Geplaatst op 16 juni 2019

De liefde voor boeken bij De Boekenbeurs in Middelburg

Hebben jullie de film The Ninth Gate wel eens gezien? De hoofdrol van die film wordt vertolkt door Johnny Depp. Hij speelt een speurder naar zeldzame boeken die de opdracht krijgt om een duivelsboek waarvan slechts drie exemplaren bestaan in Europa te gaan vergelijken met de twee andere exemplaren.

Nu heeft De Boekenbeurs in Middelburg niet veel van doen met het occulte thema van The Ninth Gate, maar toen we afgelopen week op bezoek waren in die toffe winkel van Fred Duivenvoorde moesten we er toch een paar keer aan denken. Fred zit al sinds 1981 met zijn winkel aan de Turfkaai en heeft zich in die 38 jaar ontwikkeld tot een verzamelaar en handelaar met een enorme kennis van boeken en prenten. Hij is een ware specialist als het gaat om boeken en kaarten over en van Zeeland. Hij zou met zijn winkel best een rol kunnen spelen, in zo’n film.

Maar toch is er best veel veranderd in de winkel, de afgelopen jaren. De zaak is lichter en ruimer van opzet dan voorheen. In 2015 legde Fred dat uit in de PZC: het moest meer een kijkwinkel worden, omdat de moderne klant veel visueler is ingesteld dan vroeger. Fred vertelde ons dat internetverkopen ook heel belangrijk zijn geworden voor hem. Zonder dat verkoopkanaal zou zijn winkel het waarschijnlijk niet meer redden.

Maar dat neemt niet weg dat er in het pand aan de Turfkaai nog steeds 20.000 boeken staan en liggen. Daar zitten heel veel bijzondere tussen. Fred liet een paar unieke Middelburgse werkjes zien, die door hun zeldzaamheid natuurlijk ook prijzig zijn. Maar hij toonde ook een paar enorme banden die net waren verkocht aan Rijkswaterstaat. Ze bevatten oude bouw- en revisietekeningen uit 1900, die goed van pas komen bij actuele werkzaamheden in Zeeuws-Vlaanderen. Da’s te gek toch?

We vonden het heerlijk, om Fred over al dat moois te horen vertellen. En het was geruststellend om te horen dat hij nog lang niet van plan is om te stoppen. Winkels als De Boekenbeurs maken Middelburg tot wat het is. En als het gaat om de collectie kunnen we alleen maar zeggen: wat een pracht! Wat een praal!

www.deboekenbeurs.com/index.php?lang=nl


Delen op