array(25) {
  [0]=>
  int(59275)
  [1]=>
  int(59292)
  [2]=>
  int(59273)
  [3]=>
  int(59267)
  [4]=>
  int(59271)
  [5]=>
  int(59269)
  [6]=>
  int(59274)
  [7]=>
  int(59283)
  [8]=>
  int(59272)
  [9]=>
  int(59284)
  [10]=>
  int(59276)
  [11]=>
  int(59281)
  [12]=>
  int(59277)
  [13]=>
  int(59288)
  [14]=>
  int(59278)
  [15]=>
  int(59286)
  [16]=>
  int(59279)
  [17]=>
  int(59289)
  [18]=>
  int(59280)
  [19]=>
  int(59285)
  [20]=>
  int(59282)
  [21]=>
  int(59287)
  [22]=>
  int(59270)
  [23]=>
  int(59290)
  [24]=>
  int(59291)
}

Een ijsje eten in Middelburg, met vormvinder Arnout Visser

“Ha, die Arnout!”
“Nee maar, Gert! Wat leuk!”

Wat kwamen de dingen mooi samen, afgelopen vrijdag op het terras van Sint John. We waren daar op uitnodiging van Lia Hector van Galerie-T, waar momenteel een expositie is te zien van oud-Middelburger Arnout Visser, een kunstenaar en ontwerper die vooral werkt met glas. “Arnout komt regelmatig terug naar Zeeland en Middelburg”, zei ze. “In augustus is hij hier ook weer, met zijn boot. Jullie moeten elkaar echt even ontmoeten.”

We geloofden haar meteen en spraken af dat we elkaar op de Vismarkt zouden treffen en samen een yoghurtijs zouden eten, al vele jaren een van de hits van Sint John. We zaten nog maar net toen Gert de Graaf aan kwam lopen met zijn vrouw. Ook een oud-Middelburger én de oude jeugdvriend van Arnout. “Van hem verloor ik vroeger steevast ieder potje schaak”, grijnsde Gert, waarna Arnout nog een rijtje herinneringen ophaalde.

We vonden het extra leuk dat dit alles zich afspeelde op de Vismarkt, waar Arnout voor zijn achttiende ook al vaak was te vinden, op de kunstmarkten die er toen werden gehouden. Rond 1980 vertrok hij uit Zeeland, om uiteindelijk in Arnhem te belanden. Daar woont en werkt hij nu nog steeds.

We kletsten uitgebreid over Middelburg, maar het gesprek kwam natuurlijk toch al snel op Arnout de kunstenaar. Of Arnout de vormvinder, zoals hij zichzelf het liefst omschrijft. Peter Nijenhuis legt het in een mooi artikel op de site van Ontwerp Platform Arnhem OPA uit: ‘Hij experimenteert met elementaire natuurkundige wetten, handelingen en procedés die materialen een vorm geven en komt op die manier tot vormen die geen mens ooit vooraf had kunnen bedenken.’

Arnouts werk is in veel grote musea te bewonderen, zowel in binnen als buitenland. We kunnen hier niet alles opsommen maar we verwijzen graag naar https://arnoutvisser.com en dan met name naar de prachtige PDF ‘Arnout Visser en de Glaspiraten’, waarin Arnout veel vertelt over zijn leven en werk. Het is een boeiend en indrukwekkend verhaal.

Daar op de Vismarkt kon Arnout natuurlijk ook niet alles vertellen in een uurtje, maar als nitwits op gebied van glas leerden we snel veel bij. Hij legde uit hoe een deel van zijn ontwerpen wordt geblazen door glasmeesters in Tsjechië. Voordat een object af is, is het daar al door 50 handen gegaan. Arnout is er als vormvinder natuurlijk altijd bij. Hij werkt met verschillende teams, waaronder eentje met de wonderlijke naam Satan. Die glasmeester is een echte hardrocker, vandaar. Hoe dat er allemaal uitziet in de praktijk zie je op de foto’s die we kregen van Lia, en bijvoorbeeld in dit filmpje: https://youtu.be/pjXTzAQGC3o. Waanzinnig toch?

In Galerie T exposeert Arnout onder meer prachtige Zeeuwse knoppen van glas. Ook die zijn gemaakt in Tsjechië, in samenwerking met Meesterglasblazers Petr en Thomas.

Arnout zegt daarover: “De Zeeuwse knop is géén rotatievorm, dat wil zeggen dat deze dus niet met een standaardmethode geblazen kan worden. Om toch de vorm met de afdruk van de Zeeuwse knop te maken hebben we een dubbele mal-techniek ontwikkeld waarbij de binnenmal de negatieve vorm van de Zeeuwse knop heeft. Deze mal kan draaien in een houten buitenmal. De combinatie van de twee mallen levert de totale vorm.

We hebben een aantal proeven en tests gedaan om deze techniek onderen de knie te krijgen. En juist al die testvormen nodigen weer uit om daarmee verder te experimenten. Ik heb de vormen gevuld met verschillende vloeistoffen en pigmenten. Magisch om te zien hoe lampenolie en water keurig scheiden; olie drijft op water. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende pigmenten en metaalpoeders die oplosbaar zijn in water of olie.

Zo zie je bijvoorbeeld twee soorten vloeibaar ‘metaal’ in een Zeeuwse knop. Een andere proef is gevuld met een klein beetje water; de glazen vorm kan drijven in een vijver; door het verschil in temperatuur van het vijverwater en de omgevingstemperatuur, dag en nacht, zal de binnenkant beslaan of juist weer helder worden. Interactief met de verschillende temperaturen van water en de lucht.

Verder nóg een proef met kleur; blauwe olie die drijft op geel water; de vloeibare vlag van Oekraïne; deze vorm heb ik afgesloten met een inmiddels waardeloos geworden Russische munt. Met de opgedane kennis hebben we vervolgens een serie Zeeuwse knop kappen gemaakt voor mijn Big Mushroom lampen, alles speciaal ter gelegenheid van de expositie in ‘Galerie T’ te Middelburg.”

We zouden graag nog veel meer vertellen over Arnout. Het is toch ook geweldig dat hij samen met designers als Richard Hutten, Piet Hein Eek en Eibert Draisma aan de basis stond van het succes van Droog Design in de jaren ’90, waarvoor hij iconen als de Salad Sunrise en de Optic Glasses ontwierp?

Het is hoe dan ook bijzonder dat zijn werk hier nog een paar maanden is te zien in Middelburg. Het Museum of Modern Art in New York, Design Museum London, Kunsthal Rotterdam, Groninger Museum, Galerie T. Een mooi rijtje hoor!

Op de laatste foto, uit de beeldbank Zeeland van ZB Bibliotheek van Zeeland een foto van geschiedenisdocent Visser van de Rijkskweekschool. De vader van Arnout, die ook rondleidingen gaf door Middelburg.

Meer lezen en kijken:

https://arnoutvisser.com/sites/default/files/2019-01/ArnoutVisser-2013.pdf

https://o-p-a.nl/nl/artikelen/arnout-visser-vormvinder

https://www.boijmans.nl/collectie/kunstenaars/18668/arnout-visser

https://www.centraalmuseum.nl/nl/maker/arnout-visser

https://shop.droog.com/

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #008 voor het verhaal De eerste glimpen van Façade 2022
De eerste glimpen van Façade 2022

Twee weken geleden verscheen het eerste beeld van kunstroute Façade 2022 in het water van de Herengracht. Veel details over deze stadsexpositie hadden we toen nog niet. Nu gebeurt er […]

26 jun 2022
Afbeelding #000 voor het verhaal Hoera! Galerie T in Middelburg bestaat 25 jaar
Hoera! Galerie T in Middelburg bestaat 25 jaar

De ode aan Lia Hector brachten we vijf jaar geleden al eens. Ze zou niet willen dat we dat nog eens dunnetjes overdoen. Da’s redelijk zat, maar we staan graag […]

29 mrt 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Lia Hector is De Stad
Lia Hector is De Stad

Nee, we gaan hier nu niet opeens doen alsof we verstand van kunst hebben, want dat is gewoon niet zo. Maar: er zijn van die plekken waar het voor ons […]

18 sep 2016

Volgende verhalen

Afbeelding #001 voor het verhaal ZB verwerft zes bijzondere boeken Gerard van Loon
ZB verwerft zes bijzondere boeken Gerard van Loon

ZB Bibliotheek van Zeeland heeft een serie 18e-eeuwse prachtboeken verworven, die de geschiedenis van de Middelburgse regenten heel dichtbij brengt. Het gaat om zes werken door de Nederlandse historicus Gerard […]

9 aug 2022
Afbeelding #002 voor het verhaal Pets Place Boerenbond komt naar Woonboulevard Middelburg
Pets Place Boerenbond komt naar Woonboulevard Middelburg

Het gerucht zoemde al een paar maanden rond, maar pas nu zien we ergens een bevestiging: in Middelburg komt een filiaal van Pets Place Boerenbond, op Woonboulevard Middelburg. In een […]

9 aug 2022
Afbeelding #001 voor het verhaal Culikaravaan 2022 in de startblokken
Culikaravaan 2022 in de startblokken

Vanaf woensdag 10 augustus 2022 is er eindelijk weer een nieuwe editie van Culikaravaan in Middelburg! Vier dagen lang genieten onder de Seismolen van het lekkere eten en drinken van […]

10 aug 2022