Geplaatst op 08 mei 2019

De Middelburgse kaarten van Renate van Seters

Aan neven en nichten hebben we geen gebrek, dat staat vast, maar we kunnen niet beweren dat er veel in Middelburg wonen, of dat ze veel met deze stad hebben.

Des te grappiger was het om gisteren voor de eerste keer in jaren op visite te gaan bij nicht Renate van Seters, die met haar gezin in de Vlissingsestraat woont. Ze doet en maakt van alles. Zo heeft ze een hondentrimsalon aan huis, ze schildert, en ze maakt Middelburgse kaarten, posters en kalenders, waarbij ze foto’s van plekjes in de stad verrijkt met getekende figuurtjes. Die vinden we leuk!

Renate vertelde er gisteren enthousiast over. De trimsalon (die eigenlijk is gevestigd aan de achterzijde van het pand, aan de Beenhouwerssingel) staat op een lager pitje dan voorheen, maar is nog steeds actief. Bij Renate’s Doggy Care kan iedereen met een kleine of middelgrote hond terecht voor een trimbeurt.

Voor haar creatieve werk heeft Renate geen eigen galerie o.i.d., maar je kunt haar werk deze zomer wel bekijken tijdens Kunstroute Oostkapelle (Duinweg 105). De ge├»llustreerde foto’s verkoopt ze daar ook, of via haar mailadres.

Een andere interessante, Middelburgse factor tijdens het bezoekje was het woonhuis in de Vlissingsestraat. Tegenwoordig is de straat vooral een doorgaande route voor (brom-) fietsers, maar voor de oorlog was het er een stuk levendiger. Het pand Mechelen op nummer 42 (een van de weinige panden in de stad met een klokgevel) heeft een rijke geschiedenis. Het werd gebouwd in de 17e eeuw.

Wat er toen in het pand zat durven we niet te zeggen, maar in de periode tot 1783 zat er in ieder geval een bakkerij op het adres. Zie het krantenknipsel uit de Middelburgsche Courant van dat jaar. In de eerste helft van de 20e eeuw zaten er diverse winkeltjes, waaronder het Dumppaleis van J.J. Cosijn, een welbekende Middelburgse handelsnaam. Als je dan ook even wat vooroorlogse beelden bekijkt weet je: de Vlissingsestraat was gewoon ánders, in die tijd. Weer wat geleerd. Bedankt, Renate!

Links:
www.kunstrouteoostkapelle.nl/
www.renatesdoggycare.nl/

Foto’s en knipsels: Renate van Seters + Beeldbank/Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland


Delen op