In augustus vorig jaar schreef De Faam Walcheren al over de problemen met de tuinmuur van pand ‘s-Hertogenbosch aan de Vlasmarkt, waar nu Sjakie’s chocolademuseum is gevestigd. Door de langdurige droogte verzakte die muur nogal, en dreigde hij om te vallen. Er was toen sprake van mogelijke sloop en wederopbouw. Maar eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser heeft uiteindelijk toch gekozen voor renovatie, d.m.v. de speciale technieken van Total Wall uit Sneek. De werkzaamheden zijn in volle gang en zullen nog ongeveer anderhalve week in beslag nemen.
De specialisten vonden het prima dat we een paar foto’s namen, gistermiddag. Tijd voor een uitgebreide uitleg was er niet, maar we begrepen wel dat er flink gegraven moet worden tijdens deze klus en dat het team daarbij op allerlei gewelven en andere zaken stuit. Voor deze mannen zijn dat uiteraard extra obstakels, maar bij ons slaat dan meteen de fantasie op hol, omdat we weten dat de geschiedenis van dat gebied héél ver teruggaat. Naast de rubriek ‘De Achterkant van De Stad’ zouden we ooit nog wel eens een serie ‘De Onderkant van De Stad’ willen starten.
Wat de heren naar nu precies hebben aangetroffen weten we niet, maar in een artikel in de PZC uit 2011, van Theo Gielen, leren we wel dat op de plek van pand ‘s-Hertogenbosch de resten zijn gevonden van 3 Middeleeuwse huisjes, waar water werd afgevoerd naar de tuin. In rapporten van de Walcherse Archeologische Dienst kun je dan weer meer lezen over de geschiedenis van het gebied, en eerdere bodemvondsten in de omgeving. Het gaat terug tot de tijd dat de Vlasmarkt en Kromme Weele samen nog de Costerstraat heetten. Razend interessant allemaal!
Hierbij wat links, voor de liefhebbers:
https://www.de-faam.nl/reader/53464/789197/tuinmuur-van-het-huis-s-hertogenbosch-gesloopt
https://krantenbankzeeland.nl/issue/pzc/2011-09-17/edition/null/page/22
https://middelburgdronk.nl/wiki/images/e/e8/Middelburg_1740_Hattinga.jpg
https://www.archeologiewalcheren.nl/projecten/rapporten.htm (Check bijvoorbeeld de rapporten over de Beddewijkstraat en Mitthelburgensis Portus’. Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart van de binnenstad van Middelburg)