Wat is dit nu weer voor moois? Welnu, je ziet hier een fragment van de zogenoemde Scheldekaart van Rupelmonde tot aan het Zwin en het eiland Walcheren (1468). Is ‘ie niet schitterend? Wij hadden er nog niet eerder van gehoord.
We kwamen ‘m op het spoor dankzij Hermen Mulder, die in zijn Facebookgroep ‘Middelburg’ verwees naar de Landschapsatlas van Walcheren, een schitterende publicatie die je kunt lezen op Issuu.
In de atlas wordt de Scheldekaart vernoemd. We vonden ‘m, o.a. in een TIF-bestand van 20 Mb, in de catalogus van FelixArchief – Stadsarchief Antwerpen. Fan-tas-tisch. Uit de omschrijving:
“De kaarten bieden in vogelvluchtperspectief een indruk van het uitzicht van de benedenloop van de Schelde (van Rupelmonde tot de Noordzee) rond het einde van de middeleeuwen en bevatten veel picturale elementen (kerken, kastelen, schepen, molens, …). Omdat door stormvloeden een groot deel van op de kaarten weergegeven plaatsen is verdwenen vertegenwoordigen de kaarten een bijzondere waarde op het gebied van de toponymie.
Door verschillen in de weergave van het gebied rond de riviermondingen is verondersteld dat een andere (onbekende) kaart dan de Scheldekaart van 1468/69 als voorbeeld heeft gediend voor de kaart van 1504/05. Waarschijnlijker is dat de kaart van 1468 wel als voorbeeld heeft gediend voor de Scheldekaart van 1504/05 maar dat het linker deel van de kopie niet lang na de eerste vervaardiging is vervangen voor een nieuw deel. Dat de kaart in twee afzonderlijke delen is ontstaan is bijvoorbeeld te zien aan het kleurverschil van de verf gebruikt voor de eerste en laatste vijf kaartfragmenten.
272 # 2 is een digitale montage van de 10 afzonderlijke perkamenten vellen”
Voor de echte liefhebbers eventueel ook nog een scriptie over deze parel.