Geplaatst op 01 juli 2020

De start van de Keti Koti Huiskamerdialogen in de ZB

Sinds 2002 wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij door Nederland in 1863 herdacht en gevierd. Op en rond die datum brengt de stichting Keti Koti Tafel sinds 2007 mensen bij elkaar om een persoonlijke dialoog te voeren over de gedeelde slavernijgeschiedenis en daarmee samenhangende onderwerpen zoals racisme en discriminatie. Dit jaar is de Keti Koti Tafel naar de privésfeer verhuisd, naar mensen thuis.

In de ZB in Middelburg werd het startsein voor de huiskamerdialogen van Keti Koti 2020 gisteren gegeven door gedeputeerde Anita Pijpelink en wethouder Johan Aalberts. Ook in andere Zeeuwse steden gingen de dialogen van start.  Er werden tassen uitgereikt met daarin alle benodigdheden voor de huiskamerdialogen van vandaag. Daarbij deelden de genoemde bestuurders hun persoonlijke ervaringen met betrekking tot het thema ‘gastvrijheid en burgermoed’. Het doel van een dergelijke ‘Kon Na Leti’ is om mensen aan te moedigen om ook hun persoonlijke verhaal in dialoog met elkaar te delen.

Keti Koti Tafel Collectief Middelburg hoopte voor de huiskamerdialogen op 200 deelnemers, maar enkele dagen na aankondiging van dit nieuwe initiatief bleek dat dit aantal ruim overschreden zou worden. Het project is daarna opgeschaald. Met de Keti Koti Tafel Tas wordt een nieuwe traditie ingezet waarbij door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. De huiskamerdialogen vinden behalve in Zeeland ook onder meer plaats in Amsterdam, Almere, Den Haag, Den Bosch en Zwolle. In totaal zullen dit jaar rond de 1.200 mensen daaraan deelnemen.

Filmpje:

Op YouTube.

Zie ook:

www.ketikotitafel.nl/middelburg.html

www.omroepzeeland.nl/nieuws/120897/Keti-Koti-komt-met-tas-de-huizen-binnen

nos.nl/artikel/2339122-slavernijverleden-zie-je-nu-terug-in-black-lives-matter-demonstraties.html

 


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg