array(11) {
 [0]=>
 int(12333)
 [1]=>
 int(12334)
 [2]=>
 int(12335)
 [3]=>
 int(12336)
 [4]=>
 int(12337)
 [5]=>
 int(12338)
 [6]=>
 int(12339)
 [7]=>
 int(12340)
 [8]=>
 int(12341)
 [9]=>
 int(12342)
 [10]=>
 int(12343)
}

De Middelburgse kaarten van Renate van Seters

Aan neven en nichten hebben we geen gebrek, dat staat vast, maar we kunnen niet beweren dat er veel in Middelburg wonen, of dat ze veel met deze stad hebben.

Des te grappiger was het om gisteren voor de eerste keer in jaren op visite te gaan bij nicht Renate van Seters, die met haar gezin in de Vlissingsestraat woont. Ze doet en maakt van alles. Zo heeft ze een hondentrimsalon aan huis, ze schildert, en ze maakt Middelburgse kaarten, posters en kalenders, waarbij ze foto’s van plekjes in de stad verrijkt met getekende figuurtjes. Die vinden we leuk!

Renate vertelde er gisteren enthousiast over. De trimsalon (die eigenlijk is gevestigd aan de achterzijde van het pand, aan de Beenhouwerssingel) staat op een lager pitje dan voorheen, maar is nog steeds actief. Bij Renate’s Doggy Care kan iedereen met een kleine of middelgrote hond terecht voor een trimbeurt.

Voor haar creatieve werk heeft Renate geen eigen galerie o.i.d., maar je kunt haar werk deze zomer wel bekijken tijdens Kunstroute Oostkapelle (Duinweg 105). De geïllustreerde foto’s verkoopt ze daar ook, of via haar mailadres.

Een andere interessante, Middelburgse factor tijdens het bezoekje was het woonhuis in de Vlissingsestraat. Tegenwoordig is de straat vooral een doorgaande route voor (brom-) fietsers, maar voor de oorlog was het er een stuk levendiger. Het pand Mechelen op nummer 42 (een van de weinige panden in de stad met een klokgevel) heeft een rijke geschiedenis. Het werd gebouwd in de 17e eeuw.

Wat er toen in het pand zat durven we niet te zeggen, maar in de periode tot 1783 zat er in ieder geval een bakkerij op het adres. Zie het krantenknipsel uit de Middelburgsche Courant van dat jaar. In de eerste helft van de 20e eeuw zaten er diverse winkeltjes, waaronder het Dumppaleis van J.J. Cosijn, een welbekende Middelburgse handelsnaam. Als je dan ook even wat vooroorlogse beelden bekijkt weet je: de Vlissingsestraat was gewoon ánders, in die tijd. Weer wat geleerd. Bedankt, Renate!

Links:
https://www.kunstrouteoostkapelle.nl/
http://www.renatesdoggycare.nl/

Foto’s en knipsels: Renate van Seters + Beeldbank/Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal 10 jaar Frietboetiek B'tje Anders
10 jaar Frietboetiek B’tje Anders

“Mag ik een frietje, een kroket en een frikandel?” “Jazeker, dat is dan 3 euro alstublieft.” Anno 2019 klinkt het als een ondenkbare dialoog, maar vandaag kan je het écht […]

9 mei 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Pop-up store Tamara Totaal Verzorging opvolger van Dé Toko
Pop-up store Tamara Totaal Verzorging opvolger van Dé Toko

Om het cliché er maar eens tegenaan te gooien: we hebben goed nieuws en we hebben slecht nieuws. We beginnen met dat laatste. Dé Toko in de Geerepassage is definitief […]

9 mei 2019
Afbeelding #000 voor het verhaal Een nieuwe eigenaar voor Onderdelenhuis Ytsma
Een nieuwe eigenaar voor Onderdelenhuis Ytsma

Hoe legendarisch en mooi wij Onderdelenhuis Ytsma vinden schreven we dik vier jaar geleden al eens. Zulke winkels zijn van onschatbare waarde voor een binnenstad, punt. Ook daarom schrokken we […]

10 mei 2019