Wat een heerlijke week was dit, als het gaat om confrontaties met ontwikkelingen die we niet meer zo heel scherp op het netvlies hebben. ‘We zijn ook geen twintig meer’, lachen we dan maar, ietwat schaapachtig. Vandaag drie mooie voorbeelden.
De mooiste van de drie was gisteravond, in De Drvkkery. Het was ons helemaal ontgaan dat daar een zogenoemd #booktok event was georganiseerd. In de loop van de middag werden we er alsnog op geattendeerd. Toen we lazen dat het publiek zou bestaan uit 100 jongeren besloten we een kijkje te gaan nemen. Boeken? Jongeren? Booktok?
Nu moet je weten dat we een jaar of 15 geleden zeer actief waren met een weblog dat bibliotheekvernieuwing als rode draad had. We schreven bijna dagelijks over dingen die je als bibliotheek of ander traditioneel instituut zou kunnen doen om jongeren weer of nog aan je diensten te binden. We keken mee op platformen als Hyves, Facebook en Sugarbabes. We experimenteerden met Al@din Chat en Google Hangouts. We twitterden dat het een lust was.
Anno 2022 zijn we nog steeds zeer actief op socials, maar we slaan de meeste nieuwkomers inmiddels vaak over. Snapchat? Nee hoor. Be Real? Nah. TikTok? Mmmm. Prima, vinden we zelf, maar juist op die platformen zijn veel jongeren van nu te vinden. Er gebeurt van alles.
Zo worden er dus ook boekentips uitgewisseld onder de hashtag ‘booktok’. Een variant op Instagram is #instabooks. Dat gebeuren is groter dan je zou verwachten. De boekenwereld heeft dat vorig jaar ook ontdekt. Lees het artikel van NOS maar eens.
Het evenement van gisteren bewees hoe goed het werkt. 100 jongeren dus, die naar vier sprekers kwamen luisteren in de Drvkkery. Wij zagen en hoorden Kirsten Jassies, die zichzelf Social Media Strateeg noemt. Zij vertelde over haar nieuwe boek Tiktologie, en over de manieren waarop je kunt scoren op TikTok.
Een van haar punten is dat je nooit te oud bent voor een bepaald medium. Daar geven we haar groot gelijk in, maar we houden de boot zelf toch nog maar even af. We hebben onze handen al vol aan al die andere platformen.
Maar wat geeft het? We vonden het echt super om te zien, hoe zo’n snel en vluchtig medium jongeren weer aan het lezen krijgt, en hoe de boekenbranche dat nu eindelijk eens oppakt.
Voorwaarts!