array(1) {
  [0]=>
  int(5870)
}

Dirk Kruyder: “Zeeland heeft de toekomst”

Dirk Kruyder is van 1973. Hij groeide op in Middelburg maar vertrok op zijn 21e naar de Randstad. Sinds 1997 woont hij in Amsterdam, waar hij eigenaar is van Camont, een bedrijf dat is gespecialiseerd in audiovisuele producties. Hij nodigt iedere Middelburger uit om verhalen te delen. Over vroeger, over nu en over de toekomst.

“Ik ben opgegroeid in de wijk Klarenbeek. Je zou mijn jeugd kunnen omschrijven als een gelukkige, in een kinderrijke buurt waar alles klopte. Erg spannend was de wijk misschien niet, maar ik vermaakte mezelf er altijd prima. Als jong kind kon je overal spelen met je vriendjes, als pubers hingen we veel rond op de schoolpleinen in de wijk. Een beetje voetballen en dollen, en stoer doen met onze brommers, dat werk. Later gingen we natuurlijk ook uit. Aanvankelijk gingen we mee met de oudere jongens uit de wijk, naar disco Joy in Serooskerke, later naar discotheken als Meccano op het Damplein en de Stadsdanszaal in de Beddewijkstraat. Ik denk er met plezier aan terug. We waren best een hechte club. Met een aantal vrienden van toen heb ik nu nog steeds contact.

Maar ondanks het feit dat ik hield (en houd) van Middelburg wilde ik toch graag verder kijken. De Randstad trok me al van jongs af aan. Ik koos bewust voor de brede studie journalistiek om meerdere toekomstmogelijkheden open te houden. Uiteindelijk specialiseerde ik me in televisiejournalistiek. Na de studie in Utrecht verhuisde ik in 1997 naar Amsterdam. Daar woon ik nog steeds, in de wijk Bos en Lommer, in het deel dat ook wel de Kolenkitbuurt wordt genoemd. Die plek voelt nu echt als mijn thuis. Meer nog dan Middelburg, ja. Maar hoewel ik mezelf Amsterdammer noem voel ik mezelf ook nog steeds een beetje Middelburger. Het voelt soms een beetje alsof ik een dubbele identiteit heb.

Ik kom nog regelmatig naar Zeeland. Mijn zus en moeder wonen nog steeds in Middelburg en ik heb er ook nog wat vrienden zitten. Die contacten onderhoud ik goed. Of ik ooit nog terug zal keren in mijn geboortestad durf ik niet te zeggen. Als ik met mijn vriendin door Middelburg rijd zien we genoeg plekjes waar we best graag zouden willen wonen. Zo’n Noordweg bijvoorbeeld, die is toch gewoon fantastisch? Daar mijmeren we dan echt even over met z’n tweeën. Maar ik moet ook realistisch zijn: bijna al mijn opdrachtgevers zijn gevestigd in de Randstad. Momenteel werk ik bijvoorbeeld veel voor Schiphol en de Gemeente Amsterdam, vaak op locatie. Dan is het toch niet zo handig als je zo ver weg woont.

Maar je weet nooit hoe een balletje rolt. Ik koester warme gevoelens voor Middelburg en Zeeland. Ik denk ook oprecht dat die provincie veel toekomst heeft. De rol van zelfvoorzienend en duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Zeeland heeft alles op dat gebied: veel zon en wind en alle ruimte, bijvoorbeeld om zelf je groenten te verbouwen. De Randstad is daar veel te vol voor. Ook dát zou een reden kunnen zijn om er ooit weer te komen wonen.”

Foto: Scherp Fotografie

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Winkels Markt Middelburg gaan vaker en langer open
Winkels Markt Middelburg gaan vaker en langer open

Het is in een stad nog niet zo eenvoudig om de openingstijden van álle winkels op elkaar af te stemmen, maar met een beetje overleg kun je al een heel […]

24 mei 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Gemeente Middelburg start proef met gratis fietsparkeren op het Zusterplein
Gemeente Middelburg start proef met gratis fietsparkeren op het Zusterplein

Ah! Dit is een interessante proef van Gemeente Middelburg. Het Zusterplein wordt vaak genoemd als mogelijkheid om de druk van al die fietsen terug te dringen. We zijn benieuwd hoe […]

24 mei 2017
Afbeelding #000 voor het verhaal Welkom bij de VOM, Littooij en van Eijk!
Welkom bij de VOM, Littooij en van Eijk!

Gisteren vroeg een makker het nog: “er is toch wel een tsunami aan nieuwe leden voor de VOM?” Om het een tsunami te noemen gaat misschien wat ver maar het […]

24 mei 2017