array(10) {
 [0]=>
 int(41922)
 [1]=>
 int(41924)
 [2]=>
 int(41921)
 [3]=>
 int(41926)
 [4]=>
 int(41925)
 [5]=>
 int(41923)
 [6]=>
 int(41927)
 [7]=>
 int(41928)
 [8]=>
 int(41931)
 [9]=>
 int(41920)
}

De mooie papieren wereld van Marit Barentsen

Deed jij dat vroeger ook op de middelbare school: je Ryam Agenda helemaal volplakken met plaatjes van jouw helden, aangevuld met gedichtjes, songteksten en nog veel meer?

Het werk van Marit’s Paper World is van een veel hogere orde, maar toch: als je vroeger inderdaad creatief was met je agenda of met de
vriendschapsboekjes van de Oesterschelp, dan moét je iets van toen herkennen in de kunstwerken van Marit Barentsen. Dat hadden we zelf in ieder geval wel, toen we haar en haar lief Marius eerder deze week bezochten.

We kwamen bij Marit terecht door een reactie die ze gaf op een recent bericht van ons, over dat oude café Royal op de hoek van de Blauwedijk en de Stationsstraat. Marit haalde een prachtige herinnering op aan de tijd dat ze daar zelf woonde met een paar vriendinnen, en regelmatig de taxi pakte naar Seventy-Seven. Zulke verhalen, in combinatie met de dingen die Marit professioneel doet, maken dat we graag nader kennismaken met mensen.

Marit, een dochter van de Zeeuwse schrijfster Johanna Kruit, omschrijft zichzelf op maritspaperworld.com als ‘een gepassioneerd art journaler, mixed media kunstenaar, boekbinder, workshop instructeur en creatief tekstschrijver.’ Ze groeide op in Biggekerke maar zat op school in Middelburg en woonde daar ook een tijdje. Sinds een paar jaar is ze terug in Zeeland. Dat wilde ze altijd al, maar de omstandigheden stonden een snelle terugkeer in de weg.

We wilden in dit portretje van Marit eigenlijk ook graag haar werk bij het Zeeuws Archief meenemen, maar dan zou het filmpje nóg langer zijn geworden…en we hebben er nu al meer dan ons lief is uit moeten knippen. Daar maken we dus gewoon een vervolg van, later dit jaar.

In dit filmpje dus vooral aandacht voor de art journals van Marit. Enerzijds heb je de boekjes die ze voor zichzelf maakt, en vult als een dag- of logboek, anderzijds de voorbeelden die ze maakt voor en met haar cursisten. Marit verzorgt namelijk ook workshops, zowel online als op locatie. Daar kun je meer over lezen op https://www.maritspaperworld.com/nl/workshops.

We kregen het gevoel dat de grens tussen dat wat Marit professioneel doet, en wat uit liefhebberij, behoorlijk dun is. Neem nu de journals die jaarlijks worden gemaakt rondom de Top 2000. Zo’n vijftig mensen stuurden hun creaties vorige maand op naar Marit. Gewoon, voor de lol. Er zitten echt prachtige dingen tussen.

Nu ja, kijk zelf maar eens op de website, en lees eens een paar blogs van Marit, dan merk je vanzelf of dit ook iets voor jou is. Het mooie is in ieder geval dat je heel veel vrijheid hebt. Als je niet kunt schilderen kun je ook werken met gevonden materialen, foto’s of knipsels. Alles is mogelijk. Pak je dan ook nog een thema dat je interesse heeft, dan ben je al een eind op de goede weg!

 

Volgende verhalen

Afbeelding #009 voor het verhaal Een Alpaca Delivery in Middelburg-Zuid
Een Alpaca Delivery in Middelburg-Zuid

Wat geef je een vrouw die van dieren houdt nu voor haar vijftigste verjaardag? Nou, een Alpaca Delivery van Alpacas Zeelandia bijvoorbeeld. Wij waren er gisteren getuigen van hoe Elona […]

7 jan 2021
Afbeelding #008 voor het verhaal Angels watching over me: de spirituals van Sieuwerd Bin
Angels watching over me: de spirituals van Sieuwerd Bin

Het gebeurt ons niet zo gek vaak dat we een liedje, dat we nota bene oppikten in een kerk, twee dagen lang lopen te neuriën, maar dankzij Sjoerd Bin overkomt […]

8 jan 2021
Afbeelding #010 voor het verhaal Over de geschiedenis van Middelburgse urinoirs
Over de geschiedenis van Middelburgse urinoirs

Het bleek vorig jaar weer eens toen de openbare toiletten op het Zusterplein én de Middelburgse horeca gesloten waren: de behoefte om ergens te kunnen plassen is groot. Het regende […]

9 jan 2021