Als je de straat nu ziet zou je het niet meteen zeggen, maar de Blauwedijk in Middelburg heeft een hele rijke geschiedenis. Nu is het vooral een doorgaande weg, die vooral levendig is door al het verkeer en die vooral leuk is door het uitzicht op het Kanaal door Walcheren, maar hoe anders was dat in de periode tussen 1850 en 1980.
Er waren veerdiensten en trams. Er zaten meerdere hotels, cafés en restaurants. Houthandel De Volharding was er gevestigd. Er zat een garage. Er gebeurde daar van alles, kortom.
Maar de straat is veel ouder. Ooit zat de RK-kerk er zelfs, zien we op een oude prent. In een artikel van Peter Sijnke, dat vandaag precies 34 jaar geleden werd gepubliceerd in de De Faam Walcheren, lezen we dat de straat eind 16e eeuw, tijdens de vijfde ‘stadsuitleg’ binnen de stadsomwalling kwam te liggen.
In 1605 gaf het stadsbestuur al toestemming om op ‘Den Blaauwendijk’ een textielververij te bouwen. Daar gebruikte men Indigo voor, een blauwvervende plant die door de VOC werd ingevoerd. Zo leren we ook meteen waar de naam van de straat vandaan komt.
Het hele artikel, uit de reeks ‘Archiefsprokkels’ kun je lezen via de Krantenbank.
Meer over de horecageschiedenis van de Blauwedijk:
https://middelburgdronk.nl/wiki/Categorie:Blauwedijk
Foto’s: Middelburg Dronk, Beeldbanken Zeeuws Archief en ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.
Knipsel: Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland