array(8) {
 [0]=>
 int(4968)
 [1]=>
 int(4969)
 [2]=>
 int(4970)
 [3]=>
 int(4971)
 [4]=>
 int(4972)
 [5]=>
 int(4973)
 [6]=>
 int(4974)
 [7]=>
 int(4975)
}

De kunst van Klein Café Cliché Middelburg

Jawel hoor, we waren er als de kippen bij, toen we hoorden van de opening van Klein Café Cliché Middelburg. We genoten met volle teugen van al het lekkers dat we die eerste avond kregen voorgeschoteld. En ja: ook van de sfeer van de mooie pand in de Gortstraat krijgen we nooit genoeg. In Le Baron Chassé wordt je bij binnenkomst omhelsd door de geschiedenis, zo simpel is dat.

Maar waarom hebben we er dan nog niet over geschreven? We zijn er toch ook altijd als de kippen bij als het gaat om het online gooien van allerlei beelden? Welnu: dat heeft te maken met respect voor de invalshoek van Klein Café Cliché. Eigenaars Marco en Sidney vinden het leuker om niet meteen alles prijs te geven. Zo kunnen gasten die het restaurant voor de eerste keer bezoeken nog écht verrast worden. Met lekker eten, door het toffe team, het pand én door de kunstwerken die her en der hangen en staan opgesteld. De kunstwerken worden maandelijks vervangen door werken van andere kunstenaars. “Schrijf dáár eerst maar eens iets over”, opperde Marco.

Dat doen we met alle plezier want in de kamer waar wij zaten te eten hing en hangt werk van kunstenaar en grafisch vormgever Hans Bommeljé. Dat was nu precies de enige die we begin dit jaar niét spraken van het collectief Ghl/mas Middelburgse Atelier Stichting/ Geloof Hoop en Liefde. Afgelopen maandag kwam dat dus alsnog goed.

De drie schilderijen waar we de hele avond naar hadden zitten kijken wijken af van alle andere die Hans maakte. Meestal is zijn werk abstract, maar deze zijn realistisch, met een Zeeuws tintje dan ook nog. Hans legde uit dat hij ze ooit maakte op basis van kiekjes uit een familiealbum, speciaal voor zijn zieke vader. Je ziet bijvoorbeeld Hans zelf, als peuter die net is gevallen met zijn fietsje, of die zijn vader troost. Ook Hans’ oma is te zien, in klederdracht. Toen zijn zieke vader de schilderijen zag verscheen er zowaar weer een glimlach op zijn gezicht. “Fijn, dat kunst dat óók teweeg kan brengen”, merkte Hans op.

In zijn atelier bij GHL zagen we inderdaad heel andere dingen. Pas daar realiseerden we ons dat Hans ook veel moois heeft gemaakt in de publieke ruimte. Meer in Vlissingen dan in Middelburg weliswaar, maar toch. De ontwerpen van Hans zijn overal. Zelfs de tasjes van Middelburg 800 ontwierp hij! Nu ja, kijk maar eens op http://www.bentallbommelje.com/ als je meer over zijn werk wil weten. Of ga eens bij hem langs in de Gravenstraat, als er een expositie is. Dat citaat van Goethe daar op de muur? Van Hans hoor!

Wil je meer over hem zelf weten? Lees dan bijvoorbeeld het stukje dat Helge Prinsen over hem schreef.

En vooruit, om het toch nog even over Klein Café Cliché te hebben we hoorden op straat iemand fluisteren dat er meer reserveringsmogelijkheden komen, in reactie op de vraag. Maar da’s een beetje cliché he, om daar over te beginnen?

https://kleincliche.nl/

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zomerzotheid: Middelburg op Instagram, juni 2020
Zomerzotheid: Middelburg op Instagram, juni 2020

The sun is rich
 And gladly pays
 In golden hours,
 Silver days, And long green weeks
 That never end.
 School’s out. The time
 Is ours to spend. #Middelburg op Instagram, […]

9 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Lieve Hemel heropend op Klein Vlaanderen in Middelburg
Lieve Hemel heropend op Klein Vlaanderen in Middelburg

Gisteren is Lieve Hemel heropend aan Klein Vlaanderen 91, in het pand waar voorheen TB Tweedehands was gevestigd. Kort voor de opening liet Annelien Tange ons de nieuwe winkel zien […]

10 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Ruud Presenteert: de Mystery Shopper op Weekmarkt Middelburg
Ruud Presenteert: de Mystery Shopper op Weekmarkt Middelburg

Maar wie of wat was nu die Mystery Shopper die gisteren Weekmarkt Middelburg bezocht met zijn assistente? Dat was dus Ruud, van ‘Ruud Presenteert’, die samen met zijn assistente uit […]

10 jul 2020