array(1) {
  [0]=>
  int(22828)
}

De paeremessen van Janneke Jacobs le Duc

Begin deze maand herdacht Janneke Jacobs le Duc haar vader Willem Jacobs, die 7 jaar geleden om het leven kwam bij een tragisch ongeval. Veel Middelburgers zullen zich Willem nog herinneren. Hij was een frequent bezoeker van de plaatselijke horeca en altijd zichtbaar en hoorbaar aanwezig bovendien. Hij zat vol moppen, verhalen en goocheltrucs en dat niet alleen: hij was ook ongelooflijk handig. Zijn specialisme was hout. Hij schuurde, zaagde en boorde zijn leven lang aan o.a. houten doosjes, spelletjes én aan Zeeuwse Paeremessen. Voor de mensen die daar niet bekend mee zijn citeren we van de website Zeeuwse Ankers:

“Geen boer of boerenknecht zonder zijn zakmes. Het mes met fraai gesneden houten heft ging overal mee naar toe en diende verschillende doeleinden. Het kwam bekend te staan als ‘paeremes’, naar het span paarden op de bekroning van het heft. Zulke messen kwamen vanaf de 2de helft van de 19de eeuw het meest voor.”

Janneke zocht contact met ons, omdat ze op zolder een paar oude foto’s had gevonden, uit de collectie van haar pa. Toen ze die af kwam geven kwam het gesprek al gauw op die messen. Ze vertelde dat zij na het overlijden van Willem ook heeft geleerd hoe ze die moet maken. Dat wilden we graag eens met eigen ogen zien.

Afgelopen maandag gingen we op bezoek en zagen we hoe Janneke in een hele kleine ruimte hele mooie dingen maakt. Een proces waar enorm veel werk en geduld bij komt kijken. We vinden het heel stoer dat Janneke dit heeft opgepakt en nog mooier is misschien wel dat zij haar kennis en vaardigheden ook graag wil overdragen. Vorige week gaf ze haar eerste lezing voor Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland en vanaf januari gaat ze gastlessen verzorgen op scholen.

Prachtig!

Lees meer over paeremessen en het werk van Janneke op haar pagina het Zeeuws Paardenmes. Op de website van Zeeuwse Ankers meer informatie. In een editie van De Faam Walcheren, van januari 2012, is ook een stukje over Janneke te vinden.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Zie ginds komt de bakfiets...
Zie ginds komt de bakfiets…

Een tip voor de liefhebbers: radiozender 100% NL deelt deze weken iedere dag gratis chocoladeletters uit in Nederland. De voorwaarde voor deelname is dat je de app van de zender […]

28 nov 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Jazeker! Ook De Hypotheker sluit zich aan bij de VOM
Jazeker! Ook De Hypotheker sluit zich aan bij de VOM

Jazeker! Vliegen boven het Zeeuwse land! Dat we een stukje over De Hypotheker Middelburg & Vlissingen, die zich onlangs ook hebben aangesloten bij de VOM en Wij zijn De Stad, […]

28 nov 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Wij zijn het Winterwonder
Wij zijn het Winterwonder

We blijven glimlachen. Waar zouden we zijn zonder humor? #wijzijnhetwinterwonder #wintertwist

28 nov 2017