array(5) {
  [0]=>
  int(50241)
  [1]=>
  int(50238)
  [2]=>
  int(50237)
  [3]=>
  int(50239)
  [4]=>
  int(50240)
}

De sfeer erin houden

In deze periode van het jaar doen veel ondernemers in Middelburg hun uiterste best om de binnenstad, voor eigen rekening, gezellig te maken. We schreven recent al over de start van het aanbrengen van de sfeerverlichting. Dat project wordt aanstaande woensdag afgerond. We hopen daarna een rondje te doen voor een impressie.

Behalve de sfeerverlichting die wordt georganiseerd vanuit de VOM zijn er nog veel meer initiatieven. De tenten en blokhutten van Middelburg Winterstad worden ieder jaar een beetje mooier. De grote witte tenten van weleer verdwijnen meer en meer uit beeld, om plaats te maken voor mooiere hutten en tenten. Ondernemers in straten die nu nog niet kunnen worden meegenomen in het grotere lichtplan hangen zelf lichtjes of versieringen op. De stad doet z’n best, kortom. Dat is mooi.

We kregen vorige week ook nog een berichtje van Andre de Meij van VanVoor Middelburg. Hij liet weten dat de Bolwerkschool nieuwe plantenbakken heeft geschonken aan de ondernemers op de Nieuwe Burg, zodat de perenbomen in die straat er weer mooi bij staan. Toppers! Dat is verbinding!

Treurig is dan weer wel dat er nu al schade is aan die bakken. Gisteren, eind van de middag, was er door heel de stad overlast van een relatief kleine groep die blijkbaar een voorbeeld wilde nemen aan raddraaiers elders in Nederland. Het speelde op de Pottenbakkerssingel, maar ook op de hoek van de Markt en de Nieuwe Burg bijvoorbeeld.

Je moet er eigenlijk zo min mogelijk aandacht aan schenken, maar doen alsof het niet bestaat is ook geen goed idee. Dit soort uitwassen zijn van alle tijden, maar juist nu alles onder hoogspanning staat moet je nadenken over een aanpak die werkt.

Gemeente, politie en andere organisaties hebben de groep in ieder geval wel in het vizier. Zie het nieuwsbericht onderaan. Maar dan nog is het probleem niet zomaar opgelost.
Het is een kat-en-muisspel. Hoe dat anders zou moeten weten wij ook niet. In de politiek gaat het al een paar jaar over ‘meer blauw op straat’, maar voorlopig moet de politie dit jaar nog steeds flink bezuinigen vanwege een begrotingstekort. En dan nog is het de vraag of het zou helpen.

Er wordt ook onderzocht of er meer cameratoezicht kan komen. Misschien is dat nog wel het beste idee. Tot niet zo lang geleden waren veel mensen daar bepaald geen voorstanders van, maar dat lijkt in deze tijd snel te veranderen, omdat opgeslagen beelden vaak helpen bij de opsporing de lui die verantwoordelijk zijn voor allerlei ellende.

Hoe dan ook: laten we vooral blijven gaan voor de sfeer en de samenwerking, en ons niet te veel af laten leiden door een kleine groep die daar geen boodschap aan heeft.

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #011 voor het verhaal Opbouw Middelburg Winterstad, deel 3
Opbouw Middelburg Winterstad, deel 3

Middelburg Winterstad Update nummer 3: De blokhutten krijgen steeds meer gestalte. Klaar is het zeker nog niet, maar dat is een kwestie van een paar dagen. Het is een beetje […]

11 nov 2021
Afbeelding #020 voor het verhaal VanVoor geopend in de Nieuwe Burg
VanVoor geopend in de Nieuwe Burg

Woohoo! Gisteren is VanVoor Middelburg geopend in de Nieuwe Burg, de sympathieke winkel van Praktijkschool Het Bolwerk die we een maand geleden aankondigden. Projectcoördinator Marloes Saaman stelde ons graag voor […]

8 jul 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Meer sfeerverlichting in de binnenstad van Middelburg: een update én oproep van de VOM
Meer sfeerverlichting in de binnenstad van Middelburg: een update én oproep van de VOM

Eergisteren was er in Hildernisse eten & drinken een algemene ledenvergadering van de Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM). Een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda was de (behoefte aan meer) sfeerverlichting in […]

6 nov 2019

Volgende verhalen

Afbeelding #006 voor het verhaal Nieuwbouw Joint Research Center Zeeland in Middelburg bereikt hoogste punt
Nieuwbouw Joint Research Center Zeeland in Middelburg bereikt hoogste punt

We schreven nog niet zo gek veel over het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) dat momenteel wordt gebouwd aan het Groene Woud. Dat betekent niet dat we het niet interessant […]

23 nov 2021
Afbeelding #011 voor het verhaal Hell’s Kitchen Middelburg opent vandaag voor afhaal en bezorging
Hell’s Kitchen Middelburg opent vandaag voor afhaal en bezorging

Het is zover! Vandaag, om 16.00 uur vanmiddag, gaat Erik Overbeke van start met zijn nieuwe zaak Hells-kitchen-middelburg, in Winkelcentrum Dauwendaele. Toen we de komst van de zaak aankondigden in […]

23 nov 2021
Afbeelding #025 voor het verhaal Afbraak en wederopbouw: Middelburg 1972-1985
Afbraak en wederopbouw: Middelburg 1972-1985

Zijn we weer, met een serie screenshots van beelden uit die prachtige films over Middelburg, die het Zeeuws Archief eerder dit jaar ontsloot op de website. We gaan deze keer […]

24 nov 2021