was het pleintje van Dronkers, waar de boeren van Walcheren altijd hun wagens stalden. Op foto’s van begin 20e eeuw zie je gekke dingen als je inzoomt. Een merkwaardige silo of tank, en gekke houten gebouwtjes achter Sint Joris, de voorloper van Café Bommel.

En dan de nieuwere geschiedenis. Nog goed weten dat ambtenaren er gewoon altijd hun auto’s parkeerden. Je dat verhaal herinneren van een marktkoopman die iedere week rond een uur of zeven in de ochtend zijn grote behoefte in hetzelfde hoekje van het plein deed. Al die stappers, die op dat pleintje gingen piesen, blowen, vrijen of vechten. Het werd op zeker moment gewoon een soort van slogan: “hey, ga je even mee naar de Helm?”.

Gekkigheid allemaal. Maar een ding is zeker: het is maar goed dat die beelden bij de bankjes op het pleintje niet kunnen praten. Die hebben meer gehoord en gezien dan wie ook. Het leslokaal moet een ode aan het vrije denken worden, maar de Helm? Dat was altijd al een vrijplaats!

geefonderwijs.nl/projecten/metamorfose-lokaal
middelburgdronk.nl/wiki/De_Helm
wijzijndestad.com/2016/10/29/ucr-zoekt-verbinding-met-de-middelburgers/

Historische foto’s: beeldbanken Zeeuws Archief, ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Middelburg Dronk


Delen op