array(9) {
 [0]=>
 int(4819)
 [1]=>
 int(4820)
 [2]=>
 int(4821)
 [3]=>
 int(4822)
 [4]=>
 int(4823)
 [5]=>
 int(4824)
 [6]=>
 int(4825)
 [7]=>
 int(4826)
 [8]=>
 int(4827)
}

De start van de Keti Koti Huiskamerdialogen in de ZB

Sinds 2002 wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij door Nederland in 1863 herdacht en gevierd. Op en rond die datum brengt de stichting Keti Koti Tafel sinds 2007 mensen bij elkaar om een persoonlijke dialoog te voeren over de gedeelde slavernijgeschiedenis en daarmee samenhangende onderwerpen zoals racisme en discriminatie. Dit jaar is de Keti Koti Tafel naar de privésfeer verhuisd, naar mensen thuis.

In de ZB in Middelburg werd het startsein voor de huiskamerdialogen van Keti Koti 2020 gisteren gegeven door gedeputeerde Anita Pijpelink en wethouder Johan Aalberts. Ook in andere Zeeuwse steden gingen de dialogen van start.  Er werden tassen uitgereikt met daarin alle benodigdheden voor de huiskamerdialogen van vandaag. Daarbij deelden de genoemde bestuurders hun persoonlijke ervaringen met betrekking tot het thema ‘gastvrijheid en burgermoed’. Het doel van een dergelijke ‘Kon Na Leti’ is om mensen aan te moedigen om ook hun persoonlijke verhaal in dialoog met elkaar te delen.

Keti Koti Tafel Collectief Middelburg hoopte voor de huiskamerdialogen op 200 deelnemers, maar enkele dagen na aankondiging van dit nieuwe initiatief bleek dat dit aantal ruim overschreden zou worden. Het project is daarna opgeschaald. Met de Keti Koti Tafel Tas wordt een nieuwe traditie ingezet waarbij door het uitwisselen van persoonlijke ervaringen stil gestaan wordt bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. De huiskamerdialogen vinden behalve in Zeeland ook onder meer plaats in Amsterdam, Almere, Den Haag, Den Bosch en Zwolle. In totaal zullen dit jaar rond de 1.200 mensen daaraan deelnemen.

Filmpje:

Op YouTube.

Zie ook:

http://www.ketikotitafel.nl/middelburg.html

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/120897/Keti-Koti-komt-met-tas-de-huizen-binnen

https://nos.nl/artikel/2339122-slavernijverleden-zie-je-nu-terug-in-black-lives-matter-demonstraties.html

 

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal 50 jaar café Seventy-Seven in Middelburg
50 jaar café Seventy-Seven in Middelburg

Zeker, als je op wijzijndestad.com zoekt op het woord ‘Seventy’ krijg je meer dan tachtig treffers. Trouwe volgers van dit platform wéten wat dat prachtige café voor ons betekent. We […]

2 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Pieter Goedegebure de nieuwe eigenaar van Floor Middelburg
Pieter Goedegebure de nieuwe eigenaar van Floor Middelburg

Of hij dé jongste ondernemer in Middelburg is binnen zijn branche weten we niet zeker, maar met zijn twintig jaar komt Pieter Goedegebure zeker in de buurt van die titel. […]

2 jul 2020
Afbeelding #000 voor het verhaal Zee(uw)post: ‘Het is nou bevrijt voor alle verdriet.’ Moeder Pieternelle Jans uit Middelburg vertelt haar zoon Adriaen over het verlies van zijn pasgeboren dochter (18 april 1664)
Zee(uw)post: ‘Het is nou bevrijt voor alle verdriet.’ Moeder Pieternelle Jans uit Middelburg vertelt haar zoon Adriaen over het verlies van zijn pasgeboren dochter (18 april 1664)

In de serie Zee(uw)post vertelt Johan Francke van de ZB op het Abdijplein in Middelburg over de brief van Moeder Pieternelle Jans uit Middelburg die haar zoon Adriaen vertelt over […]

3 jul 2020