‘In de straat der weduwen spelen weer kinderen’, schreef dagblad De Stem in 1971. We snapten eerlijk gezegd niets van die verwijzing. Weduwen in de Spanjaardstraat? Werd er soms verwezen naar de prostituees die in die straat woonden en werkten, in de vijftiende eeuw?
Zoals zo vaak vonden we het antwoord op onze vragen in de Krantenbank Zeeland. Er wordt waarschijnlijk verwezen naar de roman van de schrijfster Greup-Roldanus, met de titel ‘De humeuren in de straat der weduwen’, dat in de jaren 50 een prijs kreeg van Gemeente Middelburg. Het boek heeft echter niets met de vijftiende eeuw te maken, maar speelt zich deels wel af in de Spanjaardstraat van de achttiende eeuw. De weduwen waren vier echte weduwen die er woonden. In de roman dan toch.
Maar dat stuk van De Stem ging dus over de grootschalige renovatie van de Spanjaardstraat, die eind jaren zestig begon. Dat die renovatie nodig was kun je wel zien op deze foto’s, van de jaren zestig en zeventig. De straat is nu een van de mooiste van de stad, maar was toen zwaar in verval. Kort na de oplevering van de eerste, vernieuwde panden kwamen prinses Beatrix en prins Claus een kijkje nemen. Gerrit Schoenmakers leidde het koninklijk paar nog even rond, in zijn huis.
We zouden stiekem ook wel eens beelden willen zien uit de begintijd van de straat. Al in 1381 wordt de straat genoemd in de stadsrekeningen, al werd het gebied toen nog aangeduid als Spaengen (Spanje). Waarom die naam werd gekozen weten we niet. Woonden er ooit Spaanse handelaren misschien?
Die prostituees kregen bijna 100 jaar later de ruimte daar. In 1460 bepaalden baljuw, burgemeesters en schepenen van Middelburg dat “alle gemeene vrouwen van levene, die hem (= zich) laten mynnen of cussen omme gelt” nergens anders mochten wonen dan in de “strate genaemt Spaengen”. Ook dobbelen en kaartspelen was alleen maar toegestaan “ter dobbelscole” in de Spanjaardstraat. De Spanjaardstraat had in die tijd dus niet zo’n goede naam. (citaat uit “Uit de Middelburgse historie” van Peter Sijnke – uitgave Den Boer, Middelburg, 1978).
Foto’s: Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Knipsel: Krantenbank Zeeland ZB Bibliotheek van Zeeland
Zie ook het lemma ‘Bordelen’, op Middelburg Dronk.