array(9) {
 [0]=>
 int(15214)
 [1]=>
 int(15215)
 [2]=>
 int(15216)
 [3]=>
 int(15217)
 [4]=>
 int(15218)
 [5]=>
 int(15219)
 [6]=>
 int(15220)
 [7]=>
 int(15221)
 [8]=>
 int(15222)
}

Draaiorgel De Teddybeer blijft in Middelburg

En óf we beseffen dat er in het centrum van Middelburg veel verschillende meningen zijn over het draaiorgel ‘De Teddybeer’ van Peter Jan Dekker. Sommige mensen vinden het orgel geweldig, anderen zijn het liever kwijt dan rijk. Er zijn ook mensen die er niet per se dol op zijn, maar die wel vinden dat het er gewoon bij hoort.

We zijn hier niet uit op een discussie, integendeel, maar in de afgelopen dagen wordt er wel veel over het draaiorgel gesproken. Zowel on- als offline lezen en horen we dat de vergunning van Peter Jan niet verlengd zou worden. Laten we daar mee beginnen. Dat is dus niet waar! We hebben zojuist telefonisch gesproken met Peter Jan zelf én met Peter Maas van Gemeente Middelburg. Die laatste kon -vers van de pers- melden dat de vergunning ook gewoon wordt afgegeven voor 2019, al klopt het wel dat er komend jaar zal worden gekeken naar de mogelijke aanscherping van een aantal onderdelen van de vergunning.

Het klopt wel dat er een discussie over is geweest. Peter Jan legde uit dat iemand een serieuze klacht maakte van zijn aanwezigheid, wat voor hem uiteindelijk reden genoeg was om in gesprek te gaan met o.a. de gemeente. Aan de telefoon legde Peter Jan uit dat hij het orgel net helemaal heeft gerestaureerd en ook heeft gezorgd dat het geluid wat zachter is. Hij is er zich van bewust dat niet iedereen dol is op het geluid van zijn orgel, maar hij probeert daar in alle opzichten rekening mee te houden. Maar juist daarom verplaatst hij het orgel nu ook vaker. Dat leidt er soms weer toe dat mensen dáár weer niet blij mee zijn.

Peter Jan hoopt vooral dat hij de traditie kan voort blijven zetten. Middelburg heeft al meer dan 100 jaar een draaiorgel in de stad. Peter Jan zelf komt hier al 18 jaar. Voor hem is het ook zijn inkomen. Hij moet het hebben van de vrijwillige bijdragen van passanten. Dat is echt niet meer de vetpot die het ooit was.

De gemeente kijkt naar het algemeen belang. Ze waarderen de traditie en zien dat veel mensen het orgel leuk vinden, maar ze luisteren natuurlijk ook naar de standpunten van tegenstanders.

Kortom: de vergunning komt er gewoon, maar in de toekomst gaan er mogelijk wel een paar dingen veranderen. De tijd zal het leren.

Nog een paar links, ter lering ende vermaeck:

https://www.facebook.com/wijzijndestadmiddelburg/posts/761621117279229

http://www.zeeuws-draaiorgel.nl/index.html

https://middelburgdronk.nl/wiki/Barcodes_Archief#Met_de_muziek_mee_.28Rob_16-05-2014.29

Foto’s: Wij zijn De Stad, Gé Henning, Cees van der Waal, Beeldbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Jaap Wolterbeek.

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal De Middelburgse agenda tot Kerst 2018
De Middelburgse agenda tot Kerst 2018

https://wijzijndestad.com/agenda/ Wij zijn De Stad! Middelburg maakt zich op voor de laatste aanloop naar Kerst. Met de komende dagen weer veel livemuziek, diverse exposities en nog veel meer. Ook bij […]

20 dec 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Gezocht: horeca voor een mogelijke ijsbaan aan de Nassaulaan
Gezocht: horeca voor een mogelijke ijsbaan aan de Nassaulaan

Mensen informeren regelmatig bij Wij zijn De Stad naar bepaalde contactpersonen of belangstellenden voor lokale initiatieven. Meestal verwijzen we dan rechtstreeks naar die personen, maar soms is het hier plaatsen […]

21 dec 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Oud-Hollandsche pop-up store: Lange Delft 111 heropend
Oud-Hollandsche pop-up store: Lange Delft 111 heropend

Afgelopen dinsdag beloofden we vandaag meer te vertellen over de nieuwe, tijdelijke invulling van Lange Delft 111 (voorheen Delifrance). Iemand raadde het al in de reacties: de winkel is vanaf […]

21 dec 2018