Geplaatst op 27 september 2016

De verdwenen straten van Middelburg

Historie! We zagen de afgelopen weken her en der op Facebook vragen voorbij komen over foto’s van straten die zijn verdwenen uit Middelburg. In de loop van eeuwen is er veel afgebroken, gebombardeerd of simpelweg van naam veranderd.

Als je heel ver teruggaat in de tijd wordt het helemaal gek. Ooit stond het stadhuis nog aan de andere kant van de Markt en waren de straten die nu op de Markt uitkomen helemaal geen straten, maar bijvoorbeeld watergangen. Wist je bijvoorbeeld dat de Vlasmarkt ooit de Kosterstraat of Costerstraat heette?

Veel recenter is er ook van alles van de kaart geveegd. Sommige straatnamen bleven, maar dan in vereenvoudigde vorm. Je had ooit een Lange en een Korte variant van o.a. De Burg, De Breestraat, de Giststraat, De Delft en De Gortstraat en de Sint Pieterstraat. De Korte Gortstraat verdween bijvoorbeeld na de Tweede Wereldoorlog. De Lange Giststraat tijdens de aanleg van het Damplein, eind jaren 60.

Rondom de Lange Jan zaten ook een paar mooie: De Kapoenstraat (ooit Hoenstraat), de Wal en de Oude en Nieuwe Kerkstraat. Weg zijn die. En wat te denken van al die mooie straatjes van het wijkje dat ook eind jaren 60 het veld moest ruimen? De Winterstraat, Het Vlissings Wagenplein en de Teerpakhuizenstraat (ook Teermagazijnstraat ooit). Daar in de buurt had je dan ook de Achtersingel, de Schoorsteenvegerssingel en de Spekrookerijlaagte. Allemaal verdwenen.

Gaaf vinden we altijd dat kleine steegje dat midden op de Markt lag, tussen van der Harst en de winkel van Boasson: de Mosterdgang. Daar lag zelfs korte tijd een klein spoorlijntje voor het laden en lossen. En dan nog plekken als de Beestenmarkt, De Burgemeester Takstraat en locaties buiten het centrum, zoals het Geldelooze Pad en Potte-Wegeling (waar nu Rustenburg is).

Hartstikke leuk, om daar allemaal over te lezen. Zeker als je weet dat van veel van die straten nauwelijks beeldmateriaal is. Hierbij een selectie van 30 afbeeldingen, van Middelburg Dronk en uit de beeldbanken van het Zeeuws Archief enĀ de Zeeuwse Bibliotheek.

Op repository.tudelft.nl/view/MMP/uuid%3Ae5cfcf7e-58aa-40b3-b2d4-866af7e92a36/ kun je een kaartje van Middelburg in 1898 bekijken, waarmee je kunt in en uitzoomen. Dan zie je waar de genoemde straten precies lagen.

Zie ook de pagina op Middelburg Dronk.


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg