Geplaatst op 14 februari 2016

Een bezoekje aan de parkeerkelders van Middelburg

Wij hebben wel wat met de parkeerkelders van Middelburg. Dat heeft alles te maken met het feit dat we er zo’n twintig jaar geleden zelf ook werkten, via het uitzendbureau. Aan die twee jaar bewaren we veel leuke herinneringen, waarover we elders al eens iets schreven. De man die ons toen inwerkte, Ronald Hilleman, werkt nog steeds voor Gemeente Middelburg, inmiddels al zo’n 25 jaar. We vroegen hem of hij zin had ons weer eens rond te leiden, en te laten zien wat er in de tussentijd is veranderd. Dat vond hij prima.

De centrale loge van de parkeerkelders was in de jaren 90 te vinden in de kelder aan de Kousteensedijk. Dat is nog steeds zo. Het grootste verschil met toen is dat de medewerkers (die verder niets te maken hebben met de dienst die in de binnenstad handhaaft) toen 2 kelders beheerden, en nu 4. De locaties Achter de Houttuinen en de Kanaalweg (Stadskantoor) waren toen nog niet in gebruik. Toen werd alles nog in de gaten gehouden met 15 camera’s, nu met 62. Toen we dat hoorden vroegen we ons oprecht af of het allemaal nog wel te behappen is voor het team. Ronald vertelde dat het allemaal wel meevalt. De werkdruk is wel wat groter, maar sommige werkzaamheden van toen zijn komen te vervallen, zoals het wekelijks ledigen van alle parkeerautomaten in de stad. In de jaren 90 liepen we nog echt met zo’n karretje met een grote slurf eraan door de stad, om de betaalde munten te verzamelen. Die tijd is voorbij.

Maar sommige werkzaamheden zijn nog steeds -min of meer- als toen. Behalve bewaking zijn de beheerders ook verantwoordelijk voor het verhelpen van storingen aan de apparatuur, de administratie van alle abonnees, het beheer van het parkeergeleidesysteem van Middelburg, en het onderhouden en schoonmaken van de gebouwen. Omdat de gebouwen vrij groot zijn worden wie werkzaamheden uitgesmeerd over de hele week, en vooral uitgevoerd op momenten dat het iets minder druk is.

De oudste kelder is die in het Geeregebied (Koestraat). Die werd geopend in de jaren 80. Interessant aan die kelder is dat die toen ook deels werd ingericht als atoomschuilkelder. Het was tenslotte koude oorlog in die tijd. Bij de opening ervan kwam het zelfs nog tot relletjes, die ook de landelijke media haalden. Die kelder is natuurlijk nooit gebruikt, maar we wilden ‘m toch nog wel eens zien. Grappig dat we nu pas leerden dat eigenlijk de hele benedenverdieping als schuilkelder kan fungeren. Dat verklaart dus al die dikke deuren bij de ingangen. De ruimte naast de kelder, waarvan wij altijd dachten dat het de schuilplek was, is niets meer dan een ruimte met bedden, wastafels, douches en toiletten, geschikt voor grotere groepen mensen. Het aanschouwen van die ongebruikte ruimte heeft iets geks. Je kunt je gewoon niet zo goed voorstellen dat zoiets ooit nodig leek.

Ronald nam ons ook mee naar Achter de Houttuinen. Dat heeft ook iets geks. Die kelder is de kleinste van de 4, maar wordt nog wel goed gebruikt. Dat staat in schril contrast met de rest van het gebouw, dat inmiddels helemaal leegstaat. We zijn heel benieuwd of dat complex ooit nog eens verkocht gaat worden. Mooi kun je het niet noemen, maar gezien de oppervlakte moet daar toch iets moois of nuttigs mee gedaan kunnen worden? Die duif die we er zagen zitten weet het in ieder geval ook allemaal niet meer zo goed. “Dat is al jaren een huisvriend”, zei Ronald, “en die is behoorlijk de weg kwijt. Die komt zelfs broeden als er niks te broeden valt.”

We horen nog regelmatig mensen zeggen dat ze het niet zo prettig vinden om te parkeren in garages, maar het is toch een overweging waard hoor. Die aan de Kanaalweg ligt misschien iets te afgelegen voor bezoekers van de binnenstad, maar die andere drie liggen heerlijk centraal. Je auto staat droog, wordt in de gaten gehouden, mag er blijven staan zolang je wilt en je betaalt nog minder ook. En als je een probleem hebt is Ronald -of een van zijn collega’s- zo bij je, om het probleem op te lossen.

Zij zijn De Stad!

www.middelburg.nl/Inwoners/Verkeer_en_vervoer/Parkeren_in_Middelburg

Tags:

Delen op

Met elkaar houden we de stad open.
#bewustmiddelburg

Bekijk snel alle maatregelen voor de binnenstad van Middelburg. Met elkaar houden we de stad open.
Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Bewust Middelburg