array(16) {
 [0]=>
 int(55724)
 [1]=>
 int(55727)
 [2]=>
 int(55722)
 [3]=>
 int(55723)
 [4]=>
 int(55725)
 [5]=>
 int(55726)
 [6]=>
 int(55728)
 [7]=>
 int(55729)
 [8]=>
 int(55730)
 [9]=>
 int(55731)
 [10]=>
 int(55732)
 [11]=>
 int(55733)
 [12]=>
 int(55734)
 [13]=>
 int(55735)
 [14]=>
 int(55736)
 [15]=>
 int(55737)
}

Een kijkje in de keuken van Schoolrestaurant VanVoor Middelburg

Toen we vorig jaar juli schreven over de opening van de winkel en het praktijklokaal VanVoor Middelburg in de Nieuwe Burg werd er natuurlijk ook het een en ander verteld over de bijbehorende Praktijkschool Bolwerk Middelburg, die is gevestigd in de Erasmuswijk. We vonden het interessant hoor, daar niet van, maar een goed beeld hadden we er niet bij. We bezochten de school namelijk nog nooit.

Het team zei toen al dat we van harte welkom waren. Gisteren kwam dat bezoekje er eindelijk eens van. We mochten een kijkje komen nemen in de keuken van Schoolrestaurant VanVoor, waar volgende week weer een driegangendiner geserveerd zal worden.

Het restaurant is maar een paar keer per jaar geopend, maar wel toegankelijk voor iedereen. Je betaalt er maar 12,50 euro per persoon. Voor deze gelegenheid maak je zelfs ook nog kans op een gratis diner, want van teamleider Paul Reinieren mogen we twee bonnen verloten. Als je daar kans op wilt maken hoef je alleen even te reageren onder dit bericht, dan loten we over drie dagen.

In het filmpje komt vierdejaars leerling Michelle Kakebeeke aan het woord, die vertelt hoe leuk ze het meedraaien in een restaurant vindt. Haar klasgenoot Larissa van Oosten kon er door een misverstandje niet bij zijn, maar is al even enthousiast, begrepen we. Leuk!

Wij vinden dit soort bezoekjes altijd heerlijk. In een uurtje zien en horen we van alles. Bij binnenkomst werden we enthousiast begroet door allerlei leerlingen, we leerden hoe populair en lastig waterpistooltjes momenteel zijn (dankzij een hype op TikTok) én we merkten dat we diverse praktijkdocenten van de school al bleken te kennen, zoals Odoward Voorhoeve en Sien Christiaansen.

Hun werk is intensief, maar mooi en divers. Sien geeft bijvoorbeeld les in lassen, metaal en tuinbouw. Ze liet ons graag even de kassen zien, waar ook groenten worden verbouwd voor de winkel en het restaurant van de school. Onderweg naar die kassen wees ze terloops op een sleuf naast het schoolplein. Die groef ze samen met de wat grotere leerlingen, om er binnenkort zelf een kabel in te leggen, voor de nieuwe laadpalen die er straks moeten komen. Over lesjes in de praktijk gesproken!

Odoward verzorgt samen met zijn leerlingen niet alleen de lunches van de hele school; hij geeft bijvoorbeeld ook les in de ‘woonkamer’, waar de pubers leren wat er allemaal komt kijken bij zelfstandig wonen.

Wat een praktijkschool precies is, en welke vakken er op ’t Bolwerk nog meer worden gegeven kun je lezen op https://www.probolwerk.nl. Samengevat:

“Een praktijkschool kun je zien als voortgezet onderwijs, voor leerlingen van 12 tot 18 jaar, die moeite hebben met leren maar wel mogelijkheden hebben zich praktische vaardigheden eigen te maken. Door een gevarieerd aanbod in theoretisch en praktisch onderwijs worden ze voorbereid op een plaats in de maatschappij: zelfredzaamheid en arbeidstoeleiding staan daarbij centraal.”

We hopen oprecht dat het schoolrestaurant vol zal zitten, volgende week. Daar genieten deze leerlingen en hun docenten echt van. En het lentemenu ziet er veelbelovend uit hoor: een lekkere soep, witvisrollade in ontbijtspek met Limburgse mosterdsaus en een garnituur van groene asperges en lentegroenten en dan na nog een warme rabarber/aardbeiencompôte, met vanille-ijs.

Eet smakelijk!

Gerelateerde verhalen

Afbeelding #016 voor het verhaal De schoonheid gekoesterd: Middelburg op Insta, augustus-september 2021
De schoonheid gekoesterd: Middelburg op Insta, augustus-september 2021

Wij zijn De Stad! In een wereld die zo corrupt is al wat moet je altijd blijven zoeken naar schoonheid, adrenaline, humor en liefde. Daarom danken we de mensen die […]

13 sep 2021
Afbeelding #020 voor het verhaal VanVoor geopend in de Nieuwe Burg
VanVoor geopend in de Nieuwe Burg

Woohoo! Gisteren is VanVoor Middelburg geopend in de Nieuwe Burg, de sympathieke winkel van Praktijkschool Het Bolwerk die we een maand geleden aankondigden. Projectcoördinator Marloes Saaman stelde ons graag voor […]

8 jul 2021
Afbeelding #000 voor het verhaal Praktijkschool Het Bolwerk opent winkel VANVOOR in de Nieuwe Burg
Praktijkschool Het Bolwerk opent winkel VANVOOR in de Nieuwe Burg

Een nieuwe bestemming voor Nieuwe Burg 21, en wat een toffe! Nog voor de zomervakantie zal Praktijkschool Het Bolwerk, die zelf is gevestigd in de Erasmuswijk, daar de winkel en […]

4 jun 2021

Volgende verhalen

Afbeelding #011 voor het verhaal Eye Wish gaat verder als Pearle Studio, ook in Middelburg
Eye Wish gaat verder als Pearle Studio, ook in Middelburg

Wat zien we hier? Een nieuwe winkel in de Lange Delft? Ja, en nee. Pearle Studio is in zoverre nieuw dat de zaak vandaag is heropend onder de nieuwe naam, […]

12 mei 2022
Afbeelding #001 voor het verhaal Project In-Zicht uit het zicht: zondag de herkansing
Project In-Zicht uit het zicht: zondag de herkansing

Hoe het bij anderen is durven we niet te zeggen, maar wij merken het aan alles: de stad Middelburg is gretiger dan ooit. Tot nu toe viel het nog mee […]

13 mei 2022
Afbeelding #000 voor het verhaal Uit in Middelburg, 13-15 mei 2022
Uit in Middelburg, 13-15 mei 2022

Muziek, dans en exposities. Toneel, demonstraties en luistersessies. Molendag en vrijwilligersmarkt. Jubilea en een poolkampioenschap. Gewoon, weekend in Middelburg dus. Altijd buitengewoon! Check: https://wijzijndestad.com/agenda/

13 mei 2022