Geplaatst op 30 juni 2017

De leuke, blote boerinnen van Yvonne de Wolff

Een paar maanden geleden zagen we ze voor het eerst opduiken op Instagram, die Blote Boerinnen. Een tikje stout, maar zeker niet over het randje, en gewoon erg grappig om te zien. Vervolgens zagen we de beelden steeds vaker, ook op Facebook. Geen beeldje is hetzelfde, maar herkenbaar zijn ze altijd. Daar werden we nieuwsgierig van. Daarom stuurde we een berichtje, met de vraag of de maakster misschien een Middelburgse was, en of we eens kennis mochten komen maken.

En of de maakster een Middelburgse is! Yvonne De Wolff is activiteitenbegeleidster bij Het Atelier Ter Reede, waar ze dagelijks boetseert en kleit met bewoners en derden. Zo zijn de blote boerinnen ook ontstaan. Iemand riep eens dat Yvonne zelf maar eens een boerinnetje moest maken, en uit een soort baldadigheid maakt ze een blote. Daar kwamen veel reacties op. Ze maakte er daarom nog een paar, die ze nog meteen verkocht ook. Ze verkoopt de beelden zelf alleen via de Facebookpagina (en e-mail), want dat werkt ook gewoon prima. Inmiddels zijn de boerinnen tot ver buiten Zeeland te vinden. Er staan er in Canada, maar bijvoorbeeld ook op Vlieland.

Yvonne vertelde dat het boetseren van de poppen niet eens zo gek veel tijd in beslag neemt (ze worden namelijk gekenmerkt door eenvoud), maar het duurt al met al toch drie weken voordat een beeld klaar is. Yvonne bakt de klei in een eigen oven die ze thuis, in Reyershove heeft staan. Dat is, inclusief het laten beschilderen van de poppen door haar dochter, nog een heel proces.

De beelden kosten 22,50 per stuk. Het leuke is dat je ze helemaal op maat kunt laten maken. Wil je een dikke boerin? Geen probleem! Een zwarte? Een hardrockende? Een zingende? Het kan allemaal. Juist daardoor krijgen wij als leken het gevoel dat er een flinke markt is voor het werk van Yvonne. Zelf sluit ze dat ook niet uit, maar ze houdt er ook rekening mee dat het iets tijdelijks is. Ze maakt zich wat dat betreft geen illusies.

Het was hoe dan ook leuk om even kennis te maken met deze dame, die is getrouwd met Edwin de Wolff, ook een Middelburger in hart en nieren. Extra grappig: na de ontmoeting met Yvonne hadden we nog een afspraak, bij Il Senso Middelburg. Laat dat nu net de enige plek buiten Facebook zijn waar je de beelden ook kunt kopen! Toeval bestaat niet.

Meer blote boerinnen op www.instagram.com/bloteboerinnen


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg