array(3) {
  [0]=>
  int(46515)
  [1]=>
  int(46517)
  [2]=>
  int(46516)
}

De reizende Reader: een mooie spiegelmiddag met Marijke Verstraeten

Een paar weken geleden haalden we op Middelburg Dronk herinneringen op aan Ko D’oooooooor, de Espressobar die tussen 2007 en 2014 was gevestigd in de Lange Noordstraat. De bar werd bestierd door Marijke Verstraeten Smulders.

Ze deed dat in een roerige periode, die eindigde met ‘Code Oranje’, een spontane actie van haar man, de beeldende kunstenaar William Verstraeten, die het pand in de Noordstraat bij wijze van protest omtoverde tot kunstwerk. Documentairemaker Margot Schotel volgde het gezin Verstraeten in die periode en maakte er een mooie documentaire van, die online is terug te zien op de site van NTR.

Marijke. Ze is hier niet geboren en ze woont hier ook niet meer, maar ze is hier nog wekelijks. Haar drie prachtige dochters en zoon wonen hier namelijk nog wel. Los daarvan is deze vrouw sowieso onlosmakelijk verbonden met de stad. Zij kent veel Middelburgers en veel Middelburgers kennen haar. Ze is voor velen ‘een lievelings’, ook voor ons. Dat is ze omdat ze hartelijk en spontaan is, lief en betrokken. Fijn gezelschap, dat is ze!

Dat we nog niet eerder over haar schreven op dit platform hangt samen met het feit dat de Verstraetens verhuisden naar Lamswaarde, om daar een door- of herstart te maken. Dat is prima gelukt. Rust en afstand doen soms wonderen. William heeft zich weer op allerlei nieuwe projecten gestort en Marijke hervond haar draai ook, onder meer door vier jaar lang de opleiding tot ‘intuition practitioner’ te volgen bij het Centrum voor Effectieve Intuïtie in Haarlem. Ze is nu energetisch therapeut. Een paar weken geleden heeft ze haar praktijk ingeschreven bij de KvK. De standplaats is Lamswaarde, maar in de praktijk werkt ze veel in Middelburg. Vandaar de naam van de praktijk: De reizende Reader.

Wij wilden haar wel eens aan het werk zien. We zijn dan wellicht niet zo spiritueel aangelegd (dat legden we vorig jaar al uit in het portret van Margaretha Gieles) maar we zijn altijd nieuwsgierig. Marijke was zelf ook enthousiast. Een afspraakje dus. Leuk!

We spraken een week geleden af in een mooie tuin in de Zusterstraat, waar de kleine vogels af en aan vlogen. Dat maakte de setting van de ontmoeting meteen heel relaxed. We kletsten wat, maar Marijke ging al snel aan de slag. Ze legde uit wat ze zou gaan doen, vroeg of we nog vragen hadden en ze begon.

Kort samengevat komt het erop neer dat Marijke haar ogen sloot om ze een uur lang niet meer open te doen. Wij mochten op ons beurt doen wat we wilden. We hoefden zelfs niet eens aan tafel te blijven zitten. Maar er was geen haar op het hoofd die er aan dacht op de telefoon te kijken of iets anders te gaan doen, want we werden meteen opgezogen in het spiegeltje dat Marijke ons voorhield. Aan de hand van de zeven chakra’s nam ze ons mee door ons eigen leven en langs onze energie en vertelde ze veel over onze mogelijkheden en beperkingen, over onze rust en onze onrust.

We weten dat er mensen genoeg zijn die de wereld van chakra’s en aura’s maar niks vinden. Er zijn ook mensen die beginnen over synesthesie. Dat mag allemaal he. Daar doen we verder geen uitspraken over. Maar we weten wel dat wíj́ het zeer boeiend vonden, wat Marijke allemaal over ons weet of leek te weten. We konden er geen speld tussen krijgen.

Het is altijd interessant om naar jezelf te kijken door de ogen van de ander, maar het wordt helemaal mooi als iemand het ook nog helder verwoordt, zonder verdere oordelen. Het schijnt dat sessies ook heel confronterend kunnen zijn, of tot tranen kunnen leiden, maar in ons geval voelde het als een soort opsteker. Er zijn genoeg dingen die we (nog) niet op orde hebben uiteraard, maar de basis is goed, zoiets. We kregen er een soort tevreden gevoel van.

We zijn in ieder geval weer een interessante ervaring rijker. Én we zagen weer even die hartelijke vrouw die nooit echt is weggeweest. Fijn. Zij is nog steeds De Stad!

Meer lezen:

Zij zijn De Stad: Margaretha Gieles

Documentaire Uur van de Wolf

Code Oranje: Voldaan

Volgende verhalen

Afbeelding #012 voor het verhaal Het Gouden Pakhuis is geopend in de Lange Geere!
Het Gouden Pakhuis is geopend in de Lange Geere!

Bodymist voor vrouwen én mannen, een eigen theelijn, droogboeketten en sieraden, industrieel en puur natuur: vandaag is het Gouden Pakhuis geopend in de Lange Geere. Je kunt wel zeggen dat […]

1 jul 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Na hem de zondvloed
Na hem de zondvloed

‘Alzo werd verdelgd al wat bestond, dat op den aardbodem was, van den mens aan tot het vee, tot het kruipend gedierte, en tot het gevogelte des hemels, en zij […]

2 jul 2021
Afbeelding #001 voor het verhaal Gezocht: de gestolen haringvlaggen van ‘t Beste Maatje Middelburg
Gezocht: de gestolen haringvlaggen van ’t Beste Maatje Middelburg

Lulligheid troef: bij Viskiosk T Beste Maatje Middelburg zijn vannacht twee vlaggen gestolen. De eigenaar van de kiosk, Adriaan Van Moort, looft maar liefst 100 euro shoptegoed uit aan de […]

2 jul 2021