Geplaatst op 10 september 2020

De (voor-) geschiedenis van Karwei Middelburg: Louwerse en de Priester

Het blijft leuk, om in de geschiedenis van de winkels op Woonboulevard Middelburg te duiken.

Neem nu KARWEI Middelburg. Dat was, in december 2004 de allereerste winkel die opende op de boulevard, maar nieuw was alleen het pand. De bouwmarkt opende tien jaar eerder al aan de Waldammeweg, als onderdeel van de firma Louwerse & De Priester.

Net als bij BCC zou je dus ook in het geval van Karwei kunnen stellen dat er een geschiedenis aan de geschiedenis vooraf ging. Louwerse en de Priester vestigde zich in 1973 op Arnestein (de eerste paal werd geslagen in maart 1972), maar het bedrijf bestond al veel langer. Het werd in de jaren 30 van de vorige eeuw opgericht, en was decennialang gevestigd aan de Vlissingsesingel in Middelburg.

Daar hadden we geen idee van, maar in de Beeldbank Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland zijn er een paar prachtige foto’s van te vinden. Het bijschrift bij de foto van een van de eigenaars in de jaren 50: “de heer S. Louwerse, mede-directeur van Louwerse & De Priester.
Hij was bevriend met A. de Priester met wie hij in de crisisjaren van de jaren ’30 van de 20e eeuw het bedrijf L&P is begonnen.”

Maar dat was toen. De Karwei van nú zit dus alweer 16 jaar op Woonboulevard Middelburg. Wat een kampioenen! Karwei als keten bestaat overigens sinds 1975, en werd in de jaren 90 overgenomen door Intergamma.
Uit de recente geschiedenis zijn ook volop advertenties te vinden. Die bewaren we voor een volgende keer. Al konden we het niet laten om een artikel uit 2007 even mee te pikken: ‘Swingen tussen de verf’, met Daddy Cool. Ah, toch weer Marlon Zandbergen 🙂

Meer lezen:

www.intergamma.nl/over-ons/historie/

nl.wikipedia.org/wiki/Karwei_(winkel)

Foto’s en knipsels: Beeldbank en Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland


Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg