Geplaatst op 30 oktober 2018

De Smaek van de Waereld: een bootje de Oostkerk in

Eerder deze maand liep hij rond als mede-organisator van het Middelburg Wijnfestival, afgelopen zaterdag kwamen we hem overal tegen met Hanzel Trompet, tijdens de N8vdN8 en gistermiddag was hij met diezelfde Hans in touw bij de Oostkerk Middelburg, als voorbereiding op de Smaek van de Waereld. Die Gerard van Keken is goed bezig hoor!

Die voorbereidingen gisteren waren best spectaculair. Er moest een replica van een bootje uit de VOC-tijd de kerk in, die maar net door de toch wel grote voordeur kon. Gelukkig waren daar ook AD Petiet en zijn collega, van AWP Rekwisieten, zo zachtjes aan de hofleverancier van decorstukken voor evenementen met een historisch karakter. Het ligt al heel lang in de planning eens een kijkje te nemen in de opslagloodsen van dat bedrijf, want het is ongelooflijk wat Ad daar allemaal uit tevoorschijn tovert.

Maar De Smaek van de Waereld dus, deze week. Een festival dat mooi aansluit ook bij de Open Dag van het Zeeuws Archief 2018 – DORST. We plukken even een fragment uit het persbericht:

‘Op vrijdag 2 en zaterdag 3 november komt Middelburg als internationale handelsstad opnieuw tot leven. De Smaek van Zeêland organiseert de ‘Smaek van de Waereld’ waar de wereld van specerijen en kruiden centraal staan. Extra aandacht is er dit jaar voor Indonesië. In de Oostkerk, voor dit weekeinde omgedoopt tot Verre Oostenkerk, staat een 17e eeuwse handelsboot centraal waarin de goederen, zoals specerijen werden vervoerd.

Hieromheen staat een markt van specerijen en kruiden uit de regio’s waar Middelburg in zijn verleden mee handelde: het Verre Oosten, het Midden-Oosten en het Caribisch gebied. Ook is er koffie en chocolade uit het laatstgenoemde gebied. Naast de Oostkerk wordt ook de Verwerijstraat en het plein voor de vroegere Bolwerkschool omgetoverd tot evenemententerrein. Hier kun je streetfoodgerechten vinden uit Indonesië, Java, Ambon, Suriname en Turkije waarin eveneens specerijen en kruiden verwerkt zijn.

Ook treden er muziek- en dansgroepen op uit de eerder genoemde regio’s en landen. In de middag zijn er in de Middelburgse binnenstad dwars door de stad heen proeverijen en optredens van internationale muziek- en dansgroepen. Het handelsverleden van Middelburg wordt met dit initiatief nieuw leven ingeblazen.’

In dit filmpje, van de capriolen van gisteren, vertelt Gerard er ook nog iets over. Op www.smaekvandewaereld.nl kun je er meer over lezen. Het evenement staat natuurlijk ook in onze agenda op wijzijndestad.com/agenda/


Delen op