array(1) {
  [0]=>
  int(21333)
}

De Scheldekaart van Rupelmonde tot aan het Zwin en het eiland Walcheren (1468)

Wat is dit nu weer voor moois? Welnu, je ziet hier een fragment van de zogenoemde Scheldekaart van Rupelmonde tot aan het Zwin en het eiland Walcheren (1468). Is ‘ie niet schitterend? Wij hadden er nog niet eerder van gehoord.

We kwamen ‘m op het spoor dankzij Hermen Mulder, die in zijn Facebookgroep ‘Middelburg’ verwees naar de Landschapsatlas van Walcheren, een schitterende publicatie die je kunt lezen op Issuu.

In de atlas wordt de Scheldekaart vernoemd. We vonden ‘m, o.a. in een TIF-bestand van 20 Mb, in de catalogus van FelixArchief – Stadsarchief Antwerpen. Fan-tas-tisch. Uit de omschrijving:

“De kaarten bieden in vogelvluchtperspectief een indruk van het uitzicht van de benedenloop van de Schelde (van Rupelmonde tot de Noordzee) rond het einde van de middeleeuwen en bevatten veel picturale elementen (kerken, kastelen, schepen, molens, …). Omdat door stormvloeden een groot deel van op de kaarten weergegeven plaatsen is verdwenen vertegenwoordigen de kaarten een bijzondere waarde op het gebied van de toponymie.

Door verschillen in de weergave van het gebied rond de riviermondingen is verondersteld dat een andere (onbekende) kaart dan de Scheldekaart van 1468/69 als voorbeeld heeft gediend voor de kaart van 1504/05. Waarschijnlijker is dat de kaart van 1468 wel als voorbeeld heeft gediend voor de Scheldekaart van 1504/05 maar dat het linker deel van de kopie niet lang na de eerste vervaardiging is vervangen voor een nieuw deel. Dat de kaart in twee afzonderlijke delen is ontstaan is bijvoorbeeld te zien aan het kleurverschil van de verf gebruikt voor de eerste en laatste vijf kaartfragmenten.
272 # 2 is een digitale montage van de 10 afzonderlijke perkamenten vellen”

Voor de echte liefhebbers eventueel ook nog een scriptie over deze parel.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Dag, Middelburg 800
Dag, Middelburg 800

Daar gaat ‘ie! De website van Middelburg 800 jaar heeft inmiddels ook een ‘monumentenstatus’ gekregen, daar kun je de hoogtepunten nog eens bekijken, als je daar zin in hebt. #Middelburg800 […]

19 jan 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Agenda Middelburg, 19-21 januari 2018
Agenda Middelburg, 19-21 januari 2018

De agenda voor komend weekend is weer bijgewerkt mensen. Heb je aanvullingen? Laat het ons dan weten! https://wijzijndestad.com/agenda/ Bijgaand een serie foto’s van het feestje van De Spot vorige week […]

19 jan 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Een echte Senderwahl in Lievelings
Een echte Senderwahl in Lievelings

Haha! Toen we vanmiddag langs Lievelings liepen en Judith Dalman zagen zitten, riep ze ons even binnen. “Ik heb nog iets moois voor jullie, een echte Senderwahl!” En jawel, in […]

19 jan 2018