Geplaatst op 04 november 2018

Dorst! Drie rondjes van De Stad op de open dag van het Zeeuws Archief

Lezingen, pitches, presentaties: zo nu en dan worden we er voor gevraagd, maar aan ons is het niet besteed; we worden een beetje raar en ongemakkelijk van grotere gezelschappen.

Maar een enkele keer schuiven dingen zó in elkaar dat we er toch voor gaan. Vandaag bijvoorbeeld. We zijn al jaren aanwezig bij de open dag van het Zeeuws Archief. Dit jaar besloten we dat eens niet te doen, omdat Middelburg Dronk c.s. een tijdje in de pauzestand staan. En precies dit jaar had het Archief ‘Dorst’ als thema. Niet meedoen bleek daarom toch geen optie te zijn.

Het compromis vonden we uiteindelijk in ‘rondjes van de stad’: drie keer een uurtje langs allerlei Middelburgse brouw-, drink- en eetgelegenheden van nu en toen. Er bleek behoorlijk wat belangstelling voor te zijn. Toon Franken legde de focus op brouwerijen en oude gebouwen, wij wat meer op de recentere horecageschiedenis.

Het blijft altijd een vraag welke gasten welke verhalen nu wel interessant vinden of niet, maar al dat ouwehoeren over de stad geeft ook voldoening. Over ieder gebouw valt wel iets te vertellen. En hoe leuk is het als er net een man uit dat urinoir komt onder de Lange Jan, als je erover staat te vertellen? Of als jongeren met een kratje bier in de tuin achter het archief zitten, als je net hebt verteld over jeugdsozen, zuipketen en meer van dat alles? Nou, best leuk eigenlijk!

We zagen nog niet eerder zo’n drukke open dag bij het Archief. Tof om te zien. Aan het nemen van foto’s binnen kwamen we nauwelijks toe, maar op de Facebookpagina het ZA zijn veel impressies te bekijken. Het was een mooie dag, maar juist daardoor hebben we ook veel moois gemist. Het zij zo.

Het Archief is De Stad! En het archief heeft een nieuwe website bovendien!


Delen op