array(1) {
  [0]=>
  int(17762)
}

Een gamefestival in Middelburg?

“Kunnen we niet eens een LAN-party op de Markt organiseren, ofzo?” Haris Amanzai zei/vroeg het vorige week tussen neus en lippen door, maar hij had meteen onze aandacht. Oh ja! Een festival rondom games in Middelburg! Dat zou toch kicken zijn?

Als je nu geen flauw idee hebt in welke richting we denken moet je maar eens kijken op de website van Campzone, een groot gamefestival in Biddinghuizen. Zoiets dus, maar dan kleinschaliger, lokaal, en bijvoorbeeld maar drie dagen. Een beetje zoals de Beach Games, maar dan in een tent, en aangevuld met spectaculaire publiekstrekkers.

Puliekstrekkers? Komt daar publiek op af dan? Nou als je het goed doet dus wel. Weet je wel hoeveel mensen op Twitch.tv kijken naar de spelkunsten van anderen? Of dat duizenden naar Ahoy gaan voor een gamefinale?

En je zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat er ter plekke een game wordt gelanceerd of dat er grote E-sportteams demo’s komen geven, zoals Christopher Van Iersel van De Burcht gisteren opperde, toen we er even over kletsten. Of je zorgt dat er veel meer te doen is dan gamen alleen. Zoiets als Culikaravaan, maar dan rondom games. Het is toch een buitenkans om als stad meer jongeren te bereiken, en dan op een wat innovatievere manier dan doorgaans het geval is?

Natuurlijk zijn er ook haken en ogen. Er is een serieus budget nodig. Machiel van der Plas merkte terecht op dat je ook een infrastructuur nodig hebt, en beveiliging, verzekeringen en meer van dat fraais. Maar met goede sponsors, samenwerking met organisaties en ondernemers én steun van Gemeente Middelburg moet dat toch wel te fixen zijn?

Je moet ook beseffen dat er onder gamers ook veel zijn die dingen zelf regelen. Toen we in 2005 werkzaam waren bij ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland werd daar een LAN-party georganiseerd in de foyer. Die duurde drie dagen en drie nachten. Er kwamen 90 mensen op af, waaronder Steven Lukas. Nou, de afdeling automatisering had er nauwelijks werk aan. Die gasten bouwden zelf een netwerk en gingen los, in alle rust. Hardcore gaming. We hebben er helaas geen foto’s meer van, maar het gebeuren trok landelijk de aandacht, reken maar. Later kwamen er nog mooie dingen uit voort zoals de game events die je ziet op deze foto van Ruben Oreel, bij een artikel van Emile Calon in de PZC van januari 2007. De Nintendo Wii was toen nog niet zo lang op de markt.

Dik tien jaar later is er veel veranderd. Gaming is alleen maar groter geworden. De verkoopcijfers ervan verpulveren die van andere media. Het spel GTA 5 alleen al bracht tot nu toe zo’n 6 miljard op, lazen we. Emerce meldde vorig jaar dat de totale gamingmarkt in 2020 goed zal zijn voor ongeveer 128 miljard dollar. Bizarre cijfers. Dan kan je toch best een keertje Wij zijn De Gamestad gillen (en ook zijn)? Of is dat toch te simpel gedacht? Roept u maar!

Afbeelding: Krantenbank Zeeland ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Volgende verhalen

Afbeelding #000 voor het verhaal Agenda: Middelburg rockt deze week!
Agenda: Middelburg rockt deze week!

Het is niet onze gewoonte om al zo vroeg in de week over de Middelburgse agenda te beginnen, maar deze week zijn een paar doordeweekse optredens het vermelden zonder meer […]

4 jul 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal Ruud is De Stad
Ruud is De Stad

En of Ruud De Stad is! Hij vroeg aan Michel van de Linde of hij een foto van hem wilde maken tijdens het buitenfeest Markt/Pottenmarkt vorige maand. Dat wilde Michel […]

4 jul 2018
Afbeelding #000 voor het verhaal In de tuin van Villa Zorgvrij in Middelburg
In de tuin van Villa Zorgvrij in Middelburg

Zeker, de omgeving zag er in de jaren 70 wel een beetje anders uit. Kwekerij Veltzigt was er toen nog bijvoorbeeld. Maar voor ons gevoel was er aan het huis […]

4 jul 2018