array(7) {
 [0]=>
 int(45150)
 [1]=>
 int(45145)
 [2]=>
 int(45146)
 [3]=>
 int(45147)
 [4]=>
 int(45148)
 [5]=>
 int(45151)
 [6]=>
 int(45149)
}

Een kennismaking met dakendiva Esther Wienese

Mensen die deze pagina vaker bezoeken weten hoe dol we zijn op de daken van Middelburg. We laten geen kans onbenut om ze te beklimmen. Het gebeurt soms zelfs dat medewerkers van organisaties die we bezoeken ons spontaan mee naar boven nemen, zodra we er zijn.

Ook vanuit dat perspectief vonden we het helemaal geweldig dat we een paar weken geleden, op een Middelburgs dakterras uiteraard, kennismaakten met een heuse dakendiva, Esther Wienese. Als dakendiva maakt Esther zich er hard voor om van daken in Nederland oases te maken. Ze maakt stedelingen bewust, ze inspireert én ze helpt, bij het maken van die oases.

Het klinkt misschien wat vaag op deze manier, maar kijk eens rustig rond op https://estherwienese.nl, en de kans is groot dat je meteen enthousiast wordt. Nederland heeft vele vierkante meters platte daken waar niets mee wordt gedaan, of alleen lelijke dingen. Esther laat zien hoe dat anders kan, op vele manieren. Een dakakker is maar een van de vele voorbeelden: https://youtu.be/ptIE6fIIVZE.

Esther heeft zich tot nu toe vooral gericht op grotere steden, en dan met name Rotterdam. Voor die stad maakte ze ook ‘Het Rotterdamse Dakenboek‘. Wij kregen ook een exemplaar.

Maar Esther is ook zeer geïnteresseerd in Middelburg en Zeeland. Na zes jaar klimmen en klauteren kunnen we wel vaststellen dat de grootste platte daken van ónze stad vooral buiten de vesten liggen, maar er zijn toch allerlei gebouwen die door ons hoofden schieten, als we denken aan de mogelijkheden die Esther schetst.

Om er maar een paar te noemen: het dak van Grand Café Brooklyn op de Markt, het dak van Schouwburg Middelburg, het voormalige pand van Rijkswaterstaat aan de Koestraat, het dak van HZ University of Applied Sciences (Middelburg), het dak van MediaMarkt Middelburg en alle andere panden van Woonboulevard Middelburg ‘de Mortiere’ en ZEP Middelburg.

Ben je betrokken bij een pand met zo’n dak, en wil je de mogelijkheden serieus verkennen? Neem dan gewoon eens contact op met Esther. Gemeente Middelburg komt dan natuurlijk ook in beeld, maar iets zegt ons dat daar de potentie ook gezien zal worden.

Hoe dan ook: heel inspirerend, deze dakendiva. We hopen op mooie vervolgtrajecten in onze stad!

Volgende verhalen

Afbeelding #002 voor het verhaal Over het molentje op de Markt in Middelburg, 1949-1953
Over het molentje op de Markt in Middelburg, 1949-1953

Ooit, tussen juni 1949 en het najaar van 1953, stond er op de Markt in Middelburg een zogenoemde Molenkiosk. Die kiosk zorgen in die paar jaar voor de nodige ophef. […]

8 mei 2021
Afbeelding #008 voor het verhaal Ons Middelburg in Ons Zeeland, 1936
Ons Middelburg in Ons Zeeland, 1936

Ons Middelburg in Ons Zeeland, in 1936. Het Zeeuwse element in deze edities van de Panorama leek dit jaar nóg kleiner te worden. De eerste helft van het jaar ontbreekt […]

9 mei 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Ga je mee: lekker meezingen met Bobby Arq
Ga je mee: lekker meezingen met Bobby Arq

We beloofden in februari later uitgebreid terug te komen op Bobby Arq. Die belofte maken we voorlopig niet waar. Maar op deze donderzondag beginnen we toch weer over hem, want […]

9 mei 2021